Leállíthatják a brit Big Brothert

2007.01.22. 10:25
A hét éve futó nagy-britanniai Big Brother-sorozat jővőjéről tárgyal hétfőn a műsor jogait birtokló brit kereskedelmi tévétársaság, a Channel 4 igazgatótanácsa a program körül kirobbant, példátlan rasszista botrány miatt.

A The Sunday Times értesülése szerint a Channel 4 felső vezetésének több tagja úgy gondolja, hogy a mindenféle show- és médiasztárt egy fedél alá gyűjtő jelenlegi BB-széria nemzetközi diplomáciai szintre jutott botránya súlyos károkat okoz a társaságnak.

A BBC legfrissebb értesülései szerint a csatorna vezetése nem dönt majd elhamarkodottan, mivel úgy gondolják, megfelelően kezelték a problémát, de minden bizonnyal alaposan átgondolják a műsor jövőjét.

Az ügy középpontjában Jade Goody, egy korábbi BB-ház sztárja áll, aki rasszista megjegyzéseket tett az egyik indiai lakótársra, Shilpa Shettyre. Shetty hazájában az egyik legismertebb színésznő, Goody - és több más BB-lakó - rendszeresen rosszízű megjegyzésekkel illette származása, bőrszíne, neve, kiejtése miatt, sőt vonakodtak megenni az általa készített indiai sült csirkét is, azzal az indokkal, hogy azt a kezével érintette.

Az ügyből napok alatt példátlan botrány kerekedett, és a brit kormányfő, sőt az indiai kormány külügyminiszter-helyettese is nyilvánosan elítélő nyilatkozatokat tett. A Big Brother-sorozat brit főtámogatója, a Carphone Warehouse mobiltelefon-forgalmazó hálózat azonnali hatállyal felmondta a szponzori szerződést, és a BB-ház több lakója - köztük Goody - is elvesztette promóciós szerződéseit.

Jade Goodyt, aki a leghangosabban szidta az indiai lakótársnőt, a pénteki kiszavazásra betelefonáló nézők 82 százalékos aránnyal szavazták ki a házból. A Channel 4 bejelentette, hogy az emelt díjas hívásokból befolyó összeget jótékonyságra ajánlja fel.

Goody a News of the Worldnek, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapnak elismerte, hogy rasszista jellegű kijelentéseket tett, jóllehet cáfolta, hogy rasszista lenne, mondván: ő maga is "keverék". A lap közölte, hogy az exkluzív interjúért járó összeget - 50 ezer fontot - Jade Goody nem veszi fel, hanem jótékonyságra fordítja, és ugyanígy tesz a BB-szereplésért járó, hasonló pénzösszeggel.

A csatorna a botrány hatására sokmillió fontos kormánytámogatástól is eleshet. A közönség több mint 41 ezer panaszt küldött a botrány miatt a brit médiahatósághoz.