Indul az egyetem, ahol nem számítanak a hozott pontok

2024.02.06. 14:31

Szeptemberben megvalósul a Miskolci Egyetem kortárs könnyűzenész alapképzése. A rég vágyott szak az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Intézete és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) támogatásával megvalósított Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) indul majd.

Felsőfokon muzsikálni 

Egy éve a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetén indult kortárs könnyűzenei alapképzés, amely elsőként biztosított felsőfokú oktatást a műfajban alkotni vágyók számára. A Póka Egon Művészeti Akadémián szeptemberben kezdődik a kortárs könnyűzene BA-képzés, méghozzá

nyolc szakirányon, úgymint basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és ének.

Az alapszak tavaly kapta meg a felsőoktatási akkreditációt. Az oktatás a tervek szerint a Miskolci Egyetemmel együttműködésben a PKÜ telephelyén, a budapesti Hajógyári-szigeten zajlik majd.

Az elképzelés a névadóhoz, a két esztendeje elhunyt Póka Egon Máté Péter-díjas muzsikushoz kötődik, aki társaival elindította és vezette a Kőbányai Zenei Stúdiót, ahol középfokú végzettséget szerezhetnek az ifjú tehetségek.

A megvalósítás lányát, a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási igazgatóját, Szakadáti-Póka Vanessát dicséri, aki elárulta: épp a közelmúltban számolgatta, hogy a megvalósítás gondolata, a tervek több mint öt éve merültek fel „Az első hivatalos tárgyalások 2019-ben zajlottak” – mondta. 
A felsőoktatási akkreditáció megszerzése bizony időigényes folyamat.

Középpontban a diákok

Szakadáti-Póka Vanessa édesapját idézte – „zenekarban játszani, csak zenekarban lehet megtanulni” –, amikor arról beszélt, hogy elsődleges céljuk azt a plusztudást átadni, amellyel egy dal tolmácsolásához az előadó hozzáadja saját személyiségét, s ezáltal új alkotás születik.

A tanterv a diákokra, az ő önkifejezésükre összpontosít

– magyarázta az oktatási igazgató.

Jeles muzsikusok a tanári karban

A képzésre február 15-ig lehet jelentkezni. Az érettségi természetesen kötelező, azonban a pontokba nem számít bele, a felvételin kell bizonyítaniuk a jelölteknek. 

a műfaj nagyjai előtt kell megmutatni tehetségüket az ifjú zenészeknek.

Jöjjön egy gyors felsorolás, kik alkotják a PEMA tanári karát: Tátrai Tibor, Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel, Borlai GergőSzebényi Dániel, Veres MónikaFerenczi GyörgySzakadáti MátyásHegyi György.

„És ne feledkezzünk meg a miskolci egyetem oktatóiról” – figyelmeztetett Szakadáti-Póka Vanessa.
Ők tanítják többek között a kötelező zongorát, a hangszermetodikát, a művészettörténetet, etikát. De a zenekari gyakorlatot például Ferenczi György is oktatja, azzal a módszerrel, amelyet a „rackákkal” alakított ki, amerikai mintára. Szirtes Edina Mókus egyszemélyes zenekarként is képes működni, a zenekari gyakorlat mellett éneket és zeneszerzést úgyszintén oktat.

„Nincs tökéletes dalszövegírói gyakorlat, de Hegyi György vezetésével az órákon megismerhetik a technikákat, a metódust, sok-sok személyes példát hozva” – árulta el Szakadáti-Póka Vanessa, majd megjegyezte: számos zenész jelentkezett, akik a fenti módon szeretnének megoldási kulcsot adni a hallgatóknak.

Helytállni a kibertérben

A tanterv kidolgozásakor nem feledkeztek meg a világháló kihívásairól, aminek következtében egy túltelített kínálati piacon kell érvényesülniük a muzsikusoknak. „Teremtő, alkotó művészként olyanokkal kell felvenni a harcot, akik semmitmondó dolgokkal töltik fel a rendelkezésre álló teret” – hangsúlyozta a PKÜ oktatási igazgatója.

Adódik a kérdés, hol húzza meg a PEMA a könnyűzene határait?
„A szakirányok megadják a határokat – fogalmazott Szakadáti-Póka Vanessa –, vagyis amit az oktatott hangszerekből ki lehet hozni, az behatárolja a műfajt, a metáltól a legmodernebb popzenéig.”

A szaktárgyak mellett jogi, vállalkozási, menedzsment- és marketingismeretekkel igyekeznek felkészíteni a hallgatókat a való élet nehézségeire.

„Az online térben a fiatalok önmagukról kialakított képe ma rendkívül fontos, ezért nem mindegy, hogyan jeleníti meg valaki a metaverzumban a zenekarát, ebben kívánunk segítséget nyújtani a sajátos informatika tantárgyunkkal” – világosított fel Szakadáti-Póka Vanessa, aki hozzáfűzte:

minden hallgató számára kötelező lesz a retorika, a színpadi mozgás,

a mozgáskultúra, mert színpadi emberek lesznek, ezért az efféle tudás nélkülözhetetlen számukra.