2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Mutánsok és paraziták a Titanicon

2013.04.04. 15:27

61 nagyjátékfilmet és 13 rövidfilmet lehet megnézni a 20. Titanic Filmfesztiválon április 5. és 13. között. A filmek egyikét sem mutatták be Magyarországon, egy-két kivétellel magyar fesztiválon sem lehetett még megnézni őket, kritkákat alig olvashattunk róluk. Így nehéz eldönteni, hogy a zsidó drogdíler, a kutyaimádó szkinhead, a magát buddhista szerzetesnek álcázó bérgyilkos, a bőre alatt parazitát hordó nő vagy a halászfalut ellepő mutánsok történetét válasszuk. Hogy megkönnyítsük a döntést, ajánlunk pár sokkoló, különösen jónak vagy megdöbbentően rossznak tartott filmet.

A nyitófilm, Paul Thomas Anderson The Masterja persze adja magát. A film begyűjtötte a legjobb rendezésért járó velencei Ezüst Oroszlánt, a legjobb férfi alakítást díját (ezt a két főszereplője megosztva kapta) és három Oscar-jelölést is elért, de nem csak ezért érdekes. Bár a rendező soha nem ígérte, hogy leleplezi a szcientológiát, a film egyik főszereplője, a Philip Seymour Hoffman által alakított karakter mégis L. Ron Hubbard sci-fi író és vallásalapító figuráján alapul. A történet szerint a második világháborúból hazatért tengerészgyalogos (Joaquin Phoenix) összeomlik, iszik, szexfüggő lesz, nem találja a helyét. Ekkor csatlakozik egy szektához, ami azt ígéri, hogy segít megtisztítani szellemét, lelkét. A férfi teljesen a szektavezér hatása alá kerül. A főszcientológus Tom Cruise-nak maga a rendező mutatta meg a filmet és még mindig barátok.

Bizarr sztorikban nem lesz hiány a Titanicon. A Feltörő színekben elrabolnak egy nőt és egy parazitát ültetnek a bőre alá, ami egyfajta transzállapotba juttatja. Elveszti az emlékeit, de megismer egy pasit, akivel közösen próbálják kibogozni a szálakat. A Csáposokban egy kis ír szigetet mutáns csápos szörnyek lepnek el, akiket csak egy dolog tart vissza a vérengzéstől, ha jól be vannak rúgva. Így aztán az egész banda kénytelen a kocsmában időzni.

Kevésbé vidám a szlovák Kutyám, Killer sztorija. A főszereplő fiú csak a kutyájával meg pár szkinheddel van jóban, de még ennél is rosszabb lesz a helyzete, amikor újra feltűnik a képben rég nem látott anyja. A Fejlövés hőse, a rendőrből lett bérgyilkos Tul sincs könnyű helyzetben. Éppen egy megbízást próbál végrehajtani, de az ő fejében landol a golyó. Amikor felébred a kómából, fogalma sincs, hogy mi a valóság, mi az illúzió.

headshot 1

Az Ill manors - Rázós környék Plan B, azaz Ben Drew rapper bemutatkozó nagyjátékfilmje. Dílerek, modellkedésről álmodozó kamaszok, crackfüggő prostik története. A Szárazon főszereplője viszont egy tanító néni, de ugyanúgy tolja, ahogy Plan B hősei. Egy whisky kell neki ahhoz, hogy be tudjon menni az elsősökhöz, de a cracket sem veti meg.

Válasszunk pontszám alapján!

Az Amexrap blog elkészítette a fesztivál filmjeinek IMDb pontszám szerinti toplistáját. A legmagasabb pontszámú film rögtön egy kivétel, a Ragyogás 1980-ból. Stanley Kubrick klasszikusát azért vetítik le a Titanicon, mert kapcsolódik hozzá egy új dokumentumfilm, amit szintén játszanak. A 237-es szoba a Ragyogásban felfedezni vélt titkos kódokat, rejtett üzeneteket, különböző összeesküvés-elméleteket mutatja be. Vannak rajongók, akiknek csak szimplán a rögeszméjük ez a film és vannak olyanok, akiknek egész mentális betegsége e köré a horror köré épül. Bármilyen abszurd, egyesek szerint a Ragyogás az indiánok helyzetéről, mások szerint a holokausztról vagy a holdraszállás meghamisításáról szól.

Ha a Ragyogást nem számítjuk, akkor az IMDb-n legtöbbre tartott Titanic-film Az ölés aktusa. Ebben a 8,3 ponton álló dokumentumfilmben gyilkosok, többek között az indonéz Anwar Congó játssza újra az életét. Anwar tömegmészáros, de emiatt egyáltalán nem érez lelkiismeret-furdalást. Éppen ellenkezőleg: büszke a tetteire és szívesen bemutatja újra díszletben, jelmezben, hogy miképp volt részese csapataival több mint egymillió kommunistának tartott ember meggyilkolásában.

A Titanic legtöbbre értékelt játékfilmje, A város kulcsai. A Zöld sziget ír szekcióban látható film aktuálisabb nem is lehetne: olyanokról szól, aki próbálnak valahogy a felszínen maradni a gazdasági válság sújtotta Dublinban. Egy lengyel lány, aki minimálbérért takarít, egy üzletember, aki nem tudja fizetni a jelzáloghitelét, egy kilakoltatástól rettegő férfi. A vidámnak ígérkező történet akár Budapesten is játszódhatna.

Szintén népszerű a "soul sikító sasmadarának" az életrajza, a Charles Bradley: Soul of America. Bradley 62 éves korában futott be, de akkor annyira, hogy rákerült a Rolling Stone top 50-es listájára. Addig viszont rendesen szenvedett: hajléktalanság, erőszak, betegség, bátyja meggyilkolása, csak hogy néhány állomást említsünk az életéből.

A legbátrabbak pedig megnézhetik a Borzongást. Nem csak azért kell hozzá merészség, mert egy sorozatgyilkosról szól, hanem azért is, mert eddig kemény 4,4 pontra értékelték az IMDb-n. A történet szerint Wendy, "az önbizalomhiányos titkárnő" egy sorozatgyilkos karmai közé kerül, de megküzd vele, és elmenekül. Ettől kezdve a gyilkos mániájává válik szegény Wendy. A fesztiválra eljön a film rendezője, Julian Richards is, úgyhogy meg lehet tőle kérdezni, hogy mit szól ahhoz, hogy ennyire utálják a filmjét. Az igazsághoz tartozik, hogy eddig alig ötven szavazatot kapott, az is lehet, hogy ők mind a rendező ellenségei.