Annyi fesztivál lesz nyáron a Balatonon, hogy már körbe kell biciklizni

DMOHA20120711005
2015.05.15. 17:02

A tavalyihoz hasonlóan ismét két tucat vendég jelenlétében jelentették be az Akvárium Klubban az idei Nagyon Balaton programsorozat eseményeit. A Volt Produkció, a MOL és az MTVA egy egész térséget átfogó fesztiváljának az idei egyik kiemelt témája a gasztronómia, de több fesztivál is bővült, vagy új helyre költözött.

A harmadik éve megrendezett Nagyon Balaton alapötlete egyszerű: vegyük egy nagy brand alá az összes Balaton-környéki rendezvényt, egészítsük ki különböző extra programokkal, ezzel lökést adva a belföldi turizmusnak. Mivel a Nagyon Balatont a Volt Produkció szervezi, ezért alapvetően a sorozat legfontosabb rendezvényei a fesztiválok, mint

  • a Balatonaligáról Zamárdiban költöző B. My Lake
  • a Strand Fesztivál
  • a Balaton Sound
  • és a 25. éves Művészetek Völgye

Az alapjai az idei eseménynek ugyanazok, mint egy évvel ezelőtt, és mivel már a szervezők is bejáratott rendezvényként hivatkoztak a Nagyon Balatonra, ezért mi most csak az újításokat emeljük ki.

  • Az közmédia kiemelt partnere az eseménynek, ezért a Petőfi Rádió mellett már a Petőfi TV is aktívan részt vesz a közvetítésekben, illetve a szervezők által forgatott balatonos kisfilmek a köztévén is feltűnnek majd.
  • az Ultrabalaton futóverseny (amit tavaly az Index hősies munkatársai is teljesítettek) után idén már biciklitúra is lesz a tó körül 20 pihenő bringaponttal
  • Balatonföldvár mellett Balatonboglár és Balatonfenyves is beszált a KultKikötő programjaiba
  • egy helyett két speciális kompkoncert lesz (Vad Fruttik, Hobo)
  • több balatoni kertmoziban, illetve fesztiválokon is látható lesz aBalaton Method zenés film
  • ötnaposra bővül a Balaton Sound, lesz partmenti színpad (Terasz néven) és még egy exkluzív jacht is
  • a Nagy-szín-pad versenyzői számos fesztiválhelyszínen fellépnek
  • és minden eddiginél nagyobb figyelem irányul a gasztronómiára

Külön említést érdemel Siófok, ami egyszerre lesz népzenei központ (lesz Kaláka, Lajkó Félix és Muzsikás) és operetthelyszín, hiszen Kerényi Miklós Gábor rendezésében bemutatják a Csárdáskirálynőt.

Talán még Siófoknál is fontosabb kiemelni Zamárdit, ami idén már három fesztiválnak ad otthont. A Strand és a Balaton Sound után a B. My Lake it áttelepült ide, de miértre nem derült fény, mert a 25-26 meghívott vendég miatt minden megszólaló rövidre fogta.

A legizgalmasabbnak kétségtelenül a Yacht Balaton elnevezésű program tűnik, aminek részeként több vitorlás találkozik a Balaton közepén, hogy aztán különböző tematikus bulikat tartsanak a parttól messze.

Két alkalommal, közel 200 ezres példányszámban megjelenik majd egy külön Nagyon Balaton Magazin is, ami az egész programsorozatot próbálja lefedni. Itt, és más médiafelületeken kapnak majd nagyobb nyilvánosságot azokat az étkezők, gasztronómiai helyszínek a Balaton körül, akik befértek a MOL Nagyon Balaton Top 100-as mezőnyébe. Ezzel az a célja a rendezvénynek, hogy felhívja a figyelmet a tó legjobb fagyizóira, halsütőire vagy lángososaira.