Én-lufik és mi-testőrök

2005.10.16. 16:07
Több ember szavazott arra, hogy mi legyen a neve a Károly körúti lebontott bazársor helyén kialakított térnek, mint amennyi megjelent szombaton az SZDSZ által is finanszírozott multikulturális fesztiválon.

Az persze soha nem baj, ha egy bulin három perc alatt el lehet jutni a tér bármelyik pontjára, főleg akkor számít jó eredménynek, ha a tájékozódást még nehezíti Berkes Dóra és Kozma Péter fényfestése is.

Színes, szélesvásznú bajusz

Mert a nonfiguratív színes gömböket, cseppfolyós kockákat és tintapacákat formázó fénypászmákból nemcsak a házfalakra jut, ott játszik Kuncze Gábor bajszán, mintha neonzöld vattacukor csimbókok lógnának rajta, édes kis szörnyecskékké változtatja a kisdedek testét, akiknek még játék legörögni a dombocskákról és persze ott vannak a fákon, viccet csinálva ebből a rohadt őszből.

Nem tudom mennyibe került ez a fényfestészeti projekt, de tény, jó hatással van a nappali fényben lerohadt házfalakra, édenkertté varázsolja a teret, fényuszodává, melyben jó elmerülni, és ha már a liberálisoknak nem sikerült átvinni a könnyű drogok legalizálását, legalább megvásárolhatnák a kábulathoz való jog örökös díszleteként.

Annál legalábbis jobb ötlet lenne, mint ÉN feliratú kék lufikat osztogatni a tömegben, vágtázó ménest adva a jobbos szavazók alá, hogy ezek aztán tényleg önző véglények, fujj. Egyesek máris azt mesélik, hogy Kunczét és Horn Gábort MI feliratos pólójú testőrök kísérték a fesztiválon.

Cigányúton

„A sokszínűség szép” szlogen az egyes és többes számú ragozási gyakorlat mellett így válik szinte már emelkedetté, szándéka szerint azt sugallva, hogy ez a fesztivál bemutatja, „hogyan gazdagítják hétköznapjainkat a városban velünk együtt élő kisebbségek”.

Az ötlet persze szép, öleljük meg a világot, szedjünk fényvirágokat a kockaköves téren, de azért sokkal őszintébb lett volna ez a kezdeményes, ha a szervezők legalább annyira bevállalósak lettek volna, hogy a legnagyobb velünk élő kisebbséget, a cigányságot is felvonultatják. Ők azonban csak mintegy szimbolikusan jelennek meg a Besh O Drom zenekar nevében, akik azonban zenéjükkel inkább a rázós délszláv utakat juttatják az ember eszébe.

A Supergroup szerint a budapesti multikulturalitást rajtuk kívül a reggae-dancehallt játszó Copy Con, a legismertebb magyar skazenekar lemezjátszós liveact-formációja, a PASO Soundsystem és az afrikai dobosokkal kiegészült Korai Ütősök jelentik.

Álmos sorban állás

A zenei felhozatallal más baj nincs, mindenki hozza a tőle elvárhatót, a maximum kétezres tömeg ritmusra bólogat, de van, akinek még erre sem futja és a koncerteket egy dombocskát kispárnaként feje alá hajtva élvezi.

A valóban jól szórakozóknál azonban többen vannak azok, akik még éjjel 11-kor is sorban állnak, hogy egy emelvényen keresztül a kordonnal elzárt területre jussanak.

Kezdetben azt hisszük, ez a sor vezet a toi-toi-okhoz - azokat azonban megtaláljuk a körút és a Gerlóczy utca sarkán -, aztán meg azt, hogy biztos IKEA-s műanyag székeket osztogatnak a fáradt tömegnek, de nem. Ez a rengeteg ember hihetetlen, de tényleg arra vár, hogy megnézhesse a fénnyel festett falakat, buli, emberek, autók nélkül.

A mi autónk

A velünk élő kisebbséget reprezentáló balkáni, görög és a thai konyhasátor üzemeltetői azonban nem jártak jól ezzel a fesztivállal, egyiküknél sem volt akkora sor, mint a pálinkaháznál, ahol azonban már este 9-kor elfogyott a kósher szilva.

Lehet, hogy ettől volt olyan a hangulat, mintha egy német autószalon átadási ünnepségén lennénk, kicsit steril, kicsit mű, de azért mindenki tudja, hogy van minek örülni.

A hatezer négyzetméteres, 1,7 milliárd forintért elkészült ideiglenes Városháza parkban szombat éjszaka a kulturált szórakozás szele fújt, a rózsaszín fénycsóvákkal együtt ráragadt mindenkire, még a közelben lakó hajléktalan bácsi is tai-chi órákat adott, ideiglenesen.

Budapest szíve
A Városháza parknak elnevezett tér végső hasznosítására nemzetközi tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat, "Budapest szíve" elnevezéssel. A cél az, hogy a kialakítandó park kapcsolatot teremtsen a főváros szívével, a Deák térrel, a Madách térrel, a városházával, valamint szervesen épüljön be környezetébe - mondta Demszky Gábor. A Merlin Színház, valamint a szintén itt lévő kerületi tűzoltóság épületének sorsáról még nincs döntés.