Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Producerlázadás milliárdokért

2004.05.28. 17:36
A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) betarthatná a filmtörvényt a milliárdok osztása közben - erre jutott a pénteki sajtótájékoztatóján is a negyven tagú Magyar Producerek Szövetségének hat vezetője (Sipos Áron, Cirkó József, Erkel András, Kálomista Gábor, Berger József és Kántor László). Megismételték ezzel a május 20-án írt nyílt levelük üzenetét, és Sipos Áron terveivel ellentétben még a hangnemen sem változtattak.
"Ez nem belügy, ahol elbratyizgatunk a közpénzekkel!"- mutatott rá Erkel András, a szövetség főtitkára a Közalapítvány fő problémájára. Szerinte ugyanis a közpénzt kezelő MMK nem érzi magára kötelező érvényűnek a decemberben megszavazott filmtörvényt, mert azzal következetesen ellentétes döntéseket hoz. "Elfelejtik, hogy az Európai Unió tagjaként elvárnák tőlük, hogy úgy is viselkedjenek" - tette hozzá. "A magyar filmipar így külföldön elveszti a hitelét."

Jogtalan és szubjektív közpénzosztás

A producerek szövetsége a május 20-i nyílt levélben hét kérdést tett fel, melyek az MMK játékfilmes szakmai kollégiumának ez évi támogatásról szóló döntéseit érintette: elsősorban a filmtörvényben előírt jogtisztaságot hiányolva. Cirkó József, elnökségi tag a sajtótájékoztatón jogtalanságként felrótta, hogy az MMK-hoz az idei évre pályázatot benyújtók 90-95 százaléka nem regisztráltatta magát a kulturális tárca audiovizuális osztályán, holott ez szerepel a filmtörvény előírásában. A producerek nem látnak változást a támogatási rendszer alapjaiban sem, amely az elmúlt évek során államilag támogatott, de el nem készült produkciók sorát idézte elő, illetve elmondásuk szerint elszámolatlan korábbi filmmel továbbra is kaptak egyesek támogatást.

Másodsorban a filmtörvényben szintén előírt "normatív, szelektív döntési alapelvet" kérték számon. "A támogatási döntések a filmtörvény szellemével ellentétesen, ugyanúgy, mint korábban, szubjektív módon születnek" - mondta Kálomista Gábor, a szövetség alelnöke. "Nem a produkciók megvalósíthatósága a szempont, hanem az, hogy a saját ízlésvilága felé terelje a magyar mozgóképkultúrát a szakkollégium tíz tagja, akik tizenöt éven keresztül nem igazolták magukat a filmszakmában."

Berger József producer hozzátette, hogy az MMK saját alapelve is az lenne, hogy a filmek megvalósíthatóságát tartsák szem előtt. Ezzel ellentétben a tavaly kisebb koprodukciós támogatásban már részesült filmekhez idén ismét csak kisebb összegeket adtak (elodázva azzal a megvalósításukat), míg minden tárgyalás előtt álló filmtervbe nagyobb összegeket fektettek. Ezzel szintén csökkentik a nemzetközi koprodukciós tárgyalások esélyeit, hiszen a minden logikát nélkülöző állami támogatás-szisztémára hivatkozni kockázatos dolog.

A Sorstalanság homályos átvilágítása

A nyílt levél és a sajtótájékoztató másik fő témája a Koltai Lajos rendezésében készülő Sorstalanság ügye, ami a producerek beszámolói szerint a nemzetközi fesztiválokon az MMK törvénytelenségei mellett a magyar filmes szakma másik fő rémhír-keltője volt. (Hiszen Barbalics Péter exproducer a nyilaktozataiban indokolatlanul - az azóta is csak reménybeli - külföldi partnerekre kente a felmerülő pénzügyi problémákat.)

Az MMK-tól arra is választ várnak a szövetség tagjai, hogy mekkora valójában a Sorstalanság produkció összköltségvetése, milyen forrásokból finanszírozta az MMK a 920 millió forintot és meddig támogatja még, illetve, hogy milyen szempontok alapján döntött a produkcióba behívott új producer személyéről és díjazásáról.

Az MMK ellenőrzési és elszámoltatási csoportja pénzügyi átvilágítást végez a Sortalanság produkciónál, amit a tervek szerint júniusra fejez be. A közalapítvány június 3-i ülésén tárgyalja a költségvetési vizsgálat eredményét és a producerek közleményére is akkorra ígért választ - értesült korábban az Index.

"Az alapítványnak legelőször is arról kéne felelnie, hogy mikor, milyen reformokat szeretne végre bevezetni a pályáztatásban és az elosztási rendszerben. Ezt Grunwalsky Ferenc egy éve ígéri, de még mindig nem sikerült felvázolniuk"- adott Berger József addig is munkajavaslatot az MMK vezetőségének.