Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mátyás király-film: döntés január végén

2002.01.15. 08:59
A hónap végére várhatóan döntés születik a Mátyás király életét feldolgozó film irodalmi forgatókönyvére kiírt pályázatban, a versenyben lévő 36 munka között - közölte Kőhalmi Andrea, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtófőnöke.
A kultusztárca tavaly közzétett, és a december 1-i beküldési határidővel zárult felhívására 40 munkát nyújtottak be, de az öttagú zsűri négy alkotást formai okok miatt kizárt a versenyből. A minisztérium tavaly szeptember végén - a magyar filmjáték-hagyomány újjáteremtésének szándékával - hirdette meg a történelmi filmek sorába tartozó legújabb alkotás pályázatát.

A kormány támogatásával - javarészt millenniumi keretből - elkészült a Szent Lászlót és korát bemutató Sacra Corona; leforgatták a Bánk bán című operafilmet, és készül a Széchenyi Istvánról szóló alkotás, A Hídember is.

- A tárca választása következőként azért Hunyadi Mátyás korának megfilmesítésére esett, mert az igazságos király döntései a magyar történelem alakulását mindmáig befolyásolták - derült ki a sajtófőnök korábbi tájékoztatásából. Kőhalmi Andrea elmondta: a pályázat írók, filmesek, pályakezdők, és mindenki más előtt nyitott volt.

- Az alkotóknak 20-35 oldal terjedelmű irodalmi forgatókönyvet kellett jeligével ellátva, 6 magyar és 1 angol nyelvű példányban a minisztériumhoz megküldeni - fűzte hozzá. Utalt arra, hogy a nyertes pályamunkák számát a tárca nem korlátozza, így a bírálóbizottság - amelynek tagjai között filmes szakember is helyet foglal - akár több alkotást is javasolhat megvásárlásra.

- A döntést Rockenbauer Zoltán miniszter hozza meg - mondta a sajtófőnök. Kőhalmi Andrea a pályázat és a film költségvonzatairól nem kívánt nyilatkozni.