Producerlázadás milliárdokért

2004.05.28. 17:36
A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) betarthatná a filmtörvényt a milliárdok osztása közben - erre jutott a pénteki sajtótájékoztatóján is a negyven tagú Magyar Producerek Szövetségének hat vezetője (Sipos Áron, Cirkó József, Erkel András, Kálomista Gábor, Berger József és Kántor László). Megismételték ezzel a május 20-án írt nyílt levelük üzenetét, és Sipos Áron terveivel ellentétben még a hangnemen sem változtattak.
"Ez nem belügy, ahol elbratyizgatunk a közpénzekkel!"- mutatott rá Erkel András, a szövetség főtitkára a Közalapítvány fő problémájára. Szerinte ugyanis a közpénzt kezelő MMK nem érzi magára kötelező érvényűnek a decemberben megszavazott filmtörvényt, mert azzal következetesen ellentétes döntéseket hoz. "Elfelejtik, hogy az Európai Unió tagjaként elvárnák tőlük, hogy úgy is viselkedjenek" - tette hozzá. "A magyar filmipar így külföldön elveszti a hitelét."

Jogtalan és szubjektív közpénzosztás

A producerek szövetsége a május 20-i nyílt levélben hét kérdést tett fel, melyek az MMK játékfilmes szakmai kollégiumának Berger József producer hozzátette, hogy az MMK saját alapelve is az lenne, hogy a filmek megvalósíthatóságát tartsák szem előtt. Ezzel ellentétben a tavaly kisebb koprodukciós támogatásban már részesült filmekhez idén ismét csak kisebb összegeket adtak (elodázva azzal a megvalósításukat), míg minden tárgyalás előtt álló filmtervbe nagyobb összegeket fektettek. Ezzel szintén csökkentik a nemzetközi koprodukciós tárgyalások esélyeit, hiszen a minden logikát nélkülöző állami támogatás-szisztémára hivatkozni kockázatos dolog.

A Sorstalanság homályos átvilágítása

A nyílt levél és a sajtótájékoztató másik fő témája a Koltai Lajos rendezésében készülő