SARS-tanfolyam és Mátrix Cannes-ban

2003.05.14. 15:15
A neves fesztivál látogatói filmek helyett egyelőre SARS-szimptómákat, Monica Bellucci latexruháit és Schwarzeneggert tanulmányozhatják, aki szerint a T3 jó film lesz. A nézők a Mátrixot várják, pedig nem is versenyez.
Előkészületek
Fotó: EPA/Lorenvu
Már a Cannes-i filmfesztivál első napján úgy tűnik, hogy a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja ezúttal elsősorban nem a hollywoodi dömping ellenében született művészfilmekről fog szólni, bár egyes hírek szerint a legnagyobb izgalmat még csak nem is a mozikban élhetik át a vendégek.

A francia tengerparti városnak ugyanis már a megközelítése sem volt könnyű, a neves fesztivállal párhuzamosan megrendezett közlekedési sztrájknak köszönhetően. A kedden kezdődött, 24 órás demonstráció elsődleges célja a kormány tervezett nyugdíjintézkedéseinek megakadályozása volt. A sztrájk mellékhatásaként kialakuló földi és légi közlekedési káosz azonban elejét vette a sztárok megszokott, arisztokratikus érkezési ceremóniájának is.

Tanulj a SARS-ról

Az újabb megrázkódtatás már a fesztivál nyitófilmje, a Penelope Cruz főszereplésével készült Tulipános Fanfan vetítését megelőzően érte közönséget. Habár több ázsiai filmforgalmazó a SARS-járvány miatt lemondta cannes-i programját, az öt hongkongi, négy kínai és a koreai delegációk tagjai pedig orvosi papírokat lobogtatva érkeztek, a francia egészségügyi hatóságok angol és francia nyelvű ismertetőfüzetekkel árasztották el a Cannes lakosságát megháromszorozó látogatókat. A füzetből a közönség és a sztárok is könnyen azonosíthatják egymás tüneteit, és tanácsokat kapnak a további helyes viselkedést illetően is.

Pink

Megnyitó ceremónia
Fotó: EPA
Szintén még a filmvetítések előtt okoznak sokkot Jenny Holzer amerikai installációs művész plakátjai, amelyek a világító rózsaszín betűkkel íródott Viva il Cinema szentenciával tisztelegnek a filmművészet és a tíz éve elhunyt Fellini emléke előtt.

Szintén a művésznő tervei alapján esténként neves rendezőktől származó idézeteket vetítenek a város nagyobb épületeire, vélhetően emlékeztető gyanánt, a fesztivál valódi célját illetően.

Versenyen kívül

A fesztivál célja, hogy megmutatkozzon a világ művészi elkötelezettségű filmeseinek legjava. Ennek ellenére az idén két versenyen kívül induló, hollywoodi produkció került reflektorfénybe. A közönséget leginkább a Matrix - Újratöltve csütörtöki premierje tartja izgalomban, ahol megjelenik majd Keanu Reeves, Laurence Fishburne és a film kapcsán jelenleg négy magazin címlapján is feltűnő Monica Bellucci is.

A fesztivál nyitófilmje azonban az 1952-es, hasonló című film remake-je, a Tulipános Fanfan lesz, amelyről szintén sok szó esik, annak ellenére, hogy az a Gerard Krawczyk rendezte, aki a Taxi 2 és Taxi 3 című filmekkel ért el nagy sikereket a külvárosi autószerelők körében.

A fesztiválon tiszteletét teszi még Tom Cruise, Penelope Cruz barátjának szerepében, és Arnold Schwarzenegger, aki szerint a Terminator 3 nagyon jó film lesz.

Szakértők

Penelope Cruz
Fotó: EPA
Azok számára, akik a véletlenek folytán felfigyelnek a versenyprogramra is, Lars von Trier, Peter Greenaway vagy Francois Ozon neve okozhat kellemes meglepetést. A dogma filmekkel elhíresült Trier Dogvilljének főszerepében egyébként Nicole Kidman tűnik fel.

A szakértők szerint az arany pálmára esélyes alkotások közt van Clint Eastwood mozija, a Mystic River, Sean Penn főszereplésével, sokat várnak továbbá a részben magyar érdekeltségekkel készülő The Tulse Luper Suitcases című Greenaway darabtól, Gus Van Sant Elephantjától és Francois Ozon Swimming Pooljától is. Sikerre számíthat még az iráni rendezőnő, Samira Makhmalbaf Afganisztánban játszódó munkája.

Előfordulhat azonban, hogy a szakértők véleménye az idén nem vág egybe a sajátos összetételű zsűrijével, amelyben az idén Steven Soderbergh mellett a hollywoodi sztár, Meg Ryan, az indiai szépségkirálynő Aishwarya Rai és a romantikus filmek mestere, Patrice Chereau, mint elnök is helyet kapott.

Magyarok

Magyar filmek az idén nem szerepelnek a fő fesztiválprogramban, noha két rövidfilmünk megjelenik Cannes-ban. Az új tehetségekre és egyéni hangvételű alkotásokra szakosodott Rendezők Kéthete szekcióban indul Politzer Péter Gránátok című alkotása, és Mundruczó Kornél a 78-as Szent Johannája című opera-rövidfilmje.

Habár a mezőny erős, Mészáros Péter kisfilmjének tavalyi Aranypálmája jelzi, hogy van esély a sikerre.