Köztük van az év legjobb magyar dala

2016.02.02. 07:06

Több mint 180 zenekar, illetve előadó nevezett az Index idei dalversenyére, amely során ezúttal is megkeressük a mögöttünk álló év legjobb dalát. A nevezőkön kívül mi is jelöltünk néhány dalt, így állt össze össze az a több mint kétszáz tételes lista, amelyet végighallgatva kiválasztottuk a legígéretesebb előadókat.

Az előzsűrizésben az Index hét munkatársa vett részt (Libor Anita, Klág Dávid, Koroknai Gergely, Kovács M. Dávid, Pándi Balázs, Panyi Szabolcs és Sajó Dávid), akik valamennyi jelöltet végighallgatva tízes skálán értékelték a befutó számokat. A hosszú, sokszor embert próbáló feladat során a 183 nevező közül végül 22-t választottunk ki, és csupán nyolc előadót indítottunk mi a versenyen. Csak viszonyításképp: tavaly 140 produkció közül 12-t válogattunk be, a többi helyet a saját jelöltjeinkkel töltöttük fel.

Az előválogatás során személyes ízlésünkön és szakmaiságunkon túl igyekeztünk azt is figyelembe venni, hogy műfajilag a lehető legsokszínűbb mezőny álljon össze a versenyre. Az indulók közt egyaránt találni majd a Stenk-olvasók számára már ismerős, illetve egészen ismeretlen, de annál ígéretesebb produkciókat is.

A határidőket idén is nagyon komolyan vettük, továbbra is ragaszkodtunk ahhoz a kikötésünkhöz, hogy a nevezett dal az adott év első és utolsó napja közt valóban megjelent, illetve a nevezési határidőből kicsúszó előadók jelentkezését sem fogadtuk el – őket ennek ellenére jövőre szívesen látjuk majd.

A könnyebb átláthatóság kedvéért némileg megváltoztattuk a dalverseny menetét is: a harminc indulóból előbb az indexes zsűri választ ki öt előadót, majd a megmaradt 25 produkcióból a közönség további öt versenyzőt juttat tovább. Az ezt követő körben (a tízből) szerzőink négy, az olvasóink pedig egy előadót juttatnak majd be a döntőbe, ahol majd egy szakmai zsűri választja ki a győztest az ötből. A gála, a tavalyihoz hasonlóan, ezúttal is ingyenes lesz, a fődíj pedig idén is nagyon értékes: a legjobbnak választott dal gazdái egy Sziget-fellépést és egy indexes médiatámogatást nyerhetnek.

A legelső, 2014-es  versenyt egyébként a Middlemist Red nyerte meg a Single Switcheroo című számmal, tavaly pedig a Néhai Bárány Egypercesét szavazta meg a közönség a legjobbnak. A tavalyi döntőbe egyébként rajtuk kívül a Bulbs, Zanzinger és a Gustave Tiger jutott be, utóbbiak azonban nem tudtak fellépni a Kuplungban tartott gálán, mivel épp az austini SXSW fesztiválon játszottak, időközben ugyanis úgy beindult a szekerük.

A tavalyi döntőn egyébként ilyen volt a hangulat:

Ez a győzelem kihúzott a csávából, megyünk a Szigetre zenélni

A Stenk 2016-os dalversenyének mezőnyébe ők jutottak be:

MYGL feat. Barkóczi Noémi: Üzenet a nyúlnak

Felső Tízezer: Hip-hip-hurrá

Papaver Cousins: No God Can Cage My Love

The Tinkers: Really Love You

Belau feat. Hegyi Dóri: Island of Promise

Dope Calypso: Boys From Heaven

Szabó Benedek és a Galaxisok: A teljesség felé

Fran Palermo: Requiem n°21

Jónás Vera & Szabó G. Hunor: Walk Away

AGAVOID: After

Hó Márton és a Jégkorszak: 1981

Passed: On The Grind

Kőszívű Ember Fiai: Mohamed

I am Soyuz: Build on Fire

TEJ: Szegény fiú

Monkeyneck  ft. Call Me Unique: Time To Love

No Eves: Do You

Hello Hurricane: Speak Out

The Couple: For A Minute

Puma Danger: Sicily

Nyolcadikosok: Gettin' Stoned

Panel Surfers: Second Shift

Unknown Child: Heard You Moving

MRBL: Ladies

Undertheskin: Dog

Volkova Sisters: Sharp

Fake Shakes: Nincstöbbészeretet

Bulbs: Arrow

Skeemers: Fairlady

Mihaszna ( km. Melanie prod. by Glott ): Arc Poetica 

Ne maradjon le semmiről!