Blaine a végét járja

2003.10.17. 17:09
Hallucinációi és erős izomfájdalmai vannak David Blaine amerikai illuzionistának, aki éppen hat hete kezdte meg London központjában éhezési világrekord-kísérletét a Temze partján lógó üvegkalitkájában. Blaine-nek már csak két napot kell kibírnia.
Blaine szeptember 5-én, pénteken késő este mászott be a szűk, átlátszó dobozba, hogy ott 44 napot töltsön el evés nélkül. A kalitkát ezután egy daru emelte a magasba a híres Tower híd tövében, az azonos nevet viselő, hírhedt londoni középkori erőddel szemközt. Az éhezőművész azóta csak vizet vesz magához. Blaine, ha kibírja még hátralévő két napot, vasárnap este, londoni idő szerint fél tízkor hagyja el az üvegdobozt.

Arról pénteken megoszlottak a vélemények, hogy ezt saját lábán meg tudja-e majd tenni; az illuzionista állapotát folyamatosan felügyelő orvoscsoport egyik tagja pénteken azt mondta, hogy Blaine "elég rossz bőrben van", hallucinácói és erős izomfájdalmai vannak.

Független orvosszakértők egybehangzó véleménye szerint az ilyen hosszú éhezés maradandó vese- és szívkárosodást, valamint tartós látászavarokat okozhat.

Becslések szerint az amerikai önsanyargató legalább 20 kilogrammot fogyott a rekordkísérlet kezdete óta.

Blaine mutatványának valódiságát az idő előrehaladtával többen is megkérdőjelezték; olyan találgatások kaptak lábra még szakértői körökben is, hogy valahonnan - esetleg a kalitkába vezető vízcsövön át - legalábbis sót és valamilyen tápanyagot kell kapnia. Több londoni napilap is független szakértőket toborzott az illuzionista vizeletmintájának megvizsgálására, de a laboratóriumi leletek egyértelműen bizonyították, hogy David Blaine valóban éhezik, és a dobozhoz kapcsolt vezetékből közönséges londoni csapvíz folyik.

Blaine az elmúlt hat hétben nemcsak az éhségtől szenvedett, hanem a bámészkodók zaklatásaitól is. A doboz falán rendszeresen tojások, kavicsok, paradicsomok csattannak, sőt egy alkalommal valaki a Tower hídra vonult fel teljes golffelszereléssel, és onnan vette tűz alá a kalitkát.

Nem sokkal később másvalaki megpróbálta levágni a kalitkát a daruról, egy négytagú társaság pedig azzal kínozta az illuzionistát, hogy egy gazdagon megrakott hamburgert távirányítású helikopter-modell segítségével közvetlenül az átlátszó doboz mellé, Blaine orra elé irányított.

Az incidensek sorába tartozik az az összetűzés is, amelybe Sir Paul McCartney, a Beatles volt gitárosa és énekese keveredett a kalitka alatt. Sir Paul, aki társaságával egy este megtekintette a mutatványt, az Evening Standard londoni lap egyik fotósát teremtette a földre egy kéretlen felvétel miatt.

Nem hivatalos értesülések szerint a londoni rendőrség 100 ezer fontos számlát készül kiállítani a rendezőknek, a több ezres tömeg megkövetelte folyamatos rendőri jelenlét költségeire hivatkozva.