Valakinek a kocsma, valakinek a patakpart

2015.07.25. 07:52

Pénteken elkezdődött a 25. Művészetek Völgye, amit idén Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön tartanak meg. Az összeművészeti esemény az utóbbi pár évben komoly változáson ment keresztül, ezért elmentünk a fesztivál első napjára, hogy elmondjuk mik lesznek a rendezvény központjának számító Kapolcs legérdekesebb helyszínei.

Gólya udvar

Ahogy azt nemrég Oszkó Péter is említette a vele készült interjúnkban, a különböző tematikus udvarok jelentik a fesztivál az egyik legfontosabb állomásáit.

A Gólya udvar amellett, hogy az egyik legtágasabb hasonló helyszín, nappal gyerek- és családi programok vannak, este pedig beszélgetések, filmvetítések, koncertek és DJ-k. A Balaton-koncert ugyan elmarad, de fellép majd például a Csaknekedkisláy, a Morzsa Records, a Mayberian Sanskülotts és a még fantasztikusabb nevű Húrkúrók, vagyis csupa olyan banda, amiket csak ritkán, akkor is kisebb fesztiválokon láthat az ember.

Design Terminál

Elsőre kissé tájidegennek tűnhet a Design Terminál Kapolcson, pedig a fák és bokrok alatt kialakított többszintes helyszín az egyik leghangulatosabb az egész faluban. A Hello Wood építészeti projekt külön erre az alkalomra alakította ki a helyszínt a Király udvarban. Minden nap design vásárt tartanak hazai tervezők egyedi darabjaiból, kreatív műhely keretében fotós, animációs és kézműves foglalkozásokon is részt lehet venni és magyar kreatívipar különböző szereplőivel is lesz beszélgetés. Este itt is lesznek filmvetítések, illetve koncertek. Zenél majd a Passed, a Fran Palermo, a Bermuda, a Biebers, a Hősök és a Wellhello is, vagyis a falu egyik buliközpontja biztosan itt lesz. Aki viszont unja a tömeget, annak elég egy lépcsősorral feljebb menni a nagyon hangulatos bárrészhez, ahol a szokásos iszogatás mellett enni is lehet.

A patakpart

Tapasztalt völgyezők már tudják, hogy a legjobb helyszín a másnapos hűsöléshez a falu patakpartja. A víz és a rengeteg árnyék ebben a rohadék dögmelegben nagyobb segítség, mint Orbán Viktor a felcsúti labdarúgásnak. Az eddigiekhez képest egyre több szék vagy pad került a patak vízébe, vagy annak szélére, vagyis a fesztiválozók is érzik már, hogy a potenciális hőgutát itt tudják legnagyobb eséllyel elkerülni. Ráadásul a patak mentén összpontosul a legnagyobb kirakodóvásár, tele kézművesekkel és különböző vendéglátóegységekkel.

Momentán udvar

Az egykori Palya udvar helyét a Momentán improvizációs színtársulat vette át, és valószínűleg az egész környéken itt lesz a legváltozatosabb program. Délelőtt rendszeres gyerekprogramokat tartanak, délután improvizációs játékok, slam poetry előadások és workshopok lesznek, de ezek tényleg csak azok a műsorok, amiket egy-két szóval le lehet írni. A Momentán társulat több ismert előadóval, művésszel és ismert emberrel is készül külön műsorra, így beugrik majd Hajós András, Harcsa Veronika, Palya Bea, Mautner Zsófi, Jónás Vera vagy Lackfi János, de persze koncertezik majd a Rájátszás és Sub Bass Monster is.

Gástya-árok

Az utolsó pillanatban a Gástya-árokhoz került két fontos helyszín is, a MAO (Modern Art Orchestra) és Hajós András udvara, illetve már tradicionálisnak számító Hobo Klub. Az összes nagyobb színpad közül talán ez az egyik leghangulatosabb koncerthelyszín. A TV2-től távozó Hajós szinte minden nap készül valamilyen programmal, ami mindig más zenei tematikát követ. A Hobóval kapcsolatos programokat pedig nem kell külön bemutatni: mindegyiknek köze lesz Hobóhoz, milyen meglepő.

Blues sPot Major

Tavaly már az úttestig álltak az emberek a blues és más gitárzenékre fókuszáló színpad előtt, ezért idén átvitték máshova, ezzel egész Kapolcs legnagyobb befogadóképességű helyszíne lett. A színpaddal szemben több food truck is található, vagyis lazán el lehet egy egész napot itt úgy tölteni, hogy az ember tud rendesen enni és inni is. Itt lépnek majd fel a legnépszerűbb együttesek is, mint a Mary Popkids, az Ivan & The Parazol, a Quimby, a Kiscsillag, a Hiperkarma, az Irie Maffia vagy a 30Y, de hétfőn és szerdán például jam sessionök is lesznek.

Cili néni kocsmája / Királykő kocsma

Hivatalosan Királykő kocsma a neve, de veterán kapolcsozók csak Cili néni kocsmájaként ismerik. Sőt, azon se lennék meglepve, ha sokak csak most olvassák először, hogy ez igazából a Királykő kocsma. Lehet bárhol, bármennyi program, Kapolcson ide összpontosul mindenki, ha tényleg semmi másra nem vágyik, csak egy baromi erős fröccsre és némi velős kenyérre. A hely igazi szépsége a kiszámíthatatlanságban rejlik, egyik pillanatban egy rockabilly zenekar játszik a lépcsőkön, a másikban komplett örömzenélés alakul ki az éppen fellelhető hangszerekkel. Vagy pár nagyon részeg fiatal cigicsikkekkel és botokkal tűzdeli tele az asztalon négy órája szunyókáló beazonosíthatatlan korú raszta fazon hajkoronáját.