Hallgatnám: American Wrestlers: Kelly

2015.04.02. 11:28

Néhány hete még szinte semmit sem lehetett tudni az American Wrestlers nevű projektről, csak nemrég derült ki, hogy egy a barátnője miatt Skóciából az Államokba költözött, Gary McClure nevű figura áll mögötte. A zenész néhányaknak talán ismerős lehet egy régebbi zenekarából, a mérsékelten sikeres Working For A Nuclear Free City névre keresztelt, manchesteri nugaze-együttesből. (Pár éve megjelent egy szólólemeze is Wreaths címmel, de az még annyira sem ismert, mint a WFANFC.)

McClure nemrég új név alatt új dalok írásába kezdett, amelyek közül az egyik legerősebb a Kelly című szerzemény. A dal egy Kelly Thomas nevű skizofrén hajléktalanról szól, akire még talán az Index olvasói is emlékeznek, hiszen három éve mi is beszámoltunk a haláláról: a 37 éves férfit hat rendőr ütötte-verte – többek között gumibotokkal – a kaliforniai Fullertonban. Hiába kért többször is elnézést, és hiába jelezte, hogy nem kap levegőt, az egyenruhások nem eresztették. Egy idő után már csak annyit ismételgetett: "apa, apa!" Kelly Thomas végül öt nappal később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Nézd meg a videót! Rettenetes. Nincsenek rá szavak sem. Teljes képtelenség. Az a fickó valakinek a fia volt!

– válaszolta McClure a Stereogum egyik interjújában.

Rendőrök verik agyon a hajléktalant

McClure nem szerette volna, ha az eset nyom nélkül marad, ezért dalt írt róla. Ez lett a Kelly, ami a cím nélküli debütlemezének talán legerősebb dala is egyben. A teljes lemez hivatalosan április 7-én jelenik meg a Fat Possumnál.