Meghalt a Republic frontembere

2013.03.11. 10:31 Módosítva: 2013.03.11. 12:03
Évek óta szívbeteg volt Bódi László, becenevén Cipő, aki február közepén került kórházba, miután megállt a szíve. Az orvosok hetek óta próbálták felébreszteni a mélyaltatásból, de a zenész kómába esett. A 47 éves zenész a kórházban halt meg. Cipő a Republic zenekarral az ország egyik legismertebb zenésze lett a rendszerváltás óta, albumait egymillió példányban vásárolták meg, a zenekar slágerei szinte népdalokká váltak.

Meghalt Bódi László Cipő, a Republic frontembere. Abella Miklós, az együttes menedzsere a Blikknek megerősítette, hogy az énekest többszöri kísérletek ellenére sem sikerült felébreszteni a kómából, és életét nem sikerült megmenteni.

Bódi László évek óta szívbeteg volt, a hírek szerint szívátültetésre lett volna szüksége, de ehhez az énekes sem akart hozzájárulni. 2009-ben az énekes már átesett egy koszorúérműtéten. A zenész saját kérésére nem került fel már évekkel ezelőtt a transzplantációs listára, mert nem akart más szívével élni. Úgy gondolta, akkor ő már nem lenne ugyanaz az ember.

Cipő szíve február 15-én hajnalban leállt, akkor egy laikus újra élesztésének köszönhetően sikerült életben tartani, de azóta mélyaltatásban tartották. A Borsnak pár éve azt nyilatkozta, nem akar 50 évnél tovább élni, mert látta édesapja mennyire kiszolgáltatottá vált öregkorára. Ikerlányait azonban még szerette volna látni felnőni.

A Blikk információ szerint a 47 éves énekes szívdobogását már négy éve egy speciális pacemaker szabályozta, ami defibrillátorként is működött, és azonnal működésbe lépett, ha leállt a szíve. A mentők állítólag február 15-én is csak negyven perc után tudták újraéleszteni az énekest, akit azután mélyaltatásban tartottak. Február huszonegyedikén próbálták felébreszteni a mélyaltatásból, de nem jártak sikerrel, az énekes kómába esett. Másnap orvosi konzíliumot tartottak, hogy eldöntsék, mi legyen a következő lépés. A családtagokat állítólag már akkor felkészítették a legrosszabbra is, és azóta is több felébresztési kísérlet is kudarcot vallott. A múlt héten a Bors megírta, hogy Bódi László már mozgatja a kezét és kinyította a szemét, de a zenekar menedzsere ezeket a híreket cáfolta.

A Cipőfűző becézése

Bódi László, becenevén Cipő 1965-ben született Ungváron. Egyéves korában Kisvárdára költöztek, ott kezdett zenélni, először zongorázni tanult. A gimnáziumban barátaival megalakította a Cipőfűző nevű zenekart, innen a beceneve.  "Nagyon sokat jelent nekem ez a város, ahol nevelkedtem. Boldog gyermekkorom volt. Itt végeztem az iskoláimat, itt alakítottam meg az első zenekaromat, és az első beteljesületlen szerelem is Kisvárdához köt. Futballoztam, zongorázni tanultam, érdekelt a festők és az autóversenyzők világa is. Nem tudtam, hogy mit válasszak életcélul, annyi minden szerettem volna lenni. Aztán egyszer láttam a tévében a Beatles-ről szóló, „Egy nehéz nap éjszakája” című filmet. Akkor fogant meg bennem a gondolat, hogy zenész leszek" - mondta 2007-ben a zene.hu-nak.

1983-ban a Sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjazott lett, valamint ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is.

Tizennyolc évesen költözött Budapestre, a jazz-konzervatórium előkészítőjére kezdett járni, de dolgozott a vasútnál és újságkihordóként is. A konzervatóriumot végül nem végezte el, de 1990-ben megalapította a Republic zenekart Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Rece Apó - Bali Imrével és Szilágyi Bigyó Lászlóval. Nagy Feró hamar felfigyelt rájuk, így nem sokkal később már a Beatrice előtt játszottak.

A zenekar első lemeze, az Indul a mandula! 1990-ben jelent meg. Ettől kezdve szinte minden évben kiadtak egy lemezt és folyamatosan koncerteztek. "Nevezhetjük magyar beatnek vagy popnak, a lényeg, hogy könnyen megjegyezhető dalokat írtunk érdekes, voltaképpen komoly szövegekkel. Ez a műfaj a kilencvenes években voltaképpen megszűnt, pontosabban rajtunk kívül senki sem foglalkozik ilyesmivel. Ha több ilyen zenekar létezne, valószínűleg a Republic sem nőtte volna ki ennyire magát. A kilencvenes években születtek értékes dolgok az alternatív műfajban, a tánczenében pedig egy rakás népszerű dal, de középen nem maradt semmi, csak a Republic" - nyilatkozta 2001-ben a Magyar Narancsnak.

1995-ben Cipő szólólemezt is kiadott. Nem csak a Republicnak írt dalokat, hanem Halász Juditnak és Koncz Zsuzsának is, aki kedvenc énekesnőjének nevezett, de dolgozott Cseh Tamással is. "Örülök, hogy nem vált munkává a zene. Szeretjük csinálni, és sokan kedvelik a muzsikánkat" - mondta arról, hogy mennyire sokfélét és sokat dolgozik. 2010-ben, a zenekar megalakulásának 30. évfordulóján a Republic megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

– Nem értem, mi olyan érdekes a szívügyemben, már régóta tudok róla, hosszú ideje élek fájdalommal - mondta a Borsnak az énekes, akit az utóbbi években folyamatosan betegségéről faggattak.

Egymillió eladott lemez

A zenekar szinte minden albuma aranylemez lett, több mint egymillió CD-t adtak el karrierjük során. A bemutatkozó indul a Mandula! nagylemezük nem várt siker lett, a rajta lévő Repül a bálna című dal pedig még nagyobb. Kiadtak egy botránylemezt is Üss a kazettára címmel, ami egy 40 perces dobszólót tartalmazott. Ezzel letudták korábbi kiadójuk felé a tartozásukat, és szabadon átszerződhettek az EMI-hoz, akik értették az üzenetet, és innentől kezdve szabad kezet adtak nekik. Egyébként még ezt, a zeneileg értékelhetetlen albumot is ötezer példányban adták ki, és el is fogyott mind.

Legnagyobb slágereit szinte mindenki ismeri az országban. Talán nincs is olyan ember, aki ne hallotta volna már az olyan dalokat, mint a Szállj el kismadár, a Ha itt lennél velem vagy a 67-es út. Utóbbi egyébként Cipő első feleségéhez íródtak. Az énekes nem tudta feldogozni a szakítást, de éveken át a dalra sem reagált a kaposvári lány. A szám egyébként éppen azért a 67-es útról szól, mert ez az út vezet Kaposvárra.

Utolsó nagylemezük Bólints Tibi! Címmel tavaly októberben jelent meg, ez lett az együttes 22. stúdióalbuma a csapat fennállásának 22 éve alatt. Ezen a lemezen 11 szám szerepelt. A lemezcím a Republic futball iránti nosztalgiájára utalt, mert egyrészt így biztatták annak idején Nyilasi Tibort a szurkolók, másrészt visszasírták azokat az időket, amikor még a magyar válogatott kijutott a világbajnokágra.

Néhány éve arról cikkeztek, hogy az énekes második házassága is válságba került, több évig külön élt feleségétől és ikerlányaitól. A Vasárnapi Ász szerint Cipőt hiába kérte a felesége, nem akart életmódot változtatni, továbbra is rengeteg fellépést vállalt, nem pihent eleget.

Zoltán János, Cipő író barátja nemrég úgy nyilatkozott, hogy a pár újra egymásra talált. "Tavaly ősszel újra egymásba kapaszkodtak. Új alapokra helyeztek mindent, többévnyi különélés után sikerült túljutniuk a válságon. Cipő tette meg az első lépéseket. Gyönyörű, érzelmes verseket kezdett el írni hozzá. Ezek őszintesége, egyszerűsége nagyon meghatotta a feleségét".

Búcsúznak

"Megdöbbentett, ami Cipővel történt. Egész profi pályafutásomat végig kísérte a Szállj el kismadár, minden harcom és küzdelmem részese volt" – reagált Cipő kórházba kerülésének hírére korábban Erdei Zsolt, profi bokszoló a Facebookon, aki mindig erre a számra lépett ringbe.

Számomra is félelmetes a hír, már csak azért is, hiszen Cipő fiatalabb volt nálam. Lesújtott a halála, lelki társak voltunk – mondta el az Indexnek Nagy Feró, aki ennek ellenére már számított az énekes halálára. „Csodaszámba ment volna, ha felébred, de még akkor is szembe kellett volna nézni a ténnyel, hogy halálos beteg, és valószínűleg nem lett volna már egészséges.

A Betarice májusi koncertjén tervezte egy Republic dal eljátszását is, de ahogy Nagy Feró fogalmazott, ez már csak egy emlékdal lesz. A koncerten valószínűleg ott lesz a Republic is. Nagy Ferő szerint az együttesnek folytatnia kell a zenélést, és Cipő is ezt akarná. Már csak azért is, hogy ne merüljenek feledésbe Cipő dala.

„Őt nem lehet helyettesíteni, de a shownak folytatódnia kell. Az a jellegzetes fanyar, cinikus stílus, amit Cipő képviselt továbbra is meg kell, hogy maradjon. Pontosan attól voltak ők nagyok, hogy értelmes, fontos szövegekkel tudtak rockzenét játszani, ami ma, amikor a zenészek ontják a közhelyeket, nagy kincs.”

Az Edda frontemberének, Pataky Attilának elcsuklott a hangja, amikor meghallotta, hogy elhunyt Bódi László. Ehhez azért túl fiatal volt, pláne két gyerekkel a háta mögött. Annyira nem voltunk közel egymáshoz, csak amennyire a mi életformánkba belefér, és köszöntünk egymásnak. Ebben a felfokozott létezésben, amit teremtenek számunkra, alig van időnk másokra. Magyarországon kétféle életforma létezik, az egyik a nihil, a másik pedig a pörgés. Ez utóbbi négyezres fordulatra van beállítva, hogy meg tudjanak maradni. Cipő ebbe halt bele, ezt ő se lelkileg, se testileg nem bírta. Meggyőződésem, hogy ő megpucolt ebből. Ő nem bírta ezt, és azt sem, ahogy ma látható, hogy emberek százai nyomorognak és mennek tönkre. Nincs jövőkép” – mondta a Velvetnek Pataky, aki utoljára tavaly nyáron Debrecenben találkozott Cipővel, ahol a szervezők kedvéért elénekeltek közösen egy-egy dalt az Eddától és a Republictól is.

Az énekes halála a rajongókat is megrázta, a közösségi weben terjedő reakciókból az Index2-n talál válogatást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport