Piroska
3 °C
3 °C

Hol épül a haláltábor?

2003.09.01. 22:55
Piliscsabán és Fóton épülnek meg a megsemmisítőtábori díszletek a Sorstalanság filmváltozatához. Titokzatos stábbal és növekvő költségvetéssel készül Koltai Lajos első rendezése.
Piliscsabán, egy lőtéren építi fel a buchenwaldi koncentrációs tábor díszleteit a Sorstalanság című Nobel-díjas regényt megfilmesítő stáb. A további két koncentrációs táborban játszódó felvételeket ugyancsak Magyarországon, Budapest közelében rögzítik - mondta el a film rendezője hétfőn az MTI-nek.

"A piliscsabai helyszín már egy éve - amikor még csak terveztük a Kertész Imre regényének megfilmesítését - felmerült, mégpedig maguk a piliscsabaiak hívták fel rá a figyelmünket" - mondta Koltai Lajos.

Megegyeztek a belüggyel

Koltait a piliscsabai kulturális bizottság egyik tagja kereste meg telefonon, s kérte, nézzék meg a lőteret, ami szerinte ideális forgatási helyszín lenne. Az első rendezésére készülő operatőr többször is járt a piliscsabai lőtéren.

"Tökéletesnek bizonyult a lőtér, ami rejtve van a közutaktól", de a dombok közötti rész nem volt mindenre megfelelő, mert a buchenwaldi jeleneteken kívül minden más sík területet igényel - mondta.

A terület egyébként nem az önkormányzaté, hanem a Belügyminisztériumé - magyarázta. Hozzátette: már meg is egyeztek a BM-mel a forgatásról. A minisztériummal megegyeztek arról, mit lehet és mit nem lehet változtatni a területen, mi bontható le véglegesen, s mi az amit vissza kell majd építeni - sorolta. Koltai Lajos kitért arra is, hogy a területet a honvédség a mai napig őrizteti.

Vaktérkép

A Népszava hétfői számában megjelent írás szerint néhányan - köztük Szörényi Levente zeneszerző is - féltik a piliscsabai egykori lőteret a Sorstalanság forgatásához felépítendő buchenwaldi koncentrációs tábor díszleteitől. A napilap írása szerint Szörényi Levente egy korábbi nyilatkozatában a magyarság szakrális helyének minősítette a Pilist.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegység-vezetője azt közölte az MTI-érdeklődésére: a piliscsabai lőtér nem a Pilis-hegység, hanem a Budai-hegység része. "Piliscsaba északi része a Pilishez, míg déli területe, beleértve a lőteret is, már a Budai hegységhez tartozik" - mondta Kézdy Pál, hozzátéve: a két hegység közötti határvonalat a Pilisvörösvári árok jelenti.

Auschwitz Fóton

Koltai Lajos a Sorstalanság rendezője az előkészületeinél tartó film kapcsán kitért arra, hogy a film főhőse kétszer is megfordul a buchenwaldi koncentrációs táborban. Ezen kívül a főszereplő megjárja még az Auschwitz-Birkenaut, és Zeith-Rehmsdorfot is.

"A buchenwaldi tábort - az előzetesen tervezetthez képest is - csak egyötödében tudjuk felépíteni, mert elképesztő összeg jött ki a teljes tábor felépítésének számításakor" - fogalmazott. Koltai Lajos szavai szerint a buchenwaldi koncentrációs táborban játszódó jelenetek egy része digitális technikával kerül a filmbe.

A rendező ismertetése szerint az auschwitzi koncentrációs tábort az első elképzeléseik szerint Szabadbattyánban alakították volna ki. Ezen képsorok felvételéhez elengedhetetlen a vasúti pályaszakasz, mert meghatározó volt az ezen táborba szállítottak életében az a rámpa, amely előtt emberek élete dőlt el - idézte a történéseket.

Hozzátette: ezt a tábort Fóton, a filmgyár mögött építik fel, aminek több előnye van, az egyik az, hogy a filmgyár közelsége miatt az infrastruktúra adott, míg Szabadbattyánban ki kellett volna építeni. A filmgyártól 5 percnyire van egy rendezőpályaudvar is, ahol teljesen elhagyatott sínpárok találhatóak. Az egykori zeith-rehmsdorfi sátortáborban játszódó jeleneteket is Fóton rögzíti majd a stáb - jegyezte meg.

A titokzatos stáb

Koltai Lajos elmondta azt is, hogy "megtalálta már a film operatőrét is, aki angol". Nevét azonban egyelőre nem akarja nyilvánosságra hozni, mert a szerződést még nem kötötték meg, az "alku" folyik. Az azonban biztosnak tűnik, hogy angol operatőre lesz a koprodukciós alkotásnak, mert a második helyen esélyes művész is angol.

A film főhősét alakító gyerekszereplő tökéletesen alkalmas a szerepre, nem változott olyan irányba a nyáron, ami miatt ne személyesíthetné meg a 14 éves Köves Györgyöt - jegyezte meg. Koltai Lajos a főszereplő személyét sem akarta megnevezni, mint mondta, nagyon vigyázni akar rá, és arra a néhány gyerekre is, aki még szerepel majd a filmben.

Növekszik a költségvetés

A 920 millió forintos állami támogatással készülő Sorstalanság forgatását november végén kezdi a stáb, a szereplők november elején kezdik a felkészülési munkát - ismertette.

A Sorstalanság költségvetése - amelyet korábban 2 milliárd forintosra terveztek - előreláthatólag növekszik. A költségvetés mellett bővülni látszik a koprodukciós partnerek száma is - közölte a film fő gyártási jogait tulajdonló Magic Média Rt. A bővülés hátterében az áll, hogy a holland Kasander cég helyébe két másik külföldi partner lép. Az angol Renegade és a német Euroarts húsz-húsz százalékos részt vállal a gyártásban.

A Magic Média pályázatot nyújtott be az Európa Tanács koprodukciós filmalkotásokat támogató alapjához, az Eurimages-hoz is, ahonnan 700 ezer eurós anyagi segítséget remél. A film forgatását, gyártását a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) supervisorként ellenőrzi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!