Nem élhetne bezárva?

2004.10.24. 23:52
Amikor az ebédről maradt hideg rántott húst (Bécsi szelet) a tévé előtt ülve beletunkoljuk a tojásos lecsóba (Lecsó tojással gazdagítva), azért jó tudni, hogy valahol messze, a katódcsőn is túl létezik egy világ, ahol az élet all inclusive, a nap pezsgővel és ráksalátával ér véget, ráadásul minden egyes hétköznap maga a flitteres Szuperbuli, és szilikonozott, bikinis Kísértés. Ennél már csak az lehet megnyugtatóbb érzés, ha a katódcsősztárok megkocogtatják a képernyőt, hogy elmondják, azért ők is szeretik a lecsót.

A kvázisztárok országa

Mivel a magyar kereskedelmi média a nyugati televíziók lomtalanításain gyűjti az ötleteket, várható volt, hogy előbb-utóbb nálunk is feltűnik a "Sztár is ember"- stílusú valóságműsor, amit külföldön Ozzy Osbourne lecsúszott rocksztár és feltörekvő alkoholista tett igazán népszerűvé, amikor beengedte a Music Television stábját üres whiskysüvegekkel, perzsamacskákkal és túlsúlyos tinédzserekkel zsúfolt életébe.

csak megfelelő zenei aláfestés és egy ügyes vágó kérdése a siker.
Nálunk, a harmincezer deklasszálódott haknisztár hazájában több tucat potenciális jelölt jöhet szóba egy ilyen, úgynevezett docusoap főszerepére. Itt van mindjárt Antal Imre, aki valószínűleg csak a sminkesek heves ellenállásnak köszönheti, hogy nem lett valóságshow-sztár, de ne feledkezzünk meg Koós Jánosról vagy Bajor Imréről sem, akik minden bizonnyal borkóstolókkal, baráti sörözésekkel, családi pálinkázgatásokkal és egyéb egész estés kulturális programokkal szolgáltatnának megfelelő témákat a műsor szerkesztőinek. Sőt a késő esti műsorsávban akár Havas Henrik egyetemi tanár és középbirtokos vadászkirándulásai és dzsipes túrái is elmennének, csak megfelelő zenei aláfestés és egy ügyes vágó kérdése a siker.

Mindezeknél jobb választás azonban Zalatnay Cini, aki F-kosaras melltartójának köszönhetően egykoron közös orgiákon vett részt Joe Cockerrel és Eric Claptonnal, ezzel összhangban pedig arról énekelt, hogy ő minden, csak nem apáca. Persze a mostani sikerhez az is kellett, hogy Zalatnay a rendszerváltás után férjével gründoljon egy kisebb televíziót, felvegyen pár százmillió forint hitelt, majd az egészet az új tévéstúdió helyett nyugati személygépkocsikba, külföldi nyaralásokba és egy villába fektetesse, végezetül pedig mindezért három év letöltendő szabadságvesztést kapjon.

A bennünk élő lelkészt, etikatanárt és népművelőt tehát egy-egy határozott pofonnal elhallgattattuk
A csendes alkoholizmus, a szürke vidéki haknik és a kutyák fülének vakargatása mellett a magyar Osbourne's így egy börtönbe készülő, megalázott, átvert nő elkeseredetett küzdelméről is szól, ebből pedig még a legrosszabb szerkesztő is képes pergő, izgalmas műsort készíteni, feltéve, ha meg van neki a minden jelenet alá bekeverhető "Érzelmes dalok 3" válogatás-CD.

Éppen ezért egyszerűen zseniális a Zalatnayról szóló reality ötlete. A producer jó érzékkel találta meg a legmegfelelőbb jelöltet, ráadásul a legmegfelelőbb időben. Ilyen kreatív munka után szokás elégedetten hátradőlni a kézzel varrt bőrfotelban, és megajándékozni magunkat egy új nyakkendővel, sportkocsival vagy egy extra csík kokainnal.

Cini a jog felett

Ebből az alapötletből nem nehéz jó dokumentumfilmet készíteni, és tulajdonképpen a műsor élvezeti értékét az sem csökkenti jelentősen, hogy ocsmány és manipulatív az elkészült film minden egyes perce, kezdve a család barátjaként elhíresült ügyvéd előre beállított érzelmes monológjától, egészen addig, hogy a koldusbotra jutott Cini A-osztályú Mercedeséből kiszállva a nép közé vegyül, és egy hentesboltban kolbászt rágcsálva kesereg szegénysége felett.

Vajon csipkés függöny is lesz a zárka ablakán?
A bennünk élő lelkészt, etikatanárt és népművelőt tehát egy-egy határozott pofonnal elhallgattattuk, a műsornak pedig kiosztottunk egy négyes alát. Valahol mélyen, az agykéreg másodlagos központjában azonban még mindig hőzöng valaki, aki aggódik, hogy ez a műsor talán több mit egy egyszerű reality, inkább a tévé győzelme a jog felett.

Mert hát a jog előtt mindenki egyenlő, és nincs csillaggal jelölt apró betűs rész, ami arról szólna, hogy akinek saját show-ja van, az azért egyenlőbb. Az RTL Klub üzleti érdekei azonban azt diktálják, hogy Cini minél tovább húzza idekint, még akkor is, ha a halasztást jogszerűen semmi sem indokolja.

Vajon hány hónap haladékot tud kieszközölni a médiafigyelem Zalatnaynak? Vajon Magyarország vezető tévéje el tudja-e intézni, hogy a kamerák a börtönbe is követhessék az exművésznőt? Vajon csipkés függöny is lesz a zárka ablakán? A televízió is lenyomja azt a jogrendszert, amit legutóbb egy Shane-54 kódnevű popsztár és biztosítási csaló alázott meg bűnbánó mosollyal? Egy raklapnyi kérdés, ami legalább annyira izgalmas, mint hogy melyik lírai számra fog legközelebb saját sorsa felett könnyezni az énekesnő, aki nem élhet bezárva.