Jackson nem menti a magyar kultpiacot

2009.07.27. 14:10 Módosítva: 2009.07.27. 14:11
A zene- és a könyvpiacot Michael Jackson halála menti meg idén világszerte. Magyarországon nem vagy csak nagyon lassan reagálnak a rengeteg pénzt hozó halálra. Hol találnak útravalót itthon a kicsi fiúk és a kiégett, Thrilleren felcseperedett apák? Az Újpest-Kőbánya metróvonalon például biztos nem.
jacko0

A Michael Jackson-biznisz beindult, 48 óra alatt két kínai lefordított egy életrajzot, a világ egyik legnagyobb kiadója, a Harper Collins óriási versenyt indított, hogy övék legyen az első posztumusz Jacko-életrajz, ami egyben a halál körülményeit is feldolgozza. Az angol nyelvű könyvpiac Michael Jackson halálától várja, hogy megússzák az idei visszaesést.

Magyarországon ez messze nincs így. A legnagyobb könyvterjesztők kínálatát átnyálazva kijelenthetjük, a könyvkiadók lassan reagálnak a King of Pop halálára. Egy könyvet találtunk, ami a Libri sikerlistáján a 9. helyen áll és Jackóval foglalkozik. A rossz minőségű kiadványt 1490 forintért adják, a Jackson 5-tól az Invincible albumig követi az életutat az albumok mentén, van benne discography meg tracklist is.

Meg persze gondolatok: a Michael mondta című fejezetben a popsztár kijelenti, hogy ő a ritmus rabszolgája, nem szereti a popzenét és már tinédzser kora előtt veterán lett.

Az antikváriumokban semmi, úgyhogy megtudakoltam a nagy könyvterjesztőktől, készül-e valaki valamivel. A Kossuth kiadó már dolgozik a fordításon, ami az első olyan magyar nyelvű életrajz lesz, ami már a halál körüli kérdésekkel is foglalkozik.

A zenepiacon sincs máshogy: a MediaMarktban nincs a top10-ben Jacko egyik albuma sem, bezzeg a Magna Cum Laude vezet Eros Ramazotti előtt. Közben Amerikában a halála óta eltelt időben már 2,3 millió albumát adták el.

jacko1

A metróvonalon semmi

Az újpesti piac, minden indexes kutatás kezdőpontja iszonyú kudarccal járt, az olcsó könyves bódénál annyi derült ki, mások is kerestek már MJ-könyvet. De nincs, ahogy póló, cd, bakelit sincs, még fehér frottírzoknit is alig találtunk. Leszögezhetjük, hogy Újpest teljesen érzéketlen a popsztárra, ahogy nem reagálta le eléggé a Westend se, sőt a végső megoldásnak tekintett Nyugati téri aluljáróban sincs Jacksonnak nyoma.

Kristálykockától az élethű babáig

Michael Jackson itt rögzítette legendás HIStory promóklipjét, és mi így háláljuk meg? Elkeseredés előtt megnéztük a neten is. A Vaterában fantasztikus dolgok hevernek. A lehető legszebb, a realizmust a szürrealizmussal kevert jacksonos grafika licitje 1200 forintnál tart csak.

Csodálatos dolog ez a kristálykocka is, amibe begravírozták Jacksont. Tökéletesen élethű Michael Jackson-baba 12 000-ért kapható közepesen karamellás bőrrel, valamint egy igen béna, de a fehér zokniját mutató másik hatezerért, és egy Thriller-videóklipes Amerikából. Van még poszter ötezerért, aranyozott féldolláros, autogramos könyv 15 ezerért.

jacko2

Az igazi aranybányára az amerikai szájtokon leltünk. Az Amazonon Jackson felsőtestével készített órát is lehet kapni, persze mindenféle albumot és korai lemezt is meg lehet venni, de nagyon olcsón beszerezhetünk értékes Michael Jackson-kesztyűt, sőt a keleti piacra készített matrjoska-babát is, ami érzelmesen és történetileg kíséri végig a popkirállyá válás útját.