Ervin
14 °C
22 °C

Sikerfilm lett a Magyar vándor

2004.02.11. 16:57
Herendi Gábor második nagyjátékfilmjére a bemutatót követő első héten már több mint 100 ezren váltottak jegyet. "Magyar film ilyen erősen még nem kezdett" - mondta az Indexnek Prukner Pál, a Budapest Film forgalmazási igazgatója, beleértve a Kontroll mellett Herendi első filmjét, a Valami Amerikát is.
A 100 ezres kezdéssel nemcsak a február 5-től 12-ig tartó mozihét pénzügyileg legsikeresebb filmje lesz Magyarországon a A Gyűrűk Ura - A király visszatér.

Énekelnek a vezérek
Tekintse meg képeinket!
A hét vezér történelmi időutazását bemutató zenés vígjáték az elmúlt 12 év valamennyi magyar filmjének indítását leelőzte, köztük Herendi első moziját, a Valami Amerikát és a tavalyi év legsikeresebb magyar nagyjátékfilmjét, Antal Nimród Az új Herendi-film a végleges nézőszámot tekintve a közelmúlt magyar közönségfilmjei közül valószínűleg a legnézettebb lesz, bár a forgalmazási igazgató előzetes becslése szerint csak a 300 ezres határt haladja majd meg. Ez óvatos tippnek számít, tekintetbe véve, hogy a 40 ezerrel indító Valami Amerika 540 ezres nézetséget produkált, másrész viszont a gyengébb kezdést akkor a rendező ismeretlen neve okozhatta.

A siker receptje

Prukner szerint a Magyar vándor sikerének titka egyszerű: tetszik a közönségnek. A 31 kópia, az intenzív reklámkampány, a patinás főszereplőgárda (Gesztesi Károly, Szabó Győző, Szervét Tibor), a sztárszínész mellékszereplők (Bodrogi Gyula, Gálvölgyi János) és a rendező bevált neve szerinte mind csak segítő tényezők.

A budapesti nézők teszik ki a jegyvásárlók 60%-át, így vidéken közönségtalálkozókkal pezsdítik az érdeklődést: Szeged, Pécs és Kaposvár után Dunaújvárosban és Debrecenben találkozhatnak a nézők az alkotókkal és a színészekkel.

A 380 millió forintból készült film már most teljesítette 100 ezres nézettségi határt, ami a Magyar Mozgókép Kuratórium idén augusztusban bevezetett látogatottsági hitelének a kitétele. Így a producerként is jegyzett Herendi Gábornak az 50 milliós állami hitelt nem kell visszafizetnie.