Isten haragja sújtja Mel Gibsont?

2003.10.27. 12:52
Bár a Vatikán áldását adta Mel Gibson Jézus életének utolsó tizenkét óráját bemutató filmjére, Istennek azonban még sem tetszhet igazán a sokak által zsidóellenesnek tartott alkotás. Erre utalhat, hogy a műben Jézust játszó színészt és a produkció rendezőasszisztensét is villámcsapás érte a forgatás alatt.
A Megváltót játszó Jim Cavazielbe és Jan Michelini rendezőasszisztensbe a film, Rómától pár órára található egyik forgatási helyszínén csapott a villám, de szerencsére egyikük sem sérült meg komolyabban. Steve McEveety, a film producere, a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy körülbelül harminc méterre állt Cavazieltől, amikor robajt hallott, és amikor felnézett, látta, hogy erősen füstöl a Jézust alakító színész füle.

Michelini, a rendezőasszisztens ráadásul már a második villámcsapást éli túl: pár éve egy másik olaszországi forgatáson az esernyőjébe vágott a villám, könnyebb égési sérüléseket okozva.

Név nélkül

Mel és Jim Mel Gibson filmjét más sorscsapások is érik, a múlt héten például a címről kellett lemondaniuk az alkotóknak, miután a Miramax filmstúdió saját produkciójának, a Jeanette Winterson azonos című regényéből készülő filmnek követelte a The Passion elnevezést.

Gibson alkotását éppen ezért Amerikában a The Passion of Christ cím alatt fogja bemutatni a forgalmazási jogokat megvásárló Newmarket, amely tavaly például a Donnie Darkot vitte sikerre. A huszonötmillió dolláros költségvetésből készülő alkotást egyelőre csak az Egyesült Államokban mutatják majd be az új címen, a többi kontinensen még most ellenőrzik a Passion használatának jogát.

Antiszemita passió?

Gibson készülő filmjét sok kritika érte vélt antiszemitizmusa miatt. Az amerikai Jewis Week például arról számolt be, hogy zsidó és katolikus vallástudósok is bírálták a készülő művet egy kiszivárgott, előzetes forgatókönyv alapján, sőt a Simon Wiesenthal Központ alapítója, Marvin Hier rabbi nyilatkozatban kérte Mel Gibsont, hogy gondolja át, miként ábrázolja a zsidóságot filmjében.

Az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb antiszemitizmus ellenes szervezete az ADL, vagyis az amerikai rágalmazásellenes liga is közleményben tiltakozott Mel Gibson filmje ellen. A szervezet szerint a film kegyetlennek és pénzéhesnek állítja be a zsidókat, és ezzel azt a régi nézetet erősíti, amely a zsidóságot teszi felelőssé Jézus haláláért. Az ADL nyilatkozatából kiderül, hogy Gibson forgatókönyve számos olyan elemet tartalmaz, amely nem szerepel egyik Evangéliumban sem. Így a The Passionben Pilátus a Szent Lélek sugalmazására cselekszik, a zsidó főpapok irányítják a kereszt felállítását, számos zsidó bántalmazza fizikailag is Jézust a kálvária alatt, és sokan fizetnek, hogy megnézhessék a keresztre feszítést.

Passió A szélsőséges, ortodox nézeteiről híres Gibson a vádakra reagálva többször elmondta, hogy nem gyűlöli a zsidóságot, sok zsidó származású barátja és munkatársa van, és nyilatkozataiban emlékeztetett arra, hogy Jézus és az apostolok is zsidók voltak, így a készülő alkotás összes pozitív hőse is zsidó.

Az alkotást eredetileg 2004. húsvétján mutatták volna be, de egyes híresztelések szerint a premiert végül előrehozták hamvazószerdára, azaz február 25-ére, mivel az Oscar-díjakat is ezen a héten adják át, így Gibson a gálán is népszerűsítheti majd új alkotást.