Rúzsozzák-e magukat a hobbitok?

2004.01.06. 18:24
A Megye lenne Középfölde San Franciscója, a homoszexuálisok Mekkája? Miért ölelkezik-csókolózik-sóhajtozik három epizódon keresztül Frodó és Samu? Hogyan szexelt Aragorn, amíg a - szintén hímnemű kószákkal kószált? A Gyűrűk Ura homoerotikus értelmezése a széria kezdete óta nagy téma az internetes oldalakon, ám a befejező epizód minden eddiginél élesebben vetette fel a kérdést: mi folyik a tündeköpeny alatt?
Frodó és Samu a jeges széltől reszketve egymáshoz húzódott a magyalbokor takarásában. Gollam pár lépésnyire, egy szikla takarásában kucorodott le a földre, karjait teste köré fonta, de nem tudta megállítani a remegést. "Megfagy szegény pára" - mondta Frodó - "engedd be a takaród alá, Samu!"

Tekintse meg képeinket!
Hát persze: alig jelentek meg a Gyűrűk Ura első részének kalózverziói a hálózaton, a szexőrült grafomán júzerek azonnal elkezdték tovább költeni a mesét, méghozzá az oly népszerű slash műfajában. (A slash olyan írásművet jelent, amelyben híres filmek, vagy irodalmi művek azonos nemű főszereplői heves nemi kapcsolatba kerülnek egymással. A puhány verzió lehet heteroszexuális is. A Samu-Gollam összecsapást a takaró alatt csak a legedzettebbek olvassák el.)

Szóval a Gyűrűk Ura - hasonlóan mondjuk a Harry Potterhez, vagy a Xenához - rendesen megmozgatta a rajongók lelke mélyén megbúvó pornóírót. Ez azonban bármelyik népszerű popkulturális alkotással megeshet, sőt okszerűen meg is esik. Ám a Gyűrűk Urában nem csak a túlhevült fantáziájú felhasználók sejtették meg a homoerotikus vonalat.

Csak semmi szex

Számos kritika és elemzés próbálja megfejteni, hogy az odaadó Samu és gazdája, Frodó között vajon egyszerű férfibarátság van-e, vagy annál több. A téma ugyan nyilván nem a legfontosabb a filmen belül, ám egy olyan alkotás esetében, amelyből gigászi terjedelme ellenére szinte teljesen kimarad a szerelem-szex-vonal, mindenképpen érdekes. Az pedig sok olvasónak és nézőnek feltűnt, hogy a főszereplő hobbitok a sztori előrehaladtával egyre szorosabb lelki és testi kapcsolatba kerültek, ami az utolsó filmepizódban már hosszú, könnyes ölelkezésekben és érzelmes vallomásokban csúcsosodik ki.

A "meleg teória" hívői sűrűn hivatkoznak például arra a jelenetre a könyv vége felé, amikor Frodó és Samu már mélyen bent járnak Mordor földjén, amikor a Gyűrűhordozó elfárad. Samu az ölét ajánlja fel neki megpihenni, amit Frodó elfogad. Szolgára ölébe hajtja fejét, majd mindketten elszenderednek, úgy, hogy Samu egyik keze a gazda homlokán, másik a mellkasán pihen.

Egy másik hasonló epizód, amikor az orkok által elrabolt Frodót Samu egy halom mocskos rongyon találja meg, meztelenül. A hű szolga felemeli gazdáját és a keblére öleli. Frodó elhanyatlik Samu karjaiban, aki azon elmélkedik, hogy boldogan elüldögélne így örökre, aztán homlokon csókolja Frodót.

Lehetséges olvasat

Maguk a film főszereplői is elismerik, hogy a két hobbit kapcsolatának lehetséges meleg olvasata. "Azt hiszem, hogy a meleg közösség (...) különlegesnek tekinti Samu és Frodó barátságát, amit, azt hiszem, valóban lehetséges így értelmezni" - nyilatkozta például a Gyűrűhordozót játszó Elijah Wood. Hasonlóan vélekedett a másik hobbitpáros egyik tagja, a Trufát alakító Dominic Monaghan: "Igazán szenvedélyes, szoros barátság, egyfajta feltétel nélküli szeretet fűzi össze a hobbitokat. Ez olyan dolog, amiről a melegek is eszünkbe juthatnak". Némileg óvatosabban fogalmaz webszájtján a Gandalf mágust játszó Ian McKellen, aki egyébként nyíltan vállalja homoszexualitását. "Nem Frodó és Samu kapcsolata lenne az első olyan fiatal úriember és szolgája-viszony a világon, ahol az úr és a szolga egy kicsit egymásba habarodnak. De Tolkien sehol sem írt arról, hogy kapcsolatuk szexuális jellegű lett volna, sőt az olvasók még abban sem értenek teljesen egyet, hogy egyáltalán elhelyezett-e ilyen utalásokat a szövegben."

A film gyártóit a jelek szerint azért zavarta, hogy sokakban felmerült a homoszexuális értelmezés, hiszen a hivatalos Gyűrűk Ura Fan Club oldalának fórumaiból egy ideig kicenzúrázták azokat az üzeneteket, amelyekben a "meleg" szó megtalálható volt. Az abszurd helyzetet végül McKellen fellépése oldotta meg.

"Nem kifejezetten homoerotikus, sokkal inkább homo-romantikus kapcsolatról van szó" - fogalmaz Shawna Walls "Tolkien-történész", a BagEndInn.com rajongói site fenntartója. "Tolkien egyáltalán nem beszél szexről, így ezen a szinten nem is dönthető el a kérdés, de az biztos, hogy a két hobbit kapcsolatának hőfoka ugyanolyan magas, mint a regényben olvasható férfi-nő szerelmeké." Amelyekből nincs sok - tesszük hozzá mi.

Mély érzésű barátok?

Klikk a képre!
Más véleményen van Clifford Broadway, szintén Tolkien-szakértő, aki a hímnemű amerikai olvasók érzelmi bárdolatlanságával magyarázza, hogy sokuk melegnek tartja a főszereplő hobbitokat. Szerinte a két jóbarát nem meleg, csak érzelmes, márpedig a mai amerikai férfiak egyszerűen képtelenek elképzelni két olyan főhőst, akik a nagy szükség idején támogatják és szeretik egymást, de közben nem homoszexuálisok.

A rajongók nem csak a négy főszereplő hobbitról gyanítják, hogy melegek. Gyanúsnak tűnik az eleve kissé nemtelen tündék közé tartozó Legolas és Gimli, a törp férfibarátsága, de pletykába keveredik Aragorn is, akiről senki sem tudja, hogyan oldotta a feszültséget a hosszú évek alatt, amit szakállas kószák társaságában töltött a rengetegben. A Király és a tündelány szerelme a gyanakvók szerint csak dinasztikus érdekházasság a férfi részéről, aki a regényben közel sem az a tüzes trubadúr, mint a filmben.

Érdekesek ugyan az ölelkezős hobbitbarátság komoly elemzései - és az entférfiakra annyira hasonlító entasszonyok, vagy a gyanúsan férfias törpnők problematikáját akkor még csak nem is karcoltuk - de legalább olyan szórakoztatóak azok, akik elviccelik a kérdést. Mint például az az egész meleghobbitozást kigúnyoló oldal ahol bebizonyítják nekünk, hogy Elijah Wood nagyon-nagyon meleg. De a legviccesebbek talán a grafikai szájtok, ahol válogathatunk a félmeztelenül egymáshoz simuló Legolasok, Gimlik és Csavardi Samuk között. Kellemes töltögetést!