Személyiségsorvasztó tréning

2003.02.01. 21:16
Egy Lolita-történet tragikus végjátéka, klausztroid gyötrődéssel, véres törölközőkkel és szobabiciklivel. Sas Tamás visszatért a presszóba, a szemistatikus szemifilmhez.
Éva autóbalesetben elveszíti szüleit és nevelőszülőkhöz kerül. Tizenhárom éves korától titkos kapcsolatban él nevelőpjával, Tiborral. Így megy ez tizenegy évig. Éva érzelmileg totálisan Tibortól függ, aki ugyanekkor igyekszik annyira kihasználni őt, amennyire csak lehet. A nevelőanya, Klára újabb gyermeket vár Tibortól. A háromszög összeomlik: Éva meghal, a tettes vélhetően Tibor.

Nem állítjuk

Éva fázist rajzol
(Kovács Patrícia)
A Presszó fárasztó volt és uncsi, de Stohl Andráson ennyit még soha nem röhögtünk és az is igaz, hogy a Kalózok és a Rosszfiúk után kifejezetten jónak tűnhet. A szakma így kitörő örömmel fogadta, hogy Sas Tamás visszatért a szakma által közönségfilmnek gondolt dologtól a nyugiba - persze nem állítanánk, hogy valóban visszatért valahonnan valahova, a kiborult olvasói levelek miatt jobb lesz, ha alapvetően semmit sem állítunk.

Szorongás és bambulás

A Szerelemtől sújtva lényegében a fentebb taglalt történetből kiszerelt monodráma. Kovács Patrícia fiatal és kemény, ezért bevállalta, hogy elviszi a filmet, amely jóformán egy lakásban játszódik és amelynek jóformán ő az egyetlen szereplője.

"Reményvesztett magány elevenedik meg így egyetlen színésznő előadásában 90 percen át, szorongató erővel" - áll a szemle programfüzetében. A tapasztalati megismerés alapján úgy tűnik, ez a mondat alkalmas arra, hogy a kedves olvasó ez alapján eldöntse, hogy látni akarja a filmet vagy sem.

Mindössze a "szorongató erőbe" kötnék bele: az nem szorongat annyira erősen. Néha tényleg szorongat, például akkor, amikor Éva a tartós érzelmi nyomás alatt haluzni* kezd. Ezekben a pillanatokban tényleg filmszerű a film, mert a hang igazán jól sikerült és szépen domborodik a multiplex moziban, de mindezek után rögvest visszatér valamiféle színpadias langyosság és vontatottság. Tünetek: a néző leveszi tekintetét a vászonról és hallgatózik, hogy mikor történik valami.

Kovács Patrícia a magyar filmekben szokásos eröltetettséggel viszi el a balhét, Sas Tamás csúnyán. Ne árulják el senkinek, de a csavar a film végén az, hogy Éva két könyv közé szorít egy konyhakést, majd nekiugrik a könyvespolcnak. Összességében: szép kép, jó hang, hullámzó sztori, a film korlátozottsága zavaró, ez okozza vesztét.

Szerelemtől sújtva
r.: Sas Tamás
fkönyv.: Can Togay, Sas Tamás
op.: Ragályi Elemér
sz.: Kovács Patrícia, Máté Gábor, Hacser Józsa,
Tallós Rita, Csuja Imre, Járó Zsuzsa,
Szilágyi János, Erdős Lili
gyártó: Tivoli-Filmprodukció, RTL Klub
színes, 90 perc

* hallucinálni