Szerelem a Központi Hedonista Műhelyben

2001.10.19. 22:05
Vajon tényleg a gyémánt a nő legjobb barátja? Elő lehet-e adni Madonna Virginjét frakkos férfikarral? A lovakat lelövik, ugye? Válaszok Baz Luhrman szellemes és látványos musicalfilmjében.
A mulató kurtizánja és az ifjú író
Nicole Kidman és Ewan McGregor
Christian, az ifjú írótitán, apja akarata ellenére felkerekedik Párizsba, hogy bevesse magát a századforduló nagyvárosának abszintáztatta bohém világába, ahol minden sarkon kánkán zúg, és a tetőtéren húz a zug. Szerencséjére a vágyott miliő fáklyavivője, bordélyok udvari festője, Toulouse-Lautrec és díszes kompániája éppen a szomszédban próbálnak, így a tehetséges Christian előtt hamar megnyílik a lehetőség, hogy Párizs Központi Hedonista Műhelyében, a hírhedt Moulin Rouge-ban tegye próbára magát. Gyors karrierjéhez egy apró tévedés is hozzásegíti: összekeverik a mulató új producerével, a nagyhatalmú és egyben töketlen Herceggel, aki pénzéért természetesen nem csak a kapukat szeretné szélesre tárni. Egy elkevert randevú féktelen szerelembe sodorja Christiant (Ewan McGregor) és a szépséges Satine-t (Nicole Kidman), a tőkebevonás eszközét és célját. A szenvedélyeket még a Herceg pénze és erőszakig fajuló libidója sem hűti le...

Baz Luhrman (Kötelező táncok, Romeo+Júlia) ausztrál rendező az első pillanattól kezdve vállalja, hogy színház a színházban előadásra hív minket. A vászon szélén lassan eltűnik a vörös bársonyfüggöny, beléptünk a rendező által kreált - részben korhű, részben fiktív - világba. Képletes színpadunk természetesen a Moulin Rouge sokat látott parkettje, a kulisszák mögötti régió és Satine orientelista giccskéglije: Luhrman ezekre a helyekre álmodja az orgiákra emlékeztető kavalkádokat, a szerelmi történetbe ágyazott színes, szélesvásznú klipeket.

Nem spórolnak a hangulatos képekkel

A mozgalmas musical epizódjaihoz zene is kell, ezeket pedig nem kisebb nevek szerezték és adták elő (legalábbis lemezen), mint David Bowie, Fatboy Slim, Beck, Bono és maguk a szereplők. Nicole Kidman (Mint a villám, Tágra zárt szemek) és Ewan McGregor (Trainspotting, Párnakönyv) nyilvánvalóan nem vokális tudásuk miatt lettek főszereplők, mégis meglepően fesztelenek számukra is szokatlan duettjelenetek alatt. (Hogy a fiatalok se felejtsenek el moziba menni, mindkettőjükkel készítettek egy-egy zenecsatornákon is nyomható klipet.) A főszereplők mellett kitesz magáért a Zidler színigazgatót játszó Jim Broadbent (Lövések a Broadwayen, Bridget Jones naplója), a törpe festő szerepében John Leguziano (Rómeó+Júlia, Spawn) és az abszinttündért alakító Kylie Minogue is...

Luhrman nyilatkozta valahol, hogy meg akarta újítani a musical műfaját. Ez sikerült is neki, hiszen feltalálta a remixmusical fogalmát, ahol Nirvanától kezdve a Beatlesen keresztül egészen Madonnáig mindenféle dal elmegy a korhű díszletek között, ami éppen passzol az adott jelenet hangulatához. Hangulattal pedig nem spórol a rendező, legyen szó komikusan giccses szerelmi duettről vagy Police-feldolgozással spékelt fülledt tangóról.

Talán a film ausztrálságának köszönhető, hogy a gazdag képi világ mellett a pénz és a szerelem között őrlődő kurtizán tragédiája sem sikkad el, így legvégül nem egy amerikai grízestészta mellől állunk fel, hanem egy zenével, látvánnyal megfuttatott kerek szerelmi történettől.

Moulin Rouge
Színes feliratos amerikai romantikus film, 127 perc, 2001
Rendező: Baz Luhrmann
Forgatókönyvíró: Baz Luhrmann, Craig Pearce
Zeneszerző: Craig Armstrong, Marius De Vries, Steve Hitchcock
Operatőr: Donald McAlpine
Díszlettervező: Ian Gracie, Ann-Marie Beauchamp
Jelmeztervező: Catherine Martin, Angus Strathie
Producer: Baz Luhrmann, Fred Baron, Martin Brown
Látványtervező: Catherine Martin
Vágó: Jill Bilcock
Szereplő(k):
Nicole Kidman (Satine)
Ewan McGregor (Christian)
John Leguizamo (Toulouse Lautrec)
Jim Broadbent (Harold Zidler)
Richard Roxburgh (Monroth)
Kylie Minogue (zöld tündér)