A terror nem öli meg a rock and rollt

emilchalhoub-5321
2016.02.21. 12:57

A párizsi terrortámadások egyik fő helyszíne az a Bataclan klub volt, ahol két fegyveres több tucat embert mészárolt le az Eagles of Death Metal koncertjén. A zenekar minden tagja épségben megmenekült, azonban a budapesti fellépésüket későbbi időpontra tolták. Az amerikai zenekar végül az Akvárium nagytermében lépett fel február 20-án, ahol kiderült, hogy rock and roll tényleg halhatatlan.

Örökké a zenekar történetének része marad a párizsi terrortámadás ezért nem csoda, hogy végül pár nappal a koncert előtt a zenekar lemondta a budapesti interjúit. Érthető, hiszen az Eagles of Death Metal a terror egyik jelképe lett a Bataclan klubban történtek miatt. A budapesti koncert előtt már csak az volt a kérdés, hogy az alapvetően önfeledt, egydimenziós rock and rollt játszó együttesben mennyire hagyott nyomot a tragédia.

Egészen furcsa jelenség az Eagles of Death Metal a rockzenei piacon abból a szempontból, hogy Jesse Hughes és Josh Homme bandája tényleg nem több egy kicsit túl komolyra fordult viccnél. Kő egyszerű slágerek, szőrös tökű gitárriffek és egy olyan frontember, aki előző életében biztos lelkipásztor volt. Már az itthoni koncert eredeti idejére elfogyott az összes jegy, azonban a terrortámadás miatt eltolták a fellépést, így végül az A38-nál jóval nagyobb Akvárium nagytermében tartották a koncertet.

A Bataclan-tragédia mellett azért bőven van mit beszélni az Eagles of Death Metalról. Idén hozták ki hosszú idő után az új nagylemezüket, ami voltaképpen Jesse Hughes szólóanyagainak és pár plusz dalnak az összegereblyézése, nem is sikerült túl jól. Ettől függetlenül itthon kifejezetten népszerűek - ahogy azt a hét évvel ezelőtti koncertjük is megmutatta -  és úgy is lazán telt ház jött össze a helyszínen, hogy már az Erzsébet téren biztonsági őrök motozták az embereket, nehogy megismétlődhessen a párizsi tragédia. Ezen kívül semmi extra készültség nem volt érzékelhető a helyszínen, a több mint ezer ember pontosan úgy nézett ki, mint akik csak egy szimpla rockkoncertre jöttek, nem pedig valami történelmi eseményre.

Nem is volt rá nagyon okuk, hiszen az Eagles of Death Metal nem akart a saját bulijából párizsi emlékestet tartani. Semmi külön figyelmet érdemlő monológ vagy egyperces néma csend, egyedül akkor lehetett érezni, hogy ez nem egy átlagos rockkoncert, amikor Jesse Hughes frontember megszólalt és a közönség szinte síri csendben leste a szavait. Leshették, mert Hughes és a bandája alapvetően semmi extrát nem csinált azon kívül, hogy több mint egy órán keresztül zenéltek, mint ahogy a világ legtermészetesebb dolga lenne. Kicsit rá lehetett csodálkozni a ZZ Top-farsangról érkezett Dave Catchingre meg arra, hogy Jesse Hughes pólót cserélt valakivel az első sorból. Ráadásul egy Guns 'n' Roses-felsőt kapott, ami azért is ironikus, mert 10 évvel ezelőtt az egész netet bejárta, hogy a Guns előzenekaraként Axl Rose csak úgy hivatkozott rájuk, mint Pigeons of Shit Metal.

Magukhoz képest egészen sokáig, több mint egy órán át játszottak, és elnyomtak minden kétakkordos rockslágert, ami csak belefért a repertoárba. Az EODM tényleg a tipikus seggrázós rock and roll, amire baromi jókat lehet táncolni kivéve akkor, ha éppen csurig van a koncertterem. Az Akvárium pedig tömve volt rendesen, ezért inkább volt katartikus élmény egy nagyot nyújtózni, mint meghallani a Wannabe in L.A. első hangjait.

Ha lehámozzuk az Eagles of Death Metalról a Bataclan-tragédiát, akkor kapunk egy halál egyszerű rockzenekart, ami soha sem azért lesz népszerű, mert annyira bonyolult dalokat írnak. Egyszerűen csak szeretnek végtelenül egyszerű bulizenét csinálni gitárokkal meg dobbal, amire kifejezetten vevő a közönség. A párizsi terrortámadás nélkül valószínűleg ez a cikk sem készült volna el a budapesti koncertről, hiszen ehhez hasonló bandák azért viszonylag gyakran fordulnak meg nálunk. Mégis volt valami a levegőben, mintha az a kb. 1200 ember nem csak a koncert miatt gyűlt volna össze, hanem valamilyen szinten tiszteletadásból is. A terror nem öli meg a rock and rollt, ahogy a rock and roll sem terrorizál senkit. Az Eagles of Death Metal meg csak egyszerűen szórakoztatni akart, és ilyen háttérrel már az is csoda, hogy ez Budapesten csont nélkül sikerült nekik.