Nagyon nehéz a Beach Boys-t másolni

2014.11.08. 08:15 Módosítva: 2014.11.08. 09:37
A Beach Boys az amerikai popzene talán legnagyobb hatású zenekara, több klasszikus albummal, megkerülhetetlen slágerekkel és évtizedeken át imitált stílussal. A zenekar végre Budapesten is fellép, igaz, az alapítók közül a zseniális agytröszt Brian Wilson már külön koncertezik, csak a zenekar örökségét életben tartó, különféle zenészekkel kiegészülő Mike Love lesz a színpadon. Éppen ezért vele készítettünk interjút, kérdeinkre emailben válaszolt.

Egyáltalán miért létezik még mindig a Beach Boys?

Mert jól szórakozunk, és élvezzük játszani a zenénket. És amúgy is Tony Bennett a példaképünk, aki már hatvan éve fellép.

Miért adták a legutóbbi Beach Boys-lemeznek a That's Why God Made The Radio (Ezért teremtette Isten a rádiót) címet?

Nem mi voltunk, az album producere és Brian Wilson választotta ezt a nevet.

Egyébként hallgat még rádiót, vagy esetleg zenestreaming-szolgáltatásokat használ?

Nem hallgatok online zenét és már rádiót sem igazán. Kreatív emberként azt szoktam érezni, hogy ha van egy dalötletem, de közben más zenéket hallgatok, akkor nem lehet szabad a kreativitásom. Ha éppen nem meditálok, akkor dalszövegeken gondolkodom, vagy interjúkérdésekre válaszolok, mint éppen most.

The Beach Boys - God only knows

Lehetséges ötven évig játszani egy számot és nem megunni?

Igen, mert ezek a dalok annyira részletgazdagok, hogy kihívás őket előadni. A hangszerelések néha nagyon kifinomultak, szóval bele kell adnia mindent az embernek, ha el akarja őket játszani. Maga a fellépés egy olyan művészi vállalkozás, amit mi nagyon komolyan veszünk. Mindig arra törekszünk, hogy minden este a lehető legjobb élő változatát adjuk elő minden dalnak.

Hogyan látja, hogy változott a zeneipar a hatvanas évek óta?

Nyilvánvalóan teljesen más, de abból a szempontból is változott, hogy ha valakinek van egy kreatív vagy okos ötlete, az elterjedhet és milliók megismerhetik anélkül, hogy egy lemezcégnek milliókat kellett volna belefektetnie vagy végig kellene járni azt a rendszert, amit még pár évig kellett. Az internettel bárki bárhol szinte végtelen lehetőséget kapott arra, hogy rajongói lehessenek.

Ismer olyan mai zenekarokat, amik képesek sikeresen másolni a Beach Boys stílusát?

Nagyon nehéz a Beach Boys-t másolni a kifinomult harmóniák miatt. Sokan vannak, akik nagyon jól énekelnek vagy gyönyörűen játszanak egy hangszeren, de ahhoz már sok kell, hogy összejöjjön négy olyan ember, akik tökéletesen ki tudják énekelni a hozzánk hasonló vokálokat vagy úgy tudnak játszani a hangszereiken, mint mi. Persze lehetséges.

Vannak egyáltalán olyan zenekarok, akik manapság el tudnak érni olyan sikereket, mint a Beach Boys akkoriban?

Mindig lesznek olyan együttesek, akik hihetetlenül sikeresek lesznek. Vannak olyanok, akik több kislemezt, vagy több albumot adtak el, de a Beach Boys volt olyan szerencsés, hogy a Top 40-be kerülő sikereink száma miatt ott vagyunk a Beatles és Michael Jackson mellett. Mindig is voltak olyanok, akiknek van egy nagyon sűrű produktív időszakuk, aztán jönnek mások, akik elfoglalják a helyüket. A Beach Boysnak megvan a helye a zenetörténetben és csodálatos, hogy még mindig eljátszhatjuk a zenénket és szeretik a világ körül. Áldás ez nekünk.

A Beach Boys november 26-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.