Demjén szerint átverték, és nem fizették ki őket a vizes himnuszért

2015.06.18. 08:51

Egy fillért sem kapott a 2017-es vizes vb-re írt, Ússz, amíg élsz című daláért Demjén Rózsi és csapata, ráadásul fogalma sem volt arról, hogy Orbán Viktorral tömik majd tele a videoklipet. Demjén a Borsnak panaszkodott, hogy az utolsó pillanatban, rohamtempóban kellett megírniuk a dalt, ami nekik egy csomó pénzbe került: stúdiót kellett bérelniük, az Operaházban dolgoztak, kórust alkalmaztak, mindezt saját zsebből.

Sietnünk kellett, hogy a pályázati határidőre elkészüljünk. Abban maradtunk Gyárfással, hogy ha megnyerjük a rendezés jogát, visszatérünk az anyagiakra. A rendezést megnyertük, viszont azóta azt hallom, hogy mi ingyen vállaltuk a munkát. Erről szó sincs! A szervezésre majdnem ötvenmilliárd forintot fordít az ország. És nem képesek bennünket kifizetni?

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke azonban úgy tudja, Demjén igenis ingyen vállalta a dalt, ami nagyon szép gesztus volt a részéről, fizetni tehát, úgy tűnik,  továbbra sem terveznek. Gyárfás szerint nem tolták túl a videót, igaz, hogy Orbán Viktor kilencszer, Kósa Lajos pedig hétszer szerepel a klipben, de

Ha bármely párt első embere nagy örömünkre ilyen tevőleges szerepet vállal az úszó-vb sikere érdekében, akkor természetesen helyet kap a filmben.

Mindez persze nem változtat azon a tényen, hogy lehetett volna jobb dalt is írni.

Demjén Ferenc állításaira közben a MÚSZ közleményben reagált. Szerintük Závodi Gábor – Demjén Ferenc szerzőtársa – ingyen vállalta a felkérést, „hangsúlyozva, hogy örül, ha ily módon is hozzájárulhat egy remélt magyar sikerhez". A dal szövegét Demjén Ferenc írta, de a refrént éneklő kórust Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ingyen biztosította.

Závodi Gábor másfél évvel a dal megkomponálása után telefonon jelezte, hogy Demjén Ferenc ellentételezésként 5 millió forintot kér. Závodi Gábor az igény alátámasztásaként a MÚSZ elnökének ígéretére hivatkozott, miszerint ha a pályázat sikeres, akkor a dalért pénzt kapnak. A Magyar Úszó Szövetség szerint azonban erről sem szóban, sem írásban nem volt szó.

A csavar azonban még csak most jön a történetben, mivel nem szerettek volna rossz hangulatot, ezért állítólag mégiscsak felajánlottak a szerzőpárosnak 2,5 millió forintot, amit azonban ők nem fogadtak el, ötmilliót akarnak. A MÚSZ erre bepipult, és most közleményben tudatta, hogy

„a felmerült vitás kérdések lezárásáig a számára oly sokat jelentő dalt a továbbiakban a maga rendezvényein nem játssza le".

Valószínűleg így járt egyébként mindenki a legjobban, mi üdvözöljük a döntést.