A jogkezelők helyett az NKA dönt a pénzről

2013.10.03. 16:15
Teljesen kiveszik a jogkezelők kezéből a kulturális támogatásra adható pénzeket, és az üreshordozó-díjak negyede is a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerül egy zárószavazás előtti módosító indítvány értelmében.

Módosítják a szerzői jogi törvényt, méghozzá egy zárószavazás előtti módosító javaslattal. A módosítás két fő területet érint: a jogkezelők kulturális támogatásairól ezentúl a Nemzeti Kulturális Alap dönt saját hatáskörben, illetve az üreshordozó-díjak 25 százalékát is átterelik az NKA-ba.

Korábban a szerzői jogdíjakból befolyó mintegy tízmilliárd forint egy részét (legfeljebb 10 százalékát) a jogkezelő szervezetek (Artisjus, EJI, Filmjus, stb.) visszaosztották a tagjaiknak, díjak, pályázatok, szociális alapú támogatások formájában. Az Index értesülései szerint a zenészek elégedetlenek a várható döntéssel, hiszen az alkotók, akiknek a jogkezeléséből keletkezik a támogatásra szétosztható összeg, ezentúl közvetve sem szólhatnak bele a döntés módjába. Ráadásul az eddiginél jóval nagyobb összeg – összesen akár 1,2 milliárd forint – kerülhet az Alaphoz, amit eddig jogdíjként a szerzők, előadók kaptak kézhez.  A jogkezelő szervezetek ennél kisebb összegű kulturális célra adható támogatásait már korábban, 2011-ben az NKA-hoz utalták, de eddig a jogkezelők által elfogadott támogatási politika alapján történt a pénzosztás, ami a gyakorlatban annyit jelentett, hogy egy olyan ideiglenes kollégiumot hoztak létre, amibe a jogkezelők is delegálhattak egy tagot.

Mint ismeretes, az első ilyen NKA-s pénzosztásra nemrég került sor, és a Kárpátia zenekar kiadójának ítélt juttatás olyannyira kiverte a biztosítékot, hogy Erdős Virág drámaíró lemondott a neki megítélt támogatásáról, és végül a Kárpátia kiadója sem vette fel a szóban forgó 400 ezer forintot. L. Simon László, az NKA alelnöke a blogjában reagált a történtekre, szerinte „teljesen érthetőnek tűnik a kollégium azon döntése, hogy a pályázatok elbírálása során a tényleges jogdíjbefizetést generáló pályázókat részesítették előnyben. Arról nem a kollégium tehet, hogy egy, a Kárpátiához hasonló nézeteket valló zenekar ilyen népszerű lehet ma Magyarországon.” Majd az ATV Szabad szemmel című műsorában kifejtette, hogy nem tartja jó megoldásnak hogy a szerzői jogi szervezetek tesznek javaslatot, és osztják szét a pénzt. „Nem szerencsés, hogy akiktől a forrás jön, azok osztják szét a pénzt. Én arra fogok javaslatot tenni, hogy az NKA meglévő kollégiumai osszák el a pénzt” – fogalmazott. A szóban forgó pályázaton egyébként támogatták Lovasi András, Bródy János és Csukás István műveit is.

A parlament hétfőn szavaz az ügyben.