Menekült vagy ment Jankovics?

2007.08.10. 12:02
Jankovics Marcell, amikor bejelentette, hogy nyugdíjba vonul a Pannónia Filmstúdió éléről, nem verte nagydobra, hogy a távozása előtti hetekben az APEH végrehajtást rendelt el a kft-nél. Az állami rajzfilmcégnek egyre rosszabbul megy, miközben a menedzsment magáncége sorba nyeri az állami pénzeket.

"Felcsatolom a szárnyaim és elrepülök" - Jankovics Marcell csak ennyit mondott az Indexnek júniusban, amikor újabb 15 milliós állami támogatással a zsebében bejelentette, távozik a Pannónia Kft. éléről. A rendező azt állította, hogy már március óta nincs fizetése, mandátuma lejárt, kész, "az animációból teljes életére elege van".

Hiány a filmgyártásban

A cégbírósági adatok szerint azonban a cégvezetésben egyelőre nem történt változás, főként azért nem, mert az APEH az állami kézben lévő vállalat köztartozásai miatt végrehajtást rendelt el március 9-én. A cégkassza 2004-ben még jelentős nyereséggel zárt: a Pannónia a régi rajzfilmek jogainak megváltásaként 342,5 millió forintot kapott, 2005-ben viszont már 31 milliós volt a hiány, a tavalyi mérleg pedig tovább romlott, 45 milliós mínuszban zárt. A hivatalos indoklás szerint a negatív eredmény a filmgyártási munka hiányára és a jogforgalmazás korlátaira vezethető vissza.

A Ma-Ra azért virágzik

A cégbíróságra beküldött magyarázatot azonban némileg árnyalja, hogy a menedzsment, köztük az igazgató, Jankovics Marcell magáncége: a Ma-Ra Kft. közben rendszeresen elnyeri az állami animációs filmtámogatások legalább 40 százalékát. A Magyar Mozgókép Közalapítvány animációs támogatásából az idén pont a Pannónia tavalyi hiánynak megfelelő összeget, 45 millió forintot kaptak a Ma-Ra szárnyai alatt pályázó pannóniás szerzők. Ezek között volt Jankovics 15 milliója is, amit a korábbi 100 milliós nagyságrendű támogatások után ismét az Ember tragédiája-sorozat újabb részére költhet. A 15 éve elkezdett Madách-adaptáció 2004-ig a Pannónia színeiben jutott pénzekhez.

Megírta levélben

"Nem az APEH-tartozás miatt kellett lemondanom, én nyugdíjban voltam 2001 óta, a kinevezésem május végéig szólt, és én nem kívántam tovább igazgatni egy olyan céget, aminek problémája volt. A tulajdonosának, az ÁPV Rt-nek írtam egy levelet, hogy én nem óhajtom tovább ezt csinálni. Ha virágzó cég lenne, nem mondanék le" - magyarázta a helyzetet Jankovics, akit még mindig köt az üzleti titok, ezért a végrehajtásról nem mondhat többet. A rendező szerint régóta köztudott volt, hogy a Pannóniának likviditási nehézségei vannak, és nem áll módjában, hogy pályázzon. (2005-ben az előző év 340 milliós extrabevétele ellenére sem az állami cég, hanem ismét a Ma-Ra pályázott.)

Mikor költözött ki a Pannóniából?, kérdeztük Jankovicsot.

Május 31-én költöztem ki az irodámból, minden be van csomagolva, amit a Forrás Rt. lefoglalt - székek, asztalok - a bérleti díj hátraléka miatt.

De a cégbíróságon még nincs bejegyezve a változás.

Azért mert én lemondok, nekem kell jelentenem a cégbíróságnál?

És a Jankovics-korszak után mi lesz a Pannóniával?

Nem tudom, hogy mi lesz, még nem döntötték el, vagy ha igen, nem közölték velem, hogy lesz-e utódom. Legutolsó információim szerint privatizálni akarják a Pannóniát, de erről kérdezze az ÁPV Rt-t.