Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hol épül a haláltábor?

2003.09.01. 22:55
Piliscsabán és Fóton épülnek meg a megsemmisítőtábori díszletek a Sorstalanság filmváltozatához. Titokzatos stábbal és növekvő költségvetéssel készül Koltai Lajos első rendezése.
Piliscsabán, egy lőtéren építi fel a buchenwaldi koncentrációs tábor díszleteit a Sorstalanság című Nobel-díjas regényt megfilmesítő stáb. A további két koncentrációs táborban játszódó felvételeket ugyancsak Magyarországon, Budapest közelében rögzítik - mondta el a film rendezője hétfőn az MTI-nek.

"A piliscsabai helyszín már egy éve - amikor még csak terveztük a Kertész Imre regényének megfilmesítését - felmerült, mégpedig maguk a piliscsabaiak hívták fel rá a figyelmünket" - mondta Koltai Lajos.

Megegyeztek a belüggyel

Koltait a piliscsabai kulturális bizottság egyik tagja kereste meg telefonon, s kérte, nézzék meg a lőteret, ami szerinte ideális forgatási helyszín lenne. Az első rendezésére készülő operatőr többször is járt a piliscsabai lőtéren.

"Tökéletesnek bizonyult a lőtér, ami rejtve van a közutaktól", de a dombok közötti rész nem volt mindenre megfelelő, mert a buchenwaldi jeleneteken kívül minden más sík területet igényel - mondta.

A terület egyébként nem az önkormányzaté, hanem a Belügyminisztériumé - magyarázta. Hozzátette: már meg is egyeztek a BM-mel a forgatásról. A minisztériummal megegyeztek arról, mit lehet és mit nem lehet változtatni a területen, mi bontható le véglegesen, s mi az amit vissza kell majd építeni - sorolta. Koltai Lajos kitért arra is, hogy a területet a honvédség a mai napig őrizteti.

Vaktérkép

A Népszava hétfői számában megjelent írás szerint néhányan - köztük Szörényi Levente zeneszerző is - féltik a piliscsabai egykori lőteret a Sorstalanság forgatásához felépítendő buchenwaldi koncentrációs tábor díszleteitől. A napilap írása szerint Szörényi Levente egy korábbi nyilatkozatában a magyarság szakrális helyének minősítette a Pilist.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegység-vezetője azt közölte az MTI-érdeklődésére: a piliscsabai lőtér nem a Pilis-hegység, hanem a Budai-hegység része. "Piliscsaba északi része a Pilishez, míg déli területe, beleértve a lőteret is, már a Budai hegységhez tartozik" - mondta Kézdy Pál, hozzátéve: a két hegység közötti határvonalat a Pilisvörösvári árok jelenti.

Auschwitz Fóton

Koltai Lajos a Sorstalanság rendezője az előkészületeinél tartó film kapcsán kitért arra, hogy a film főhőse kétszer is megfordul a buchenwaldi koncentrációs táborban. Ezen kívül a főszereplő megjárja még az Auschwitz-Birkenaut, és Zeith-Rehmsdorfot is.

"A buchenwaldi tábort - az előzetesen tervezetthez képest is - csak egyötödében tudjuk felépíteni, mert elképesztő összeg jött ki a teljes tábor felépítésének számításakor" - fogalmazott. Koltai Lajos szavai szerint a buchenwaldi koncentrációs táborban játszódó jelenetek egy része digitális technikával kerül a filmbe.

A rendező ismertetése szerint az auschwitzi koncentrációs tábort az első elképzeléseik szerint Szabadbattyánban alakították volna ki. Ezen képsorok felvételéhez elengedhetetlen a vasúti pályaszakasz, mert meghatározó volt az ezen táborba szállítottak életében az a rámpa, amely előtt emberek élete dőlt el - idézte a történéseket.

Hozzátette: ezt a tábort Fóton, a filmgyár mögött építik fel, aminek több előnye van, az egyik az, hogy a filmgyár közelsége miatt az infrastruktúra adott, míg Szabadbattyánban ki kellett volna építeni. A filmgyártól 5 percnyire van egy rendezőpályaudvar is, ahol teljesen elhagyatott sínpárok találhatóak. Az egykori zeith-rehmsdorfi sátortáborban játszódó jeleneteket is Fóton rögzíti majd a stáb - jegyezte meg.

A titokzatos stáb

Koltai Lajos elmondta azt is, hogy "megtalálta már a film operatőrét is, aki angol". Nevét azonban egyelőre nem akarja nyilvánosságra hozni, mert a szerződést még nem kötötték meg, az "alku" folyik. Az azonban biztosnak tűnik, hogy angol operatőre lesz a koprodukciós alkotásnak, mert a második helyen esélyes művész is angol.

A film főhősét alakító gyerekszereplő tökéletesen alkalmas a szerepre, nem változott olyan irányba a nyáron, ami miatt ne személyesíthetné meg a 14 éves Köves Györgyöt - jegyezte meg. Koltai Lajos a főszereplő személyét sem akarta megnevezni, mint mondta, nagyon vigyázni akar rá, és arra a néhány gyerekre is, aki még szerepel majd a filmben.

Növekszik a költségvetés

A 920 millió forintos állami támogatással készülő Sorstalanság forgatását november végén kezdi a stáb, a szereplők november elején kezdik a felkészülési munkát - ismertette.

A Sorstalanság költségvetése - amelyet korábban 2 milliárd forintosra terveztek - előreláthatólag növekszik. A költségvetés mellett bővülni látszik a koprodukciós partnerek száma is - közölte a film fő gyártási jogait tulajdonló Magic Média Rt. A bővülés hátterében az áll, hogy a holland Kasander cég helyébe két másik külföldi partner lép. Az angol Renegade és a német Euroarts húsz-húsz százalékos részt vállal a gyártásban.

A Magic Média pályázatot nyújtott be az Európa Tanács koprodukciós filmalkotásokat támogató alapjához, az Eurimages-hoz is, ahonnan 700 ezer eurós anyagi segítséget remél. A film forgatását, gyártását a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) supervisorként ellenőrzi.