Megszűnik a Songo Zenebolt

2011.03.02. 16:03
Valamivel több mint 4 év működés után hamarosan megszűnik a Songo Zenebolt, Magyarország első, független online zeneáruháza. Tegnap óta a songo.hu weboldalon egy rövid tájékoztató fogadja a látogatókat, amiből kiderül, hogy március 31-én 24:00-kor véglegesen leállításra kerül a Songo Zeneáruház, és hogy a korábban megvásárolt zenék eddig az időpontig még letölthetők.

A 2006 végén megnyílt internetes bolt mögött álló eMusic Kft a napokban tájékoztatta partnereit a leállásról. Levelükben többek között azzal magyarázzák döntésüket, hogy "a zeneáruház a kezdeti fellendülés ellenére sem lett képes soha önfenntartásra", valamint hogy "a 2008-ban kezdődő gazdasági válság erősen csökkentette a legálisan letölthető zenék iránti keresletet".

Az eMusic további problémaként jelöli meg, hogy a nemzetközi zenei kiadók által támogatott, általuk is használt, digitális jogvédelmi rendszer már egyre kevésbé tudta betölteni a funkcióját, ugyanakkor korlátozta a lejátszásra használható készülékek számát, egy másolásvédelem nélküli zeneáruház kifejlesztése pedig olyan sok pénzt igényelt volna, ami nem állt a cég rendelkezésére. A kialakult helyzetben ráadásul már a Songo jelenlegi rendszerének bővítése is megoldhatatlanná vált. A levél mindezek mellett elismeri, hogy a Songo nem tudta a zenefogyasztási szokások változásával összhangban csökkenteni árait, így "nemzetközi szinten is magas árakkal" tudtak csak szerepelni a piacon. Bár "a partnereinkkel, a kiadókkal, zenészekkel, szolgáltatócégekkel úttörő módon létrehoztuk hazánkban a digitális zenei piacot, sajnos a fent leírt okok miatt áttörést nem értünk el" – fogalmaz a közlemény.

A Songo teljes leállása több lépcsőben zajlik: a vásárlási lehetőség tegnapi kikapcsolása után a következő hónap elején lekapcsolásra kerül a Zenebolt, majd pár héttel később a licenc kiadó szervert is kikapcsolják. A Songo Zenebolt 2011. május 31-én szűnik meg véglegesen.