Minden tiszteletünk a női előadóké

videodiszko
2016.04.30. 10:20

Az eheti Videódiszkóban a női előadók előtt tisztelgünk, hiszen szinte az összes most szereplő klipben egy, vagy több hölgy van a középpontban. A Flatbush Zombies egy lányt kísér az erdőben, Tegan és Sara szenved egy borzalmas forgatáson, Azealia Banks és Charli XCX még mindig jól táncol, a White Lung pedig egy rakás Marilyn Monroe előtt koncertezik.

White Lung: Below

rendezte: Richard Bates Jr.

Hamarosan megjelenik az utóbbi évek egyik legjobb punkzenekarának új albuma, ami az eddig megjelent anyagok alapján némileg szakít a hardcore-os hangzással, és egy jóval kifinomultabb, leginkább shoegaze és posztpunk irányba halad tovább. Ezt bizonyítja a Below klipje is, amiben a zenekar egy szinte üres színházteremnek játszik, ahol csak pár Marilyn Monroe-hasonmás ül. A dal a kulturálisan meghatározó, erős személyiségű női művészek előtt tiszteleg, a sok Monroe pedig azért sír a klipben, mert a népszerűségért cserébe feladták az egyéniségüket.

Azealia Banks: The Big Big Beat

rendezte: Matt Sukkar

Van valami egészen lenyűgöző abban, hogy miközben Azealia Banksnél kevés konfliktuskeresőbb kortárs popénekesnő létezik manapság, mégis képes szinte ugyanazzal a formulával dolgozni, mint az általa gyakran ócsárolt sztárok, mint Rihanna, Beyoncé vagy Iggy Azalea. A The Big Big Beat videója voltaképpen egy nagy táncmontázs, amiben az énekesnő három különböző helyszínen látszólag full improvizálva táncol és énekel a saját zenéjére. Banks nyilvánvalóan csinos látvány, és egy pillanatig sem tűnik úgy, hogy ő ezzel nincs tisztában, mégsem érezni azt az erőltetett testkiárusítást rajta, mint az előbb említett kollégákon.

Tegan and Sara: Boyfriend

rendezte: Clea Duvall

A testvérpár legutóbbi klipje némileg minden rendező rémálmát próbálja bemutatni, amikor egyszerűen semmi sem jön össze a forgatáson. Rosszkor bevágott jelenetek, besétáló stábtagok, használhatatlan jelmezek, a Boyfriend klipjében konkrétan semmi sem úgy működik, ahogy annak kellene.

Flatbush Zombies: Smoke Break/Fly Away

rendezte: Fredo Tovar, Scott Fleishman és EDWIN!

Most hozta ki nemrég az első rendes stúdióalbumát a New York-i psych rap csapat, amitől sajnos annyira nem voltunk elájulva. A mostani klip egyszerre két, a lemezen szereplő dalhoz készült, és a videó is két különböző hangulatot, vagy talán inkább állapotot mutat be. A középpontban egy erdőben bolyongó lány áll, miközben a tagok a háttérben feltűnve folyamatosan méretes blázokból slukkolnak. A közepe felé aztán jön a váltás, érkezik a másik szám, leszáll az est, lelassul a tempó és a tagok a lánnyal együtt szép lassan eltűnnek a sötétben.

Charli XCX: Vroom Vroom

rendezte: Bradley and Pablo

Charli XCX és abból a friss generációból jön, ahonnan Azealia Banks vagy AlunaGeorge, akik már jó pár éve kísérleteznek az art pop, a klubzenei és a rádiós pop kombinálásával kisebb-nagyobb sikerekkel. Charli XCX különösen érdekes, mert amilyen gyorsan felfutott, olyan gyorsan derült ki sokak számára, hogy a nevén és pár számán kívül annyira azért nem egy isteni tehetség. Aztán tavaly kijött a meglepően fasza Vroom Vroom EP, és már megint azon megy a vita, hogy akkor az énekesnő most csak egy a sok közül, vagy sokra viheti egyedül. Ebből a dalból és a klipből nehéz eldönteni, mert a videó egyszerre szép és látványos, de kicsit olyan, mintha egy korai Lady Gaga-klip lenne a kötelező túlzások nélkül.

Angel Du$t: Toxic Boombox

rendezte: Dani David-Spickermann

Ugyan az eheti Videódiszkó szereplői közül az Angel Du$t talán a legkevésbé ismert, a baltimore-i szupergrupp (Trapped Under Ice- és Turnstile-tagok) animációs klipje talán a legjobb a mostani gyűjtésből. Kicsit olyan, mintha Paintben csinálták volna, de közben mégis van az animációban valami olyan hangulat, mintha az egész egy hatalmas trip lenne egy rockzenéjért rajongó tinédzser fejében.

Ne maradjon le semmiről!