Árpád
-2 °C
3 °C

Oda az igazság

2002.01.15. 08:58
A hír: filmes szakember is helyet kap a Mátyás-film forgatókönyvpályázatának elbírálásán. Kétségtelen biztosítéka annak, hogy nem halott, de még csak nem is haldoklik a magyar demokrácia, illetve a magyar filmművészet.
Ugye, ha egyetlen filmes szakember sem lenne abban a zsűriben, akkor lehetne hőzöngeni, siratni a szakmát, temetni a független alkotást. Így azonban nyugodt az álmunk: egy teljesen szakmai döntésben megszólalhat a szakma is, a nagytudású, valósággal rákos kompetenciaburjánzást mutató államtitkárok, tárcaközi siserehadak és polmarketingesek között helyet kap valaki, aki szintén egyet fog érteni. Mert arról nem lehetnek kétségeink, hogy az a tapasztalt filmes, aki ebben a testületben helyet kap, az nem azért kerül oda, hogy majd össze-vissza verje a nyálát, és a kurzus ellen szavazzon.

az ilyen döntések mögé az urak előbb-utóbb odarajzolják a nemzet egyetértését
Ez a megfogalmazás is finoman távolságtartó: filmes szakember. Neve még nincs, s hogy milyen háttér, milyen tapasztalat, milyen művészi presztizs kell ahhoz, hogy egy effajta filmről dönthessen valaki, az meg még csak azután fog kiderülni, hogy a neve megvan. Sőt, megkockáztathatjuk, hogy a név többet számít. Hülyén is nézne ki a zideológiai irányvonalra hermetikusan rásimuló káderek, fiók-aczélelvtársak - mondjuk ki: bádogemberek - között egy lázadó, megalkuvást nem ismerő művész, aki jól keresztbenyilatkozna a nemzeti konszenzusnak. Az ugyanis fix, hogy az ilyen döntések mögé az urak előbb-utóbb odarajzolják a nemzet egyetértését.

Filmes szakembert meg - ha nem kell feltétlen valami híres rendező vagy efféle eltévelyedett bonviván, hogy el ne felejtsük: szellemi hajléktalan - azért találni a saját alomban is. Királyfilmekhez meg egy egész céget is találunk, tapasztalatoktól duzzadó, talpraesett királyfilm-készítő műhelyt, egy már-már ezüst léghajóvá nemesedett szakmai elitet, akik fel tudnak nőni a feladathoz. Or- vagy Bánk bán, nem volt probléma eddig sem, lesz energiájuk egy Mátyás-mozira is.

El kell osztogatni a pénzeket időben, még mielőtt esetleg késő lesz
Ha nem filmről vagy fociról van szó - ezekhez ugyanis mindenki ért mifelénk -, akkor menten nevetségessé válna egy olyan közlemény, hogy mondjuk "az új vadászgépeket kiválasztó bizottságban katonai szakértő is helyet kap", hiszen elsősorban és leginkább nekik van közük a témához. De a film, az más, már a Honfoglalás és a saccra 300 millás Corona óta tudjuk, hogy ottan a nemzet orcájáról lebben fel a fátyol, amint a nemzet tükörbe néz, és nem lehet ám szarakodni a részletekkel, mert ha nem éteri szépségű a történelemből visszanéző arc, akkor a nemzet összetöri a tükröt és megmérgezi Hófehérkét. És a smink a történelmen, a naggyálevést fűtő olaj valahogy mindig a pátosz, a hazug, hiteltelen, szavalóversenyi emelkedettség. A mennyből az angyal, hogy más ízléstelenséget ne kelljen említeni.

És ezért muszáj, hogy a filmes szakember csak legyen ott, igazolja a döntést meg az egész koncepciót, ne sokat vitatkozzon, guruljon előre az ügy. El kell osztogatni a pénzeket időben, még mielőtt esetleg késő lesz. Nem kis summáról van szó, jól jöhet akármihez, de eredeti funkciójában is alkalmas arra, hogy megkössük vele az embereinket, akikre számítani lehet, a megannyi kisebb-nagyobb étvágyú Pelikán Józsefet - a klientúrát.

a vákuumba betolul püffedt, zsíros alkoholista-arcával a sarlatánság
Hogy el ne felejtsük: nem a Mátyás-film ötlete a téma. Nincs azzal semmi baj, Mátyás király valóban jelentős alakja az itteni történelemnek, és filmen is elképzelhető, sőt akár sikeres is lehet. Kizárólag az a bibi, hogy ez a "magyar történelmi játékfilm" vonulat eddig kivétel nélkül szánalmas végtermékeket eredményezett, amelyeket nem a filmesztétika tiszte tárgyalni, hanem a humoristáké és a karikaturistáké. Például azért, mert politikai szándék hozta létre őket, komisszárok hoztak róluk-hozzájuk döntést, kurzusok tömték ki pénzzel. S könnyelműség mindezért a vitathatatlanul csődtömeg Koltayt tenni felelőssé - ha a szakmát távol tartják, vagy jelképes szerepre kárhoztatják már a forgatókönyv kiválasztásánál, akkor a keletkezett vákuumba betolul püffedt, zsíros alkoholista-arcával a sarlatánság.

Azért ne fújjuk túl a lufit. Ez a válogatás még csak a selejtező lesz, az igazi, a végleges, a nagyon nagy betűs döntés nem itt születik. Azt ugyanis a miniszter hozza, személyesen. Jó kezekben az ország - erősen fogják a gyeplőt a jó kezek, és gazdáik értenek mindenhez, amihez nyúlnak. Ha kell, ökölbe szorítják, ha kell, áldást osztanak, s ha úgy tartja kedvük, beintenek csattanósan, magyarán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?