Munkácsy egyik nagy méretű festménye bukkan fel a Virág Judit Galéria aukcióján

2024.09.26. 19:41
Munkácsy Mihály egyik gyönyörű, nagy méretű olajfestménye bukkan fel a Virág Judit Galéria 2024. október 15-ei őszi aukcióján. A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A képet a nagyközönség is láthatja a galériában október 4. és 14. között.

Munkácsy Mihály egy-egy művének megjelenése a piacon mindig hatalmas izgalmat kelt a műgyűjtők és a műkedvelők között. Az asztalosinasból lett ünnepelt festő alkotásai világszerte keresettek, olykor külföldi árveréseken is komoly licitharc alakul ki értük.

Randevú az ablaknál

Randevú az ablaknál című kép Franciaországban született, Párizsban Munkácsy Mihályt a barátai, Edouard de Marche báró és fiatal felesége, Cécile várták. Hamarosan a pár vendégszeretetét is élvezhette a művész, Colpachra utazott, De Marche-ék kastélyába.

1873-ban a báró meghalt, Cécile Papier pedig egy évvel később Munkácsy felesége lett – a hölgy már régóta vonzódott a jóképű festőhöz.

A kastély és az ősi kert számos képének lett inspirációja, minden bizonnyal ennek a bájos jelenetnek is. A festmény 1906 előtt Charles Sedelmeyer gyűjteményében volt, a párizsi műkereskedő és műgyűjtő tíz évre szóló szerződést kötött Munkácsyval, ami tehetőssé és gondtalanná tette a festőt.

A kikiáltási ár 40 millió forint 

Később az ügynök és művésze üzletileg szakítottak, de életük végéig barátok maradtak. A Randevú az ablaknál Sedelmeyer kollekciójából 1914 után feltehetően egy magyar műgyűjteménybe került. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint.

Munkácsy Mihály neve a földkerekség minden táján ismert, az aukción kínált olajképe pedig az életmű egyik tipikus és igen látványos, szép darabja. Ritka kincs ez a festmény, amely magán hordja mindazokat a jeleket, amelyek miatt a világ rajong Munkácsyért

– mondta a galéria közleménye szerint Virág Judit művészettörténész. Ezt a festményt és az aukciós anyag többi darabját is láthatja a nagyközönség 2024. október 4. és 14. között a Falk Miksa utcai galéria kiállításán. 

A Virág Judit Galéria klasszikus műveket felvonultató őszi aukcióját 2024. október 15-én tartják a Budapest Kongresszusi Központban.