Megbukott a Mátrix?

2003.11.17. 11:39
Karácsonyi manók nyomták le Neot, de váratlnaul egy tengeri kalandfilm is megelőzte a Forradalmakat az Egyesült Államokban.
A premier utáni két héttel már csak a nézettségi lista harmadik helyén áll a Mátrix - Forradalmak az Egyesült Államokban, ráadásul az abbéruhában világmegváltó Keanu Reevest nem csak a borostás, tengeri szél tépázta Russel Crowe, de a lelkibeteg karácsonyi manót alakító Will Ferrel is megelőzi a sikerlistán.

Neo balra el

A Mátrix - Forradalmak ráadásul a második résszel szemben is alulmaradt, hiszen míg az Újratöltve bevételei tíz nap alatt átlépték a 200 milliós álomhatárt, addig a harmadik epizód még csak 114 milliónál tart, ráadásul a második hétvégén 66,4 százalékkal csökkentek a jegyeladások, ami annak ellenére meglepő, hogy a régóta várt filmek, folytatások általában az első pár napban vonzzák a legtöbb nézőt.

Neo? Ugyan már!
Neo? Ugyan már!
Persze a Mátrix így sem lesz veszteséges, hiszen a világban már 195 millió dollár értékben adtak el jegyet a gépek és az emberek békévé simuló harcára, ráadásul a két részre fordított 300 millió dollár már a Mátrix - Újratöltve bemutatása után visszahozta a befektetett pénzt, hiszen a második rész a világon 454 milliót kaszált, míg az Egyesült Államokban további 281 milliót fialt.

Manók és hősök

A Mátrix-trilógia utolsó részével egy időben mozikba kerülő Elf című karácsonyi romantikus vígjáték már a múlt héten is a második volt 31,1 millió dolláros eredményével, ezen a hétvégén ráadásul mindössze 12,5 százalékkal csökkent a nézettsége, így 27,2 millió dollárnyi eladott jegyével a lista élére ugrott. A családi filmben Will Ferrel egy árvát alakít, akit karácsonyi manók nevelnek fel az Északi-sarkon, de felcseperedve elindul New Yorkba, hogy igazi családot találjon magának.

A héten második a Kapitány és katona című kalandfilm, ami a napóleoni háborúk korának tengeri csatáiba vezeti el a nézőket. A hétvégén debütált film 25,7 millió dolláros bevétele ugyan elmarad a várakozásoktól, de kifejezetten jónak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy a kardozós kalandfilm legrosszabb hagyományait folytató alkotást pont a célcsoport kerülte el, hiszen nézőinek csupán 17 százaléka volt 25 éven aluli. A Holt költők társasága a Truman Show vagy éppen a Zöld kártya rendezőjének új történelmi alkotása ennek ellenére valószínűleg már az amerikai mozikban visszahozza a filmbe befektetett 135 millió dollárt.