Judit
3 °C
7 °C

Isztambul agyonnyomja Pécset

2007.05.09. 12:01
Isztambul az EU-csatlakozást elősegítő hadműveletként kezeli az Európa Kulturális Fővárosa-programokat, így óriási erőforrásokat mozgósítottak. De hogy rúghat labdába ilyen helyzetben Pécs?

Meglepő bejelentések egész sorával sokkolt minket az Isztambul 2010 iroda vezetője a kulturális fővárosokkal kapcsolatban, Berlinben szervezett beszélgetésen.

Az Isztambul 2010 iroda nagy hangsúlyt fektet Pécs és Isztambul együttműködésére, mondta a komoly tévés háttérrel rendelkező Nuri Colakoglu olyan mosollyal, mintha arról biztosítana minket, rendkívül jó üzlet lesz nekünk megvásárolni tőle valami különleges minőségű szőnyeget.

A tények azonban inkább arról vallanak, hogy a szőnyeget hazavisszük, ha akarjuk, ha nem.

A törökök védtek minket

Isztambul ugyanis repülőstarttal indult el a versenyben. Miközben a pécsi iroda 25 fővel működik, a török programon már most 3-400 ember dolgozik. A felső irányító testületben pedig hat miniszter is helyet kapott. Ezzel szemben a munkatársak száma Pécsen 2010-re is csak 100 fő lesz.

Hatalmasak a különbségek az anyagi lehetőségekben is. A török metropolisz 100 millió eurót, azaz 25 milliárd forintot fordítana a programokra. Pécsen 5 milliárd jut az eseményekre, és 4 milliárdot költhetnek egyéb működési költségekre és marketingre.


Nuri Colakoglu partnerséget ajánl Pécsnek

Nuri Colakoglu mindazonáltal partnerként emlegette Pécset, kiemelve, hogy éppen ez a szemlélet nyomja rá a bélyegét a török programokra. Mint elmondta, a három birodalom fővárosaként szolgáló Isztambul a népek olvasztótégelye volt. Békében éltek egymás mellett muszlimok, keresztények és zsidók. Sőt, a törökök védelmet biztosítottak a magyarok számára, amikor az osztrák zsarnokok elől kellett menekülniük, mondta az iroda vezetője, átugorva az osztrákok megérkezése előtti másfél évszázadot.

A programokra szánt 100 millió euró kétharmadát a török állam biztosítaná. A fennmaradó részt kreatív módon gyűjtik össze. A tervek szerint 51 nagyvállalat meghívásával létrehoznak egy Isztambul Klub nevű szervezetet, amelynek tagjai öt év alatt 40 millió euró támogatást adnának össze.

A város benzinkútjain fél centtel növelnék a benzin árát, amelyet aztán az Isztambul 2010 támogatására fordítanának. A 14 milliós város benzinkutjait pedig átalakítanák információs csomópontokká, ahol az autósokat ellátnák prospektusokkal, térképekkel.

Négy tartós elem

Isztambul a négy elem, a föld, víz, levegő és tűz városaként jelenik majd meg a programokban, annak apropóján, hogy az elméletet kidolgozó Arisztotelész Anatóliába vonult vissza élete végén.

A föld a telet és a klasszikus művészeteket, a tavasz a levegőt és a vallások közti párbeszédet, a víz a nyarat és a vízi programokat, a tűz pedig az őszt és a kortárs művészeteket jelképezi.


Méhes Márton örül az együttműködésnek

Az Isztambul 2010 iroda a helyszínek kialakításával egyébként nem foglalkozik, ők csak javaslatokat tesznek. A beruházásokat Isztambul egyes kerületei végzik és finanszírozzák.

A beruházások egyik fő iránya a régi, ipari épületek átalakítása lesz. Így egy XIX. századi erőműből és egy gázgyárból is kulturális központot hoznak létre.

A programok közt olyan különlegességek is szerepelnek, mint a British múzeum kincsinek exkluzív, isztambuli kiállítása.

Szív küldi szívnek

"Európában csak Pécsen és Isztambulban található egyetlen utcában templom, mecset és zsinagóga" - mutatott rá a magyar és török párhuzamokra az isztambuli programiroda vezetője.

Ezért együttműködést ajánlottak fel Pécsnek, amit a Pécs 2010 iroda örömmel elfogadott. "Mi ebből csak nyerhetünk. Isztambul már most promótálja a programjait, és nekünk jó, ha velük együtt mi is megjelenhetünk" - mondta Méhes Márton, a Pécs 2010 művészeti igazgatója.

"Így azonban nincs meg a veszélye annak, hogy Pécs Isztambul árnyékába kerül?" - kérdeztük. Csák Ferenc kormányzati koordinátor azonban nem tart ettől, mivel szerinte Isztambulnak és Pécsnek különbözőek a céljai.


Csák Ferenc a régió figyelmét irányítaná Pécsre

A magyar iroda Magyarország és a környező régiók, Ausztria és Horvátország figyelmét irányítaná a városra. "Mi Pécset szeretnénk új pályára állítani" - mondta Csák Ferenc, megjegyezve, ehhez "biztosítva látja az autópálya elérhetőséget és a nemzetközi repülőteret is".

Az isztambuli programok eközben a nagypolitikai játszma elemei. "Ők egy egész országot akarnak ezzel marketingelni az EU-csatlakozás megkönnyítésére" - vélte a kormányzati koordinátor, amit aztán maga Nuri Colakoglu is elismert.

"A 2010-es események legfontosabb aspektusa a csatlakozás" - mondta a török irodavezető. "Tudjuk, hogy a csatlakozás miatt népszavazás lesz sok országban. Mi pedig a szívükön keresztül szeretnénk megnyerni az embereket."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?