Újabb gyerekfilm alázta meg a Mátrixot

2003.11.24. 11:04
40,1 millió dolláros eredménnyel nyitott az amerikai mozikban Mike Myers új filmje, A Macska – Le a kalappal! (Dr. Seuss’ The Cat in the Hat). Halle Berry és Penelope Cruz horrorja, a Gothika 19,6 millió dollárral a második helyen debütált, a Forradalmak viszont végképp eltűnni látszik a mátrixban.
A Dr. Seuss meséjéből készült A Macska – Le a kalappal! (hazai bemutató: 2004. április) 40,1 millió dolláros nyitása önmagában szép, az elemzők azonban megjegyzik, hogy a marketingköltségeivel együtt majdnem 150 dollárba kerülő családi mozi eredménye jócskán elmarad egy másik Dr. Seuss-adaptáció, A Grincs debütálásától, amelyre 2000 novemberében 55,1 millió dollár értékben váltottak jegyet az első hétvégén. A Universal forgalmazási elnöke, Nikki Rocco ugyanakkor elégedett, és mint mondja, a két filmet nem szabad összehasonlítani, mert a „A Grincs másfajta film: karácsonyi témájú, és az idősebb közönséget is vonzotta”. Rocco egyébként arra számít, hogy A Macska – amely egyébként hat láb magas, beszél, és piros-fehér csíkos kalapban jelenik meg a rakoncátlan testvérpárnál, Sallynél és Conradnál – a hálaadásnapi ünnep alatt is hasítani fog a mozikban, amire a kedvezőtlen kritikák ellenére is nagy esélye van: az exit pollok szerint a gyerekek 93% „jó” vagy „kitűnő” osztályzatot adott Bo Welch veterán díszlettervező rendezői debütálásának, és az Austin Powersből vagy éppen a Shrekből ismerős Mike Myers alakítására.

Zsírosra hízunk a gyerekek pénzén!
Zsírosra hízunk a gyerekek pénzén!
A Gothika 19,6 milliója – lévén, hogy R besorolású, azaz 17 éven felülieknek való horrorról van szó – tisztességesnek mondható, de A Macskának leginkább a két hellyel mögötte tanyázó Elf előtt kellene kalapot emelnie: Will Ferrell karácsonyi komédiája a múlt hétvégéhez képest csupán 27,4%-ot esett vissza, és újabb 19,1 milliót kasszírozott. Eddigi összbevétele 95,1 millió dollár, azaz napokon belül a 100 milliósok klubjába fog tartozni.

240x186A negyedik helyezett Kapitány és katonának (hazai bemutató: november 27.) ugyanerre jóval kisebb esélye van: bár a Russell Crowe főszereplésével készült filmnek csak a gyártása 150 millió dollárba került (marketingköltség 30 millió dollár), amerikai összbevételei még az 50 millió dollárt sem érték el: a múlt hétvégi 25,1 millió dolláros debütáláshoz képest 39,5%-ot zuhant Peter Weir nagy kritikai sikert arató rendezése, vagyis a nézők most péntektől vasárnapig már csak 15,2 millió dollárért váltottak jegyet a tengeri mozira.

Az ötödik helyen a nálunk december 4-től látható Igazából szerelem áll: a brit sztárcsapattal készült komédiát 513-mal több moziban játszották, így 4%-kal még többet is – 9,1 millió dollárt – hozott, mint egy héttel korábban (összbevétel: 30,8 millió dollár). Az Igazából szerelemmel ellentétben a Mátrix – Forradalmak meredeken zuhan: a trilógia befejező részének harmadik hétvégéjén – újabb 59%-os esés után – már csak 6,7 millió dollárt sikerült összeizzadnia. A film a legjobb esetben is csak 150 millió dollár körüli összbevétellel vonul ki az amerikai mozikból (Amerikán kívül ennek kétszeresét produkálhatja), míg az Újratöltve 281,5 millióval búcsúzott.

Alternatív mátrix
Alternatív mátrix
A Top 10 hetedik és nyolcadik helyén két animációs film található: az előkelőbb helyet a Disney Brother Bearje foglalja el 5,5 millió dollárral (összbevétel: 70,4 millió), az élőszereplőket is felvonultató Bolondos dallamok: Újra bevetésen (hazai bemutató: 250x160december 11.) 4,1 millió dollárral áll mögötte (összbevétel: 14,1 millió dollár). A kilencedik a Horrorra akadva 3. 3,3 millió dollárral (összbevétel: 106,6 millió dollár), míg a Top 10 utolsó helyén 2,6 millió dollárral a Radio áll. A Cuba Gooding Jr. és a Ed Harris főszereplésével készült filmdráma eddig összesen 47,1 millió dollárt termelt.

A hétvégén egyébként összesen 132 millió dollárt hagytak az amerikaiak és a kanadaiak a mozipénztárakban, ami 15%-kal marad el az egy évvel ezelőtti eredménytől. Ezen a héten a hálaadásnapi ünnep miatt már szerdán a mozikba kerülnek az új filmek, így a Ron Howard rendezte The Missing Cate Blanchett és Tommy Lee Jones főszereplésével, a The Haunted Mansion Eddie Murphyvel, a Bad Santa című trágár komédia egy szélhámos ál-Mikulással, valamint a Timeline (hazai bemutató: 2004. április) című sci-fi a főszerepben Paul Walkerrel.

Cinematrix