Elküldték a kulturális főváros építészigazgatóját

2007.06.08. 00:41
Pécs MSZP-s vezetése csütörtökön váratlanul felmentette a kulturális főváros programjának építészvezetőjét, többek között azért mert Freivogel éles hangon kritizálta a városvezetést. A program negyedik általános igazgatója a pécsi dohánygyár egyik igaygatója lehet.

Felmentette állásából a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) építész igazgatóját a város közgyűlése csütörtökön.

Freivogel Gábor, aki pert indít az önkormányzat ellen, már a sokadik lemondott igazgató a projektben.

Alkalmatlannak találták

A nemrégiben lemondott általános igazgató, Kiss Tibor utódja Mészáros András, a British American Tobacco Hungary (BAT) kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója lehet, derült ki a közgyűlés ülésén.

Freivogel felmentését a szocialista frakció képviselői kezdeményezték, mert úgy ítélték meg, alkalmatlan feladata további ellátására.

Tóth Bertalan szocialista alpolgármester kijelentette Freivogel Gábor munkája és az utóbbi időben tett sajtónyilatkozatai jelentős mértékben elősegítették, hogy "a projektek megvalósulása tekintetében bizonytalanságérzet alakuljon ki".

Az ész már elhagyta a várost

Az MSZP városi elnöke szerint az építész igazgató érdemi munkát nem végzett, ugyanakkor szerepe van abban, hogy az egyik fő projekt, a Zsolnay kulturális negyed tervpályázatát nem sikerült időben kiírni, és problémát jelentett, hogy egy másik, Közterek és parkok revitalizációja című projekt fejlesztésének részleteiben nem értett egyet a város vezetésével.

Tasnádi Péter polgármester úgy vélte, ennél is nagyobb probléma, hogy a közelmúltban az egyik legtekintélyesebb holland lapnak, az NRC Handelsblandnak egy, a pécsi EKF-programról készült cikkhez adott nyilatkozatában azt mondta: "az ész már évekkel ezelőtt elhagyta ezt a várost", valamint azt is, hogy "gyerekes gondolkodás és cselekvés tapasztalható itt (...) a városi vezetés egy rémálom".

Freivogel Gábor a közgyűlés ülésén azt mondta, hogy pályázat útján, több mint fél évvel ezelőtt nyerte el az építész igazgatói posztot, a város azonban a mai napig nem kötött szerződést vele és kollégáival.

Kérései ellenére sem teremtették meg a hatékony munkához nélkülözhetetlen anyagi, infrastrukturális és személyi feltételeket, kritikai észrevételekkel pedig csak a közgyűlés ülésének reggelén szembesült először mondta Freivogel.

Freivogel pert indít

„Be tudom bizonyítani, minden építész igazgatói feladat köré sorolható munkát elvégeztem. Az más kérdés, hogy önöknek a felfogásom nem tetszik” - hangsúlyozta.

Freivogel közölte azt is, menesztése okán pert indít az önkormányzat ellen és 2010. december 31-ig igényt tart a neki korábban megítélt 900 ezer forint plusz áfa havi fizetésére, továbbá kártérítésre is.

Freivogelt tavaly novemberben választották mg igazgatónak. A pécsi születésű építész diplomáját Németországban szerezte. Mintegy húsz év tervezői és 15 év vezető tervezői gyakorlattal, valamint speciális műemlékvédelmi ismeretekkel rendelkezik, több európai városban is társtulajdonosa építészeti stúdióknak.

Visszavennének az ígéretekből

Az EKF általános igazgatója lemondását elfoglaltságával indokolta, de kitért arra is, más problémák is voltak a háttérben.

"Nem éreztem, hogy a város vezetése a kulturális programok tekintetében egységes álláspontot képvisel. Sok mindent javasoltam, és nem mindent fogadtak meg belőle" - nyilatkozta az Indexnek, és jelezte bár a projektek elkészülhetnek 2010-re, nem ártana újragondolni a célokat, mert kicsit túlvállalta magát a város.