Tudjuk, ki lesz a Ludwig igazgatója

2008.02.18. 14:56
Fitz Péter és Bencsik Barnabás pályázata került a kulturális miniszter elé. Hiába közalkalmazott a Ludwig igazgatója, titkos, hogy kik pályáztak és kik döntenek. Cikkünkből megtudhatják a részleteket.

Ketten esélyesek a Ludwig múzeum igazgatói posztjára, tudtuk meg a közeljövőben várható eredményhirdetésről. Az öt jelentkező közül Bencsik Barnabás és Fitz Péter pályázata került a kulturális miniszter asztalára.

Most Hiller Istvántól függ, hogy a Kiscelli Múzeumot vezető, 58 éves Fitz Pétert, vagy a kortárs képzőművészeti irodát igazgató 44 éves Bencsik Barnabást választja a feladatra. A pályázati kiírás szerint a miniszternek február 20-ig kell győztest hirdetnie.

Híreink szerint a poszt várományosa Fitz Péter, akit nem csak szakmai, de politikai oldalról is támogatnak. Fitz kinevezése kétségkívül kényelmesebb megoldás lenne a minisztérium számára, mivel kiszámíthatóbb, konzervatívabb figura. Terjednek olyan konspirációs elméletek is, miszerint a posztot a nemzetközi karriert befutó Hegyi Lórándnak "tették félre", de őt néhány évig még a Saint Etienne-i múzeumhoz köti a szerződése. Ezt egy informátorunk viszont cáfolta, állítva, Hegyi olyan elismert, hogy ha akarná, bármikor jelentős kinevezéshez juthatna itthon.

Ők döntöttek

A döntés hátteréről hivatalosan egyébként nem lehetett információt szerezni. Bár közalkalmazotti állásról van szó, titkos a pályázók személye, a pályázatok tartalma, sőt, arról a grémiumról sem kaptunk információkat, amely javaslatot tesz az igazgató személyére.

A jelentkezők közül egy tízfős bíráló bizottság választott. A bizottságban az Index értesülései szerint helyet kapott: Kiss Imre, a Művészetek Palotájának igazgatója, Bereczky Lóránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Vígh Annamária, a minisztérium közművelődési főosztályának vezetője, Bán András műkritikus, Boros Géza művészettörténész, a minisztérium képzőművészeti osztályának munkatársa, Konok Tamás Kossuth-díjas festő, Mélyi József művészettörténész, Hegyi Loránd, a Saint Etienne-i Modern Művészeti Múzeum igazgatója. A zsűriben dolgozott a Ludwig múzeum és a Ludwig Alapítvány egy-egy képviselője is.

Háttér, alku

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a pályázaton Fitz Péter és Bencsik Barnabás mellett indult Sturcz János, a jelenleg a képzőművészeti egyetemen oktató művészettörténész, aki az 1999-es velencei biennále nemzeti biztosa volt. Továbbá Tímár Katalin, a legutóbbi velencei biennálén fődíjjal elismert kiállítás kurátora, aki jelenleg a Ludwig múzeum munkatársa. Mellettük Molnár Mária, művészettörténész, a Praesens, kortárs képzőművészeti folyóirat főszerkesztője adott be még pályázatot.

A Ludwig Múzeum igazgatói posztja azért áll a figyelem középpontjában, mert ez az ország legjobb anyagi feltételekkel működő kortárs múzeumainak egyike. A Művészetek Palotáján belül működő LUMU ugyanis közel 500 millió forintból gazdálkodik évente, úgy, hogy az épület rezsijét a Művészetek Palotája állja. Összehasonlításul a Műcsarnok költségvetése 300 millió forint.

Mint arról beszámoltunk, a Ludwig már egy éve a figyelem középpontjában áll. A múzeumot 1993 óta vezető Néray Katalin megbízatása ugyanis 2006 végén lejárt, és csak azért maradhatott a LUMÚ élén, mert a minisztérium zavaros indokokkal, feltehetően háttéralkuknak engedve bizonytalan időre meghosszabbította a szerződését. A pályázatot végül az igazgatónő váratlan halála miatt írták ki.