Elmaradhat a cannes-i filmfesztivál

2004.04.21. 00:43
Tavaly a munkanélküli-segélyezési rendszerüket érintő reformok ellen tiltakozó francia szórakoztatóipari dolgozók meghiúsították az avignoni színházi fesztivált, most pedig azzal fenyegetőznek, hogy a május 12-én kezdődő 57. Cannes-i Filmfesztivál életét is megbénítják. Hogy nem a levegőbe beszélnek, azt a színházi Moliere-díjak tegnapi átadásán bizonyították.
A Moliere-díjak átadására színpadi világítás és hangosítás nélkül került sor a párizsi Theatre des Champs Elysees-ben, miután a technikai személyzet csatlakozott a színházat ellepő sztrájkolókhoz, akik a tervezett reform ellen tiltakoztak. A nézők távoztak, a szervezők azonban úgy döntöttek, hogy a "show-nak folytatódnia kell".

Tegnap egyébként több városban is demonstrációkat tartottak a reformok ellen, a szórakoztatóipari dolgozókat képviselő országos bizottság pedig a múlt héten bejelentette, hogy május 14-én épp Cannes-ban készül sajtótájékoztatót tartani. "A 2004. évi cannes-i filmfesztivál nem folyhat a megszokott módon" - jelentette ki a bizottság.

A kormány egyeztet

Az új francia kultuszminiszter, Renaud Donnedieu de Vabres szintén tegnap megbeszélést folytatott kultúrpolitikusokkal, szórakoztatóipari vezetőkkel és dolgozókkal, ám nem sikerült komoly előretörést elérni: a kormány továbbra is meg akarja szüntetni a segélyezési rendszer 800 millió eurós deficitjét, míg a szakszervezet ragaszkodik a régi szisztémához, amelyben a támogatások akkor járnak, ha valaki 12 hónapon belül legalább 507 órát dolgozott. A reform a 12 hónapot 10-re csökkenti.

A szórakoztatóipari dolgozók túlnyomó többsége azért ellenzi reformokat, mert szerintük azok éppen azokat büntetnék, akik a legjobban rászorulnak a pénzre.

Cinematrix