Melyik műsort szüntetné meg, de azonnal?

2007.12.13. 09:48

Képzelje el, hogy sikerül. Megnyeri a tévéelnöki pályázatot, első munkanapján energikusan szökell fel a Szabadság téri székház lépcsőin, a joviálisan mosolygó portások jelentőségteljesen biccentenek, a liftnél mindenki előreengedi. Felmegy az elnöki irodába, megissza élete első tévéelnöki kávéját, majd kényelmesen hátradől a bőrfotelban. Tele van tettvággyal, jobbítani akarással, a reformtervek úgy feszítik, mint Ripleyt egy kikelésre készülő, kifejlett alien. Nem is tudja, hogy vágjon bele, de a titkárnő várakozásteljesen babrál műkörmével az ajtóban. És akkor azt mondja: tudja, mit Irénke, szüntessük meg gyorsan a Napkeltét. Vagy mondjuk a Krémet. Töröljük el A tévé ügyvédjét!

De mégis akkor melyiket? Ön első döntésével melyik köztévés műsort tüntetné el a képernyőről?


A Napkeltét, ahol a kilencvenes évek kerületi tévéstúdióiból leselejtezett tuják közt szocialista minisztereknek hajbókol (szóvicc, értik) Lakat T. Károly? Vagy a Tévé ügyvédjét, ami fogyasztóvédelem címén a Tisztelet Társaságát próbálja eladni azoknak a kisnyugdíjasoknak, akiket a Koós János-haknik és az ingyenes vérnyomásmérés még nem kápráztatott el egészen? Esetleg Juszt László másik műsorát, a Magánbeszélgetéseket, amiben a riporter félhomályban dörgölőzik a baloldal számára oly kedves embereihez?

Ne hamarkodja el a döntést, mert hát ott van még a Krém, a kereskedelmi televíziók sztárjain élősködő esztrádműsor, amiben két pléjbekkel, meg színitanodás háttértáncosokkal operáló popipari kisiparos közt Ábel Anita próbál úgy tenni, mintha tudna bárkitől bármit is kérdezni főműsoridőben. És akkor még nem is említettük a Kádár-rendszer egyik utolsó nagy túlélőjét, az Önök kértéket, ahol ugyan már nem felvonulókat dobálnak meg lejárt szavatosságú Nyomasek Bobó-rímekkel, de ennek ellenére mégis olyan, mintha nem tudnánk kiöblíteni egy avas parizeres zsömle ízét a szánkból. És hogy az m2-ről is ajánljunk valamit, ott van a Klikkerek, a közszolgálati televízió válasza a blogoszférára: vizuális linkek, Popcorn-kombatibilis műsorvezető és két animált tehén, akiket még a legádázabb vegetáriánus is vágóhídra küldene. Ja, és ha már trendi, fiatalos hangnem, hát megemlítjük a Kultúrházat is, hátha valakit az dühít a legjobban.

És persze az élő közvetítésekről se feledkezzünk meg, azokban mindig nagyon erős volt az MTV. Ott van rögtön az Eurovíziós Dalfesztivál, ahol ugye veszettül kóvályognak a robotlámpák és ömlik a görögtűz, csak minek, és hát persze a magyar elit ünnepe, a Prima Primissima, ami a tévében mégis egy általános iskolai évzáró, és egy pártkongresszus szerelemgyerekének tűnik.

Na most tényleg, Ön kit választana?