Bono megbánta, amiért mindenkire ráerőszakolták a legújabb U2-albumot

2014.10.15. 09:25

A világ egyik fele dühöngött, a másik biztosan örült, amikor a U2 legújabb nagylemezét az Apple egész egyszerűen feltöltötte minden iTunesszal rendelkező felhasználó könyvtárába. Minden idők legpofátlanabb zenei promóciós kampánya nem múlt el nyom nélkül, az egyébként is könnyen támadható Bonót máig sokan megtalálják azzal, hogy ezt lehetőleg ne csinálja meg még egyszer. A fiatalabbakról nem is beszélve, akik már nem is tudják, mi ez az őskövület.

Bono és az együttes egy Facebook által szervezett interjún válaszolt a rajongók kérdéseire, ezek között akadt olyan, aki nagyon szépen megkérte a zenekart, hogy soha többet ne rakják rá mások telefonjára akaratukon kívül a zenéjüket.

Post by U2.

A kérdésre maga az énekes válaszolt, és rögtön elnézéskéréssel kezdte.

Bevallotta, hogy egy csodálatos ötlete támadt, de kicsit túlzásba vitték a kivitelezést. Szerinte a művészek hajlamosak erre, őket egy kis megalománia, kedvesség, önpromóció és az az érzés hajtotta, hogy ezeket a dalokat, amikbe annyi életet vittek a tagok, már senki sem fogja hallani.

Na persze, majd pont a világ legnépszerűbb rockzenekarának tartott U2 új albumát nem fogja senki hallani, és tesz meg mindent a kiadó, hogy az éhező afrikaiak Bono ölelése mellett egy cédét is kapjanak.

A nem túl gerinces húzás végül bevált: az Apple szerint 26 millióan töltötték le az ingyen U2-t, és 81 millióan voltak, akik legalább belehallgattak, mielőtt megpróbálták volna letörölni a könyvtárukból. Azért csak próbálták, mert sokáig nem is lehetett véglegesen törölni Bono digitális lábnyomát az életünkből, az Apple-nek létre kellett hoznia egy külön kis applikációt, amivel a U2 minden apró bájtja eltűnt a könyvtárunk közeléből.

Az Apple és a U2 együttműködésének azonban még nincs vége, Bono elmondta az interjúban, hogy a következő pár évben olyan fejlesztésen dolgoznak, ami radikálisan megváltoztathatja a zenehallgatás módját. 

Közben egyébként megjelent a The Miracle (of Joey Ramone) c. számhoz készült videoklip is. Akit – például hozzám hasonlóan – különösen felhúz, hogy ebbe az egészbe miért kell belekeverni a Ramones egykori frontemberét, annak egy apró adalék: állítólag a U2-tól az In a Little While-t hallgatta az énekes, amikor 2001-ben elhunyt. A U2 pedig ezzel a számmal és videóval tiszteleg előtte.