A pápának mégsem tetszik Mel Gibson filmje?

2004.01.20. 11:42
A pápa közeli barátja szerint őszentsége mégsem támogatja Mel Gibson antiszemitizmussal vádolt Jézus-filmjét.
Meglepő nyilatkozatot tett II. János Pál pápa egyik legközelebbi barátja, Stanislaw Dziwisz érsek: szerinte őszentsége nem mondott véleményt Mel Gibson Passiójáról, és szájából sosem hangzott el az a filmet jóváhagyó mondat, hogy "Pontosan így történt".

#alt# Gibson és produkciós cége, az Icon Productions képviselője természetesen kitart amellett, hogy a pápa pozitív véleményt mondott a Jézus utolsó tizenkét óráját bemutató The Passion of the Christról: "A filmkészítők és a pápa hivatalos szóvivője, Dr. Joaquin Navarro-Valls közötti levélváltások és személyes beszélgetések alapján továbbra sincs okunk mást feltételezni, mint hogy minden 'pontosan így történt', és a pápa támogatta a filmet."

A hír, hogy a pápa jóváhagyólag nyilatkozott a Passióról, először a Wall Street Journal weboldalán, Peggy Noonan rovatában jelent meg december 17-én. Noonan azt írta, hogy a pápa véleményét maga Dziwisz tolmácsolta Steve McEveety producernek és Jan Michelini rendezőasszisztensnek. McEveety fel is idézte az újságírónőnek a Dziwiszsel folytatott beszélgetést, de - mint azt a Variety írja - egy forrás szerint előtte a Vatikán engedélyét kérte ahhoz, hogy megismételhesse a pápai véleményt.

Dziwisz egy nemrég adott interjúban azonban azt mondta: "Világossá tettem McEveety és Michelini előtt, hogy a szentatya nem nyilvánított véleményt. Azt mondtam, hogy a szentatya a lakosztályában tekintette meg a filmet, de arról senkinek sem mondott véleményt. A szentatya nem ítélkezik ilyen műalkotások fölött, ezt másokra, szakértőkre hagyja."

Hogy ezek után mi az igazság, nem tudni, a - talán soha el nem hangzott - pápai jóváhagyás mindenesetre azért volt fontos, mert megnyugtatta azokat a különböző zsidó és keresztény csoportokat, amelyek attól tartottak, hogy a The Passion of the Christ antiszemita volna.

Cinematrix