Hajnali hatig lehet mulatni Terézvárosban

2009.10.22. 16:27 Módosítva: 2009.10.22. 16:27
Hajnali hatig lehet tivornyázni, amíg a lakók nem jelentik fel a helyet. Az most nyíló egységeknek viszont meg kell szerezniük a lakók beleegyezését.

Több hónapos huzavona után végül módosították a terézvárosi csendrendeletet. Megszűnt a Kékesi Tibor MSZP-s képviselő által kezdeményezett jogszabály azon pontja, amely szerint hajnali egy után egyáltalán nem maradhatnak nyitva szórakozóhelyek.

A november 1-jétől életbe lépő módosítás szerint ha egy kerületi szórakozóhely ellen nem zajlott szankcióval záruló birtokvédelmi eljárás, reggel hatig tarthat nyitva. A tulajdonosoknak ebben az esetben nem kell kikérniük a lakók jóváhagyását.

Kérvényezni most is kell

"Ez a rendelet ugyanolyan rossz, csak élhetőbb" - nyilatkozta az Indexnek Róna András, a hatodik kerületi üzletek érdekvédelmi képviseletének elnöke. Róna üdvözölte, hogy néhány jogi nonszensz is kikerült a dokumentumból.

Eddig szükség volt a szórakozóhelyek épületében lakók hozzájárulására minden olyan esetben, ha hatósági eljárás folyt egy üzlet ellen. Függetlenül attól, hogy a hatósági eljárás mivel végződött és milyen jellegű volt. Adott esetben tehát egy rutinszerű ANTSZ-vizsgálat után is kérni kellett volna a lakók beleegyezését.

A főszabály, amely szerint a kerületben este tíz és reggel hat közt nem maradhatnak nyitva szórakozóhelyek, életben maradt. Az üzleteknek november 30-ig kérvényezni kell, hogy ettől eltérő nyitvatartás szerint működhessenek.

Ha nem volt szankcióval zárult eljárás a hely ellen, ezt automatikusan kiadja az önkormányzat. Ha a kérvény később érkezik, tehát például ekkor nyílik az adott egység, akkor a lakók több mint ötven százalékának a hozzájárulása szükséges.

Az engedély vissza is vonható, ha az épületben lakók több mint 60 százaléka panaszt tesz a hely ellen.

MSZP az MSZP ellen

A rendelet módosítása éppen az azt megfogalmazó MSZP-frakció kilenc szavazatával mehetett át. Mellettük egy MDF-es, egy jobbikos, egy független és egy SZDSZ-es támogatta a módosítást.

A Fidesz-KDNP a módosítás ellen foglalt állást. Wetrán Zsolt KDNP-s képviselő szerint azért nem álltak ki a rendeletmódosítás mellett, mert az önkormányzat az eredetit sem tartatta be. Ha megpróbáltak volna érvényt szerezni a rendeletnek, tudták volna, hogy hol kell engedni a lakóknak, mely pontokon a vendéglátósoknak.

Tény, hogy az önkormányzat váratlan razziája után a hatóság többet nem törődött a renitens szórakozóhelyekkel, azok a jogszabályokat áthágva maradhattak nyitva este 10 után is.