Civil megszorítások a Szigeten

2007.05.16. 13:39
A Sziget továbbra is biztosítja az infrastruktúrát, de nem érzi feladatának, hogy minisztériumokat és közhivatalokat finanszírozzon.

Nem ingyenes többé a Sziget a civil szervezetek tagjai számára. A fesztiválon programot szervező, információs munkát végző szervezetek tagjainak idén már jegyet kell venniük.

"A civil szervezeteknek továbbra is mi biztosítjuk a sátrat, az asztalokat, az áramot" - mondta a Civil Szigetért felelős Vidó Andrea. "A résztvevőknek csak a kedvezményes jegyet kell megvásárolniuk."

A kedvezményes hetijegy 22 500, a napijegy pedig 6000 forint (teljes áron ugyanez 37 500 és 8 ezer forint lenne).

A Sziget egyedi elbírálás alapján ingyen is ad jegyet azoknak a civil szervezeteknek, amelyek jelzik, hogy a kedvezményes jegyeket sem tudják kifizetni.

Az állam nem civil

"A jegyrendszer bevezetésének oka az volt, hogy sok olyan, civilekkel együttműködő szervezet is működik a Szigeten, akiknek a jegyét nem a Sziget feladata finanszírozni. Ilyenek a fesztiválon évek óra jelen lévő minisztériumok, közhivatalok" - mondta Vidó, hozzátéve, a Szigetnek így is 16-17 millió forintba kerülnek majd a civil szervezetek.

A megszorításnak köze lehet azonban ahhoz is, hogy a fesztivál közben lemondott a 100 milliós állami támogatásról, mivel így szeretnék biztosítani függetlenségüket.

A költségvetés azonban nőtt, mivel a külföldi látogatók igényeinek megfelelően egyre több nemzetközi sztárzenekart hívtak meg. Idén már 2,5 milliárd forintot fordítanak az egy hetes bulira.