Friderika
13 °C
29 °C

Isztambul agyonnyomja Pécset

2007.05.09. 12:01
Isztambul az EU-csatlakozást elősegítő hadműveletként kezeli az Európa Kulturális Fővárosa-programokat, így óriási erőforrásokat mozgósítottak. De hogy rúghat labdába ilyen helyzetben Pécs?

Meglepő bejelentések egész sorával sokkolt minket az Isztambul 2010 iroda vezetője a kulturális fővárosokkal kapcsolatban, Berlinben szervezett beszélgetésen.

Az Isztambul 2010 iroda nagy hangsúlyt fektet Pécs és Isztambul együttműködésére, mondta a komoly tévés háttérrel rendelkező Nuri Colakoglu olyan mosollyal, mintha arról biztosítana minket, rendkívül jó üzlet lesz nekünk megvásárolni tőle valami különleges minőségű szőnyeget.

A tények azonban inkább arról vallanak, hogy a szőnyeget hazavisszük, ha akarjuk, ha nem.

A törökök védtek minket

Isztambul ugyanis repülőstarttal indult el a versenyben. Miközben a pécsi iroda 25 fővel működik, a török programon már most 3-400 ember dolgozik. A felső irányító testületben pedig hat miniszter is helyet kapott. Ezzel szemben a munkatársak száma Pécsen 2010-re is csak 100 fő lesz.

Hatalmasak a különbségek az anyagi lehetőségekben is. A török metropolisz 100 millió eurót, azaz 25 milliárd forintot fordítana a programokra. Pécsen 5 milliárd jut az eseményekre, és 4 milliárdot költhetnek egyéb működési költségekre és marketingre.


Nuri Colakoglu partnerséget ajánl Pécsnek

Nuri Colakoglu mindazonáltal partnerként emlegette Pécset, kiemelve, hogy éppen ez a szemlélet nyomja rá a bélyegét a török programokra. Mint elmondta, a három birodalom fővárosaként szolgáló Isztambul a népek olvasztótégelye volt. Békében éltek egymás mellett muszlimok, keresztények és zsidók. Sőt, a törökök védelmet biztosítottak a magyarok számára, amikor az osztrák zsarnokok elől kellett menekülniük, mondta az iroda vezetője, átugorva az osztrákok megérkezése előtti másfél évszázadot.

A programokra szánt 100 millió euró kétharmadát a török állam biztosítaná. A fennmaradó részt kreatív módon gyűjtik össze. A tervek szerint 51 nagyvállalat meghívásával létrehoznak egy Isztambul Klub nevű szervezetet, amelynek tagjai öt év alatt 40 millió euró támogatást adnának össze.

A város benzinkútjain fél centtel növelnék a benzin árát, amelyet aztán az Isztambul 2010 támogatására fordítanának. A 14 milliós város benzinkutjait pedig átalakítanák információs csomópontokká, ahol az autósokat ellátnák prospektusokkal, térképekkel.

Négy tartós elem

Isztambul a négy elem, a föld, víz, levegő és tűz városaként jelenik majd meg a programokban, annak apropóján, hogy az elméletet kidolgozó Arisztotelész Anatóliába vonult vissza élete végén.

A föld a telet és a klasszikus művészeteket, a tavasz a levegőt és a vallások közti párbeszédet, a víz a nyarat és a vízi programokat, a tűz pedig az őszt és a kortárs művészeteket jelképezi.


Méhes Márton örül az együttműködésnek

Az Isztambul 2010 iroda a helyszínek kialakításával egyébként nem foglalkozik, ők csak javaslatokat tesznek. A beruházásokat Isztambul egyes kerületei végzik és finanszírozzák.

A beruházások egyik fő iránya a régi, ipari épületek átalakítása lesz. Így egy XIX. századi erőműből és egy gázgyárból is kulturális központot hoznak létre.

A programok közt olyan különlegességek is szerepelnek, mint a British múzeum kincsinek exkluzív, isztambuli kiállítása.

Szív küldi szívnek

"Európában csak Pécsen és Isztambulban található egyetlen utcában templom, mecset és zsinagóga" - mutatott rá a magyar és török párhuzamokra az isztambuli programiroda vezetője.

Ezért együttműködést ajánlottak fel Pécsnek, amit a Pécs 2010 iroda örömmel elfogadott. "Mi ebből csak nyerhetünk. Isztambul már most promótálja a programjait, és nekünk jó, ha velük együtt mi is megjelenhetünk" - mondta Méhes Márton, a Pécs 2010 művészeti igazgatója.

"Így azonban nincs meg a veszélye annak, hogy Pécs Isztambul árnyékába kerül?" - kérdeztük. Csák Ferenc kormányzati koordinátor azonban nem tart ettől, mivel szerinte Isztambulnak és Pécsnek különbözőek a céljai.


Csák Ferenc a régió figyelmét irányítaná Pécsre

A magyar iroda Magyarország és a környező régiók, Ausztria és Horvátország figyelmét irányítaná a városra. "Mi Pécset szeretnénk új pályára állítani" - mondta Csák Ferenc, megjegyezve, ehhez "biztosítva látja az autópálya elérhetőséget és a nemzetközi repülőteret is".

Az isztambuli programok eközben a nagypolitikai játszma elemei. "Ők egy egész országot akarnak ezzel marketingelni az EU-csatlakozás megkönnyítésére" - vélte a kormányzati koordinátor, amit aztán maga Nuri Colakoglu is elismert.

"A 2010-es események legfontosabb aspektusa a csatlakozás" - mondta a török irodavezető. "Tudjuk, hogy a csatlakozás miatt népszavazás lesz sok országban. Mi pedig a szívükön keresztül szeretnénk megnyerni az embereket."