Mindenképp Egeraat tervei alapján épül a Városháza fórum

2009.02.04. 13:48
A főpolgármesteri hivatal épülettömbjének Károly körúti kibővítése mindenképpen Erick von Egeraat tervei alapján valósul meg - jelentette ki Beleznay Éva megbízott fővárosi főépítész a Fővárosi Közgyűlés várostervezési bizottságának szerdai ülésén.

Beleznay Éva, fővárosi főépítész cáfolta azokat a sajtóhíreket, amik szerint a holland Egeraat cég csődje miatt a Városháza tér újraépítésére kiírt pályázat második helyezettjének, az Archikon kft.-nek a terveit építenék meg. Elmondta, nincs kihatása a projektre annak, hogy az egykori bazársor helyére szánt épülettömb nyertes pályázója, Erick von Egeraat holland építész felszámolja hazai és külföldi tervezői irodáit.

Az építész ugyanis magánszemélyként pályázott és nyert a beépítési pályázaton. A pályázat a garanciális feltételeknek megfelelt, közbeszerzési törvény alóli kizáró ok nincs az építésszel szemben, és szakmai megfelelősségét bizonyította. A Fővárosi Közgyűlés két szakbizottságának közbeszerzési jóváhagyása után megkezdődhet az építkezési engedély beszerzése. Az önkormányzat vezetőinek az a szándékuk, hogy végre megépüljön egy méltó Városháza-tömb, Budapest új főtere - tette hozzá Beleznay.

A tervek szerint ez év végére készülne el a győztes pályamű alapján a jogerős kiviteli terv. Ezt, a terv komplexitása miatt, nyilvánvalóan nem tudja egy személyben elkészíteni a nyertes építész. Erick von Egeraat az eredeti kiíráson vállalta: ha nem tudja elkészíteni a kiviteli terveket, akkor az önkormányzat tulajdonába adja pályaművét. A főváros ezután a kiviteli tervet bárkivel elkészíttetheti egy újabb közbeszerzés, nyílt eljárás keretében.

A kiviteliterv-készítéssel párhuzamosan zajlik a PPP-konstrukcióban megvalósuló befektetői tender elkészítése, ami jövő év elején jelenik meg. A Városháza-tömb az előzetes becslések szerint mintegy 80 milliárd forintból valósulna meg, mélygarázzsal és a műemlék épülettömb felújításával együtt a következő évtized elején.