Az MTV trükközik legdrágább műsoraival

2008.04.11. 15:50

Fegyelmi vizsgálatot és felelősségre vonást sürget a Magyar Televízió Zrt. felügyelőbizottsága a köztévé „tarthatatlannak minősített” 2007-es szerződéskötési gyakorlata miatt.

Írtunk már röviden az előzményekről, de most már részletesebb információnk is vannak arról, hogy milyen problémákat talált a felügyelőbizottság.

Például azt, hogy az MTV Zrt. nem hagyatott jóvá a kuratórium elnökségével előzetesen négy nagy szerződést, márpedig a 300 millió forint feletti megállapodásoknál ez kötelező. A Csináljuk a fesztviált! 340 milliós, Az örökös 487 milliós, az RTL-től vett filmcsomag (benne a 24) 417 millió, A Társulat pedig 681 milliós szerződéscsomag.

A kiemelt négy nagy közül a Társulatról külön is ejtett néhány szót a felügyelőbizottság. Mégpedig: a szerződést 2007 júniusában kötötték, a produkció az MTV 2007-2008-as legnagyobb, sok százmilliós vállalkozása. A megállapodás az alapvető szerződéskötési kritériumoknak nem felel meg, valamint hiányoznak a szerződés lényegi mellékletei is, olyan nem elhanyagolható részek, mint elfogadott szinopszis vagy forgatókönyv, jóváhagyott költségvetés (az fb szerint a 2008-as szerződés mellé is csak egy elfogadhatatlan sajtcédula van csatolva, teljes költségvetés címzéssel). Nincs tavalyi koprodukciós szerződés sem, ami van, azt 2008. február 8-án kötöttek, de az utóbb aláírt megállapodás sem felel meg az fb szerint a szerződéskötzési feltételeknek, hiszen a partner hozzájárulásának forrásai tisztázatlanok.

A felügyelőbizottság külön kiemelte, hogy A Társulat műsorsorozat szerződései nemcsak a kuratórium elé nem kerültek, de hiányoztak az egymillió forint feletti, 2007-es szerződésekről készített havi nyilvántartásokból is. Így utólag kérették be a szerződéseket. Az iratok átnézése után az fb arra jutott, hogy azokat, akik jóváhagyták az ellenjegyzési íven a szerződéseket, súlyos felelősség terheli.

Az MTV közleménye szerint a köztévé menedzsmentje két hét múlva ad részletes választ a négy kifogásolt műsorfolyammal összefüggő szerződésekről. Előzetesen: az MTV jogászai már korábban felhívták az fb figyelmét, hogy megállapításaik alapja kétséges. A Csináljuk a fesztiválból! legelőször 20 részt rendeltek meg, és miután kiderült, hogy a nosztalgiaesztrád a köztévé átlagnézettségének a dupláját hozta, akkor szerződtek újabb sorozatra, aztán még egyre. Az fb viszont csak azt nézte, hogy ezek egy cím alatt futnak. A köztévé szerint egybeszámítási kötelezettséget még a médiatörvény sem ír elő. De abba belemennek, hogy a kuratórium elnökség adjon értelmezhető iránymutatást a 300 millió forint feletti szerződésekkel kapcsolatban. Ilyen döntést egyébként korábban már többször is hozott a kuratórium, éppen olyan trükkök miatt, amikor szétbontottak szerződéseket, hogy azok ne érjék el a 300 millió forintos értékhatárt. Az MTV közleményének megjelenése után Szabó László kurátor át is küldte a köztévé menedzsmentjének a korábbi állásfoglalásokat. (A többi nagyértékű szerződésre egyáltalán nem tér ki az MTV közleménye).

Egy másik fb-kifogás belső utasítások betartását kéri számon az MTV-n. Eszerint 2007-ben 596, egymillió forint feletti szerződést kötött az MTV, ebből 498-at határidő után (belső utasítás szerint a szerződéskötési eljárás megindításától számított negyven nap a deadline).

Az MTV válaszközleménye: jogászai viszgálódtak, és arra jutottak, hogy sem jogszabályt nem sért, sem anyagi kárt nem okoz az, ha az MTV egyes megállapodásokat a szerződéskötési eljárás megindítását követő 40 napon túl ír alá. Van a közleményben egy furcsa mondat: eszerint "a megállapodások felét a szigorú belső szabályokkal összhangban, vagyis a szerződéskötési eljárás megindítását követő negyven napon belül aláírták a szerződő felek." Amiből ugye az következik, hogy a felét az MTV szerint sem, és azok nincsenek összhangban a szigorú belső szabályokkal (de jogszabályt nem sértett, ugye). A kevéssé önkritikus MTV még hozzáfűzi azt is, hogy a késedelem többnyire csak néhány napos volt, és a belföldi/külföldi partner késlekedésének volt köszönhető.

Az fb-nek volt még egy megállapítása, miszerint általánosságban helytelen gyakorlatnak minősülnek azok a szerződések, amelyek (felhasználási szerződésként), mint filmvásárlás kerültek megkötésre ténylegesen, tartalmilag viszont műsorgyártásra irányulnak, amit alátámaszt az is, hogy a befogadott számlákon is filmgyártás, műsorkészítés van feltüntetve. Ezzel a szándékos megtévesztéssel elkerülik a műsorgyártási szerződés kötelezettségeit, mint például a forgatókönyv, szinopszis vagy műsortükör leadása, a költségvetés elfogadása vagy az utókalkuláció - érvel az fb.

Erre a megállapításra az MTV gyorsreagálású közleménye egyáltalán nem tér ki. Ami egyébként azzal zárul, hogy a köztévé folyamatosan teszi közzé az ötmillió forint feletti vállalkozási és műsorgyártási szerződések főbb adatait az mtvzrt.hu-n. A négy kifogásolt szerződés közül egyébként egy sem található ott (itt). Ha valaki mégis megtalálja, szóljon.