Ice Cube: Péntek esti gáz

2000.07.05. 13:05
A híres rap-sztárt, Ice Cubot még a 90-es évek elején egy nem túl ismert amerikai rendező, bizonyos John Singleton fedezte fel a film számára. A színészi játék azonban csak a kezdet volt. Azóta főszerepek mellett rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként ontja saját filmjeit.
Ez a sokoldalú tehetség (Ice Cube) 1995-ben készítette el Péntek című második vonalbeli gettó-vígjátékát, melyet itthon csak videón hoztak forgalomba. A most bemutatott Péntek esti gáz a film folytatása, története ott kezdődik, ahol az előző rész abba maradt. Visszaemlékezéssel indít: Craig (Ice Cube) azon a bizonyos péntek estén, egész napos menekülés után a két és fél méter magas, izomkolosszust, Deebo-t, egy jól bemozdított téglával intézte el. Deebo azonban néhány év fegyház után ismét szabad, és a revansra készül.

A helyszínt ezúttal a külvárosba tolták át, így szegény Deebo-nak vagy másfél órán át (nagyjából a film végéig) kell utaznia, míg újból megtalálja Craiget. Mindez nem csak a történet szempontjából bravúros, de az amerikai kritikusok is rámozdultak a témára - végre egy gettófilm, ami a gazdag és békésnek hitt külvárosban játszódik, és amiből kiderül, hogy azt valójában drogkereskedő latinók és lottónyertes fekák lakják.

Magam részéről se a South Central Los Angeles-i gettót, se az amerikai sub-urbot nem ismerem, de úgy sejtem, hogy az eredetileg mérnöki diplomával indító Ice Cube se sokat mozgott a durvább környékeken. A filmbeli eredmény: műlaza pszeudó-gettómókus a külvárosban. Elkeserítő.

Pedig tele van viccekkel. Rádásul nem csak szívós poénok vannak benne, mint az előző részben (bár a legjobb jelenet itt is egy befüvezett bambán néző pit-bullra épít), hanem tetemes mennyiségű fekália - például kutyaszarba hanyatló balek-figura, aki azt hiszi csak sárba esett. Szaglik az egész film az ízléstelen poénoktól.

A rendezésről még nem is beszéltem, pedig Steve Carrnak ez az első egészestés filmje, ezért külön figyelmet érdemel. Eddig hipp-hopp klipeket készített, állítólag jókat. A film operatőrét is agyondicsérték a magazinok, még az év legjobb tv-s operatőrének is kikiáltották, de ilyen forgatókönyv és producer (mindkettő Ice Cube) mellett egyikük sem igazán tudta kibontakoztatni a benne rejlőt.

Ha valakinek mégis kedve támad egy estéjét beáldozni erre a filmre csak annyit javaslok: kellő mennyiségű tudatmódosító szer nélkül ne próbája meg.