Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pofozkodó valóságshowk

2004.09.09. 10:50
Bukás fenyegeti két amerikai csatorna ökölvívó valóságshowját. A Fox "A következő nagy bajnok" illetve az NBC "A kihívó" című sportos túlélőműsorának végeredménye a kalifoniai törvények szerint közérdekű adat, így a valóságshow végeredménye kitudódhat még azelőtt, hogy a műsorok adásba kerülnének.
A bajnok illetve a kihívó izgalmi görbéjének fokozódása arra épül, hogy a valóságshow keretében rendezett ökölvívó-mérkőzések során ki marad versenyben.

Felmentés

A kaliforniai törvények értelmében a sporteseményekkel kapcsolatos adatok közérdekűek, így kötelező azonnal közzétenni az eredményt, az indulókat, a közönség létszámát, a rendezvény helyét és díjazását. A Fox és az NBC azonban felmentést kapott ez alól.

A Los Angeles Times augusztus végén levélben kérte Kalifornia állam atlétikai bizottságát, hogy közölje az eredményeket, a szervezet azonban megtagadta az eredmények kiadását. Elutasító válaszában az atlétikai bizottság igazgatója Dean Lohuis rámutatott, hogy a műsorok miatt az eredménynek titokban kell maradnia.

"Az eredmények kiadása az adás előtt, meghiúsítaná az esemény televíziós részét, anélkül, hogy a közönségnek bármi haszna származna ebből" - fogalmazott.

Közérdek

A lap pénteken hivatalos petícióban kérte, hogy a közérdekű adatokra vonatkozó hivatkozott törvénynek megfelelően hozzák nyilvánosságra az eredményeket.

"Kérjük fogadják el a petíciónkat, mert közérdek, hogy kiderüljön az állam atlétikai bizottsága a közönség érdekei elé helyezi-e a bokszmenedzserek és valóságshowk érdekeit" - áll a beadványban, amelyet szeptember 27-én tárgyalnak az érintettek.

Az ügyről nem nyilatkozott sem a Fox, sem az Dreamworks Television, amely a Survivort alkotó Mark Burnetttel készítteti az NBC műsorát.

Pofozkodás

Az adatkérelem ugyanakkor nem az első bonyodalom a műsorok körül. A bajnokot ötletlopásért perelte egy producer, miközben a kihívó készítői ugyancsak másolással vádolták őket.

Miután az atlétikai bizottság kifogásolta, hogy a kihívó beelőzésére törekedő Fox eröltetett tempójú forgatása megsértette az ökölvívásra vonatkozó szabályokat, Burnett és a Dreamworks Television perre ment, hogy a bajnok ne kerülhessen adásba. A los angelesi bíróság azonban úgy találta, hogy egy ilyen döntéssel megsértené a Fox alkotmányos jogait.