A Red Bull politikamentes Pilvakert akar

2014.03.09. 13:53 Módosítva: 2014.03.09. 14:22

A Pilvaker ne szóljon aktuálpolitikai kérdésekről? Akkor miről szóljon, tessék mondani?

– így fakadt ki a Huppa.hun Szele Tamás, miután tizenegy slamművész nem vállalta el a fellépés a március 15-i Red Bull Pilvaker – A Szavak Forradalma rendezvényen. Egy nemhivatalos közleményt adtak ki a döntésükről. Eszerint a visszalépés

oka pedig az, hogy (...) már a közös munka kezdeti fázisában világossá vált, hogy a Szervezők, a rendezvény tartalomszolgáltatói és a Mi elképzeléseink korántsem egyeznek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ma, Magyarországon, 2014 márciusában 1848 márciusának, a Nemzeti dalnak vagy a 12 pontnak az öröksége. A munka előbbre haladtával az is kiderült, hogy az említett felekkel az egyetértésnek a projekt folytatásához szükséges minimumát sem tudjuk megvalósítani. (...) Sajnáljuk, hogy a forradalom, a sajtó- és szólásszabadság ünnepén, nem mondhatjuk el az Erkel színpadán, mit gondolunk ezekről az értékekről, a helyzet feloldására azonban valóban nem volt más mód.

A közlemény aláírói Csider István Zoltán, Gábor Tamás, Győrfi Kata, Horváth Kristóf, Kemény Zsófi, Mavrák Kata, Németh Péter, Pion István, Simon Márton, Süveg Márk és Tolnai Eszter volt.

Erre válaszul ma a Red Bull Pilvaker szervezői is közleményét adtak ki Red Bull Pilvaker - Politikamentesen címmel:

A Red Bull egy független piaci szereplő, amely Magyarországon és a világ minden pontján tartja magát ahhoz az alapelvéhez, hogy rendezvényein az aktuálpolitikának nincs helye. A Red Bull Pilvaker jogtulajdonosaként és ötletgazdájaként a Red Bullnak biztosítania kell, hogy ezen alapelvek egy általa szervezett rendezvényen ne sérüljenek.

A Red Bull Pilvaker koncepciójának kialakításakor az a cél vezérelte a szervezőket, hogy közkedvelt előadók és színészek segítségével hozzák közelebb a történelmet és az irodalmat a fiatalokhoz. A Red Bull Hungária Kft. az MTVA-val egy politikamentes színházi előadás közvetítéséről állapodott meg, amely 12-es karikával kerül adásba, vagyis meg kell felelnie a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényi előírásoknak. A szereplők felkérése hónapokkal ezelőtt megtörtént, a koncepciót minden érintett ismerte. A slammerek a szervezőkkel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a produkcióban, a végleges forgatókönyv ennek szellemében készült.

A Red Bull Pilvaker előadást március 15-én tartják az Erkel Színházban, a produkcióban olyan művészek vesznek részt, mint Wolfie (Punnany Massif), Sena (Irie Maffia), Dipa (DSP), Bom (DSP), Diaz, Snow, Sub Bass Monster, Fluor Tomi, Kiss Ádám, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Földes Eszter, Trecskó Zsófi, és Delov Jávor vezetésével a Random Trip zenészei. Az eseményt az M2 élőben, a Petőfi Rádió felvételről közvetíti.