Oscar-jelöltek: vezet a Chicago

2003.02.11. 15:33
Kedden nyilvánosságra hozták az amerikai filmipar legértékesebb kitüntetésére jelölt filmek névsorát. A Chicago című musical tizenhárom kategóriában indulhat.
Március 23-án hetvenötödik alkalommal adják át az Oscarokat. Az amerikai filmakadémia díjainak jelöltjeit kedd reggel az akadémia elnöke Frank Pierson és Marisa Tomei színésznő hozták nyilvánosságra Los Angelesben.

A kitüntetésért folyó versenyből idén a Chicago című musicalfilm emelkedett ki tizenhárom jelöléssel. A New York bandái című történelmi eposz tíz jelölést jegyezhetett fel, míg Az órák című dráma alkotói legfeljebb kilenc szobornak készíthetik a vitrinjük.

2003 legjobb filmjének jelölt produkciók így a következők: Chicago, New York bandái, Az órák, Gyűrűk Ura: A két torony, és A zongorista.

A múlt nélküli ember
Először jelöltek finn filmet
A legjobb női alakítás díját idén Salma Hayek (Frida), Nicole Kidman (Az órák), Diane Lane (A hűtlen), Julianne Moore (Távol a mennyországtól), illetve Renee Zellweger (Chicago) szerezheti meg, míg a legjobb férfi alakítás díjára az Adrien Brody (A zongorista), Nicholas Cage (Adaptáció), Michael Caine (A csendes amerikai), Daniel Day-Lewis (New York bandái), Jack Nicholson (Schmidtről) ötösfogat valamelyik tagja nyújthatja rá a kezét.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Chris Cooper (Adaptáció), Ed Harris (Az órák), Paul Newman (A kárhozat útja), John C. Reilly (Chicago), vagy Christopher Walken (Kapj el, ha tudsz) kaparinthatja meg. A legjobb női mellékszereplő a Kathy Batest (Schmidtről), Julianne Moore-t (Az órák), Queen Latifah-t (Chicago), Meryl Streepet (Adaptáció) és Catherine Zeta-Jonest (Chicago) tartalmazó halmazból kerül ki.

A legjobb rendező díjára Rob Marshall (Chicago), Martin Scorsese (New York bandái), Stephen Daldry (Az órák), Roman Polanski (A zongorista) és Pedro Almodovar (Beszélj hozzá!) direktorokat jelölték.

A legnagyobb meglepetést A múlt nélküli ember cimű finn film jelölése okozta a legjobb idegennyelvű film kategóriajaban, ahol egy mexikoi (El Crimen Del Padre Amaro), egy kinai (A Hős), egy német (Sehol Afrikában) és egy holland (Zus & Zo) film társaságában várja a dijátadót. Finn filmet és finn rendezőt először jelöltek Oscar-dijra, de kérdés, hogy Käurismaki jelen lesz-e személyesen a los angelesi dijátadón, miután tavaly ősszel Abbasz Kiarosztami iráni rendező kollégájával szolidaritást vállalva, aki nem kapott beutazási engedélyt Amerikába, lemondta az amerikai utat.