Gangxsta és a horog

2000.05.05. 18:03
Már megint beszoptam. Én barom, csak ránéztem a plakátra, amelyen két meggyõzõ színész feszít bokszkesztyûben, és egyből irány a mozi, mert ott várnak a kemény embereknek kemény ütései. Vér, verejték, csontzene, könnyek sehol, hadd kapja meg a bennem élõ Gengszter Zoltán is a magáét. Ehhez képest...
A két jobb sorsra érdemes igyekszik ugyan elvontatni a filmet, és ez helyenként még megy is nekik ám, ami ökölvívás címén zajlik az nekem bizony sok volt. Woody Harrelson még csak-csak, de Banderasnak, a "most jöttem a hajas szalonból" frizurájával, még a kesztyű is hülyén áll. Az operatõr persze igyekszik hozni a látványt, rángatja a kamerát, ahogy csak bírja, de ettõl még a sajtóban csak ,,káprázatosan koreografált bokszmeccsként" emlegetett valami alig lesz izgalmasabb mondjuk két csiga birkózásánál. Valószínûleg a rendezõ (Ron Shelton) is érezte, hogy a produkció nem meggyõzõ és ezért a filmet a vége felé igyekezett hosszú combú ázsiai cicákkal dúsítani, amit Gangxta-énem nyugtázott is, de csak ezért az öt percért végigülni két órát, hát nem egy nagy deal.

Ezen kívül a darab hosszadalmas elsõ felében vannak még pergõnek vélt párbeszédek és az árnyalt jellemábrázolást szolgáló jelenetek, mint például az, amelyikben Banderas tíz percen keresztül üvöltözik spanyolul a pusztában egy ízléstelen, fosbarna bõrkabátban, miközben a haverja meg az exnője arról elmélkednek, hogy miért is kiabál szegény.Amibõl is mindenki megtudhatja, hogy Antonio igen temperamentumos latin legény, az ismerõseinek meg szintén van lelkük.

Ja, és az alkotás néhol vicces is, bár közel sem annyira, mint amennyire unalmas, egyszóval Gangxta ezúttal csalódottan távozott a Duna moziból, vagy, ahogy ő öntené szavakba szívéből ajkára tóduló érzéseit: ,,átb***tak b**meg".