Pécs 2010: akkor sincs baj, ha nem készül el minden beruházás?

2007.06.04. 19:15
A pécsi Európa Kulturális Főváros (EKF) projekt újabb igazgatója mondott le hétfőn. Kiss Tibor szerint a város vezetése nem egységes. A hírek ellenére marad viszont a posztján Pécs 2010 főépítésze, aki a "késés relatív" bon mot-val örvendeztetett meg minket.

Lemondott a pécsi Európa Kulturális Főváros projekt igazgatója, Kiss Tibor. "Nem úgy távozom, hogy balhé van" - mondta a mindössze fél éve kinevezett igazgató, aki amúgy a hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom vezérigazgatója.

Kiss állította, hogy már kinevezésekor is csak az előkészítő időszakra vállalta a megbízatást. Az ő feladata az előző igazgató, Tarrósy István távozása után az volt, hogy menedzserszemléletű vezetőként a megvalósítási szakaszba kormányozza a projektet, nyilatkozta.

"A személyi és infrastrukturális kérdéseket megoldottuk" - jelentette ki. Ez az időszak lezárult, így visszatérhet eredeti munkájához.

A leköszönő igazgató ugyanakkor jelezte, hogy más problémák is voltak a háttérben: "Nem éreztem, hogy a város vezetése a kulturális programok tekintetében egységes álláspontot képvisel. Sok mindent javasoltam, és nem mindent fogadtak meg belőle".

"A fő problémát amúgy is az jelentette, hogy a művészeti vezető autonómiáját nehezen tudták elviselni a város kulturális és művészeti szereplői. Ugyanez volt a helyzet a főépítész és a városi építészek között." Kiss szerint nehéz helyzetben volt azért is, mert ezek a konfliktusok szintén rajta csapódtak le.

Csak szellem legyen

Kiss Tibor szerint a jövőben olyan vezetőre van szüksége az Európai Kulturális Fővárosnak (EKF), aki jó kapcsolatokkal rendelkezik Budapesten és Pécsen egyaránt, és alkalmas arra, hogy protokollrendezvényeken képviselje a projektet.

Mindezt meglepődve hallottuk, hiszen köztudomású, hogy az EKF helyzete egyelőre koránt sem olyan biztos, hogy már csak a protokollra kellene ügyelni. Sokan egyenesen attól félnek, a projektek egy része el sem készül 2010-ig.

Az öt kulcsprojektből kettőre, a Zsolnay gyár területén kialakítandó kulturális központra és a kiállítótérre például csak nyáron írják ki a tervpályázatot.

Kiss szerint azonban "nem a beruházásoktól függ, milyen lesz a kulturális főváros, hanem a város szellemiségétől. Ha a beruházások nem valósulnak meg teljesen, akkor sincs baj". Elmondta, nem minden kulturális főváros alapozott olyan nagyberuházásokra, mint Pécs, de attól még sikeresek voltak.

Kiss állította, hogy nem a projekt lelassulása miatt távozik. Ugyanakkor elismerte, hogy "szkeptikus a koncertterem megvalósulását illetően."

A főépítész marad

Nem távozik viszont az EKF főépítésze, Freivogel Gábor, noha a napokban arról érkeztek hírek, hogy elégedetlen vele Tasnádi Péter, Pécs polgármestere.

"Nem gondolkodom a távozáson" - mondta nyomatékkal a főépítész. Megjegyezte, hamarosan aláírják megbízási szerződését, amelynek hiányát eddig sérelmezte.

Kérdésünkre, hogy szerinte késében vannak-e a beruházások, Freivogel misztikus választ adott: "A késés relatív."

Bővebben ez azt jelenti, hogy a "vállalt beruházások elkészülhetnek, ha megfelelő lesz azok előkészítése." Ha a mérnöki, műemlékvédelmi, munkaszervezési feladatok megfelelően kidolgozottak, van remény arra, hogy a pécsiek 2010-ben nem csak a szellemiséggel kápráztatják el a látogatókat.

A főépítésznek és a város vezetésének egyébként a beruházások prioritásainak meghatározásában voltak nézetkülönbségei. "A városnak joga van ahhoz, hogy az általam javasolt prioritásoktól eltérjen. De így én nem vállalom a felelősséget" - mondta Freivogel.

Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben mégis lemondana? - tudakoltuk. De mint kiderült, a főépítész csak a felelősséget nem vállalja, amúgy maradna tovább hivatalában.