A hedonista mulatozás a magyar nemzeti karakter része?

2024.09.28. 17:21

Újabb különleges kiállítással várja a látogatókat az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával műkö Hungarian Art & Business (HAB): a mor a művészetben című tárlat az alkoholfogyasztás képi megjelenítésének históriáját mutatja be a művészettörténet különböző korszakain átívelve, Magyarországon elsőként feldolgozva a témát. Az alkohol és a hedonista mulatozás kulturális ábrázolásait, illetve az alkohol okozta problémákat széles spektrumon felvonultató időszaki kiállítás kurátora Révész Emese. A mor a művészetben 2024. november 24-ig látogatható.

A Hungarian Art & Business (HAB) kortárs fókuszú művészeti központ újabb egyedülálló kiállításra invitálja az érdeklődőket: a Mámor a művészetben című tárlat példátlan koncepcióval, különböző tematikus egységeken keresztül mutatja be a mámor különböző formáit, 

a mulatság örömeitől a túlzott alkoholfogyasztás, a függőség árnyoldaláig.

A válogatás reneszánsz mesterektől a kortárs alkotókig számos izgalmas művet vonultat fel – hazai neveket említve többek között Kondor Béla, Szinyei Merse Pál, Lotz Károly, Rékassy Csaba, valamint több kortárs magyar művész, például Balogh Kristóf, Bukta Imre és Gaál József alkotásai láthatók.

Kocsmák és pálinkafőzdék

Révész Emese, a tárlat kurátora négy fő tematikus egység köré építette a kiállítást, amelyeken keresztül az alkoholfogyasztás különböző aspektusait tárja fel.

  • Az első egység a görög-római Dionüszosz-Bakkhosz, a bor és mulatság istenének megjelenítésével indít, Picasso és magyar kortárs alkotók műveivel kiegészítve.
  • A második rész az alkoholfogyasztás helyszíneit és formáit mutatja be a kocsmaképektől egészen a pálinkafőzdék látomásos világáig.
  • A harmadik egységben a hedonista mulatozás a magyar nemzeti karakter részeként jelenik meg,
  • míg az utolsó szekció agitatív plakátokkal és művekkel szemlélteti a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit.

Az utóbbihoz kapcsolódik Willam Hogarth két rézmetszete, továbbá azon plakátok legjobbjai is, amelyeket a HAB alkotói ösztöndíjának támogatásával a „száraz november” témában a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) növendékei készítettek. Emellett a látogatók Borsos Róbert sörösdobozokból készült szobrait, valamint Szolnoki József helyspecifikus installációját is megtekinthetik.

A Mámor-kiállítás olyan téma köré épül, amely évszázadok óta foglalkoztatja a művészeket és a társadalmat egyaránt. Ezzel az itthon elsőként bemutatott tárlattal nem csupán az alkoholfogyasztás történetét adjuk át a látogatóknak, hanem a művészet erejét is, amely képes a mámor mind pozitív, mind negatív hatásait érzékletesen közvetíteni. Egyik kiemelt célunk, hogy a saját eszközeinkkel igyekezzünk ösztönözni a művészeti közösség párbeszédét, és a látogatók ne csak esztétikai élményt nyerjenek, hanem az egyes témák mélyére is tudjanak ásni. A jelenlegi kiállítás sarkalatos társadalmi kérdéseket vet fel a művészet határain túlmutatva, és reményeink szerint ezzel fontos beszélgetéseket indíthat el

– emelte ki a HAB közleménye szerint Vékony Délia művészeti igazgató.

A Mámor-kiállítás 2024. november 24-ig látogatható a HAB Andrássy úti kiállítótereiben. A tárlathoz kapcsolódóan a központ számos további kiegészítő programot is szervez a következő hetekben: sétáló borkóstoló kiváló hazai pincészetekkel, borvacsora, prevenciós és tájékoztató jellegű szakmai előadások, valamint tematikus tárlatvezetések várják az érdeklődőket.